Forside * Fokus

Guide: Her er, hvad du bør kigge på i et træningsheadset

-

Vi kigger på træningsheadsets og ser på hvad du bør kigge efter

Træningsheadsets kan være et uundværligt redskab til at holde tempo og motivation for at komme ud at løbe, cykle eller give den gas i fitnesscenteret.

Annonce:

Derfor er headsettet din særlige træningspartner, som skal kunne klare lidt af hvert, hvorfor vi anbefaler, at du ser på dit næste køb af hovedtelefoner som en investering fremfor at købe det billigste på markedet.

Et træningsheadset skal leve op til en række kriterier, før du får det optimale ud af hovedtelefonerne – om de sidder in-ear, around-ear eller on-ear. Pudsigt nok er lydkvaliteten ikke det vigtigste kriterium.

 

Hvorfor IP-certificering nærmest er et must

Du bør holde øje med kriterier som IP-certificering. Som minimum skal din musikalske træningsmakker have en IP53-certificering, hvilket betyder, at øretelefonerne afvisende overfor støv og vandstænk, og det er anbefalelsesværdigt, hvis du træner i skoven eller på grusstier – og ikke mindst i regnvejr.

Du kan også få hovedtelefoner, som er IP67-certificerede, hvormed de er fuldkomment beskyttet mod støv, og du kan svømme med dem i op til 30 minutter.

Noget andet som kan forlænge levetiden på dine øretelefoner er, hvis byggematerialerne er svedafvisende. En væsentlig faktor, hvis du er glad for headsettet til kr. 1.500. Sved består af salt, og salt har en eroderende effekt på plastik og silikonematerialer.

 

Når lyden er god, er næsten alting godt

Træningsheadsets handler naturligvis om god lyd, hårdt pumpende bas og nem betjening af musikken, men hvad nu hvis jeg fortalte dig, at alle disse ting ikke er de vigtigste kriterier, når købsbeslutningen skal tages?

Personligt er komforten afgørende for mig. Jo, lydbilledet og brugervenlighed spiller også ind, men den væsentligste faktor er for mig, hvor behageligt det enkelte headset er at have på ørerne eller i ørerne, når jeg træner. For hvad hjælper pris, lydkvalitet eller fancy design, hvis headsettet sidder elendigt?

Kend din øreform og du har en klar fornemmelse af, hvilke typer headsets du skal lede efter. De fleste in-ear ørepropper er beklædt med silikonepropper i forskellige størrelser, så du kan finde den rette pasform, og øretelefonerne ikke falder ud, når du løber eller hopper. Du skal naturligvis også føle, at det er komfortabelt, at headsettet sidder i øregangene og ofte lukker helt af for omverdenen.

 

Modeller på markedet

Langt de fleste træningshovedtelefoner til kr. 1.000+ på markedet i dag er 100 % trådløse in-ear headsets, så du slipper for ledningen, der klaprer.

Selvom normen på markedet peger i retningen af ørepropper, der går helt ind i øregangene, kan du finde mange forskellige former for pasform, hvilket testserien senere i artiklen også vil afsløre.

Dermed er det muligt at finde pasformen, du finder komfortabel – forudsat du er til in-ear hovedtelefoner.

Du kan også være heldig at finde hovedtelefoner med ørebøjler, nakkebøjler eller hovedbøjler, som ikke er betinget af at sidde i dine ører, men disse modeller er efterhånden sjældne. Spørgsmålet er så, hvad du finder mest komfortabelt.

 

Bestemt type lydbillede

Når det kommer til lydbilledet, skal du huske på, at de fleste træningshovedtelefoner ikke ligefrem tilbyder lydkvalitet i high-fidelity-klassen. De er bygget til at få gang i pulsen gennem tunge bastoner.

Du skal dermed lede længe og betale dyre penge for et headset, der egner sig til klassiske kompositioner, hvor du kan høre trianglen og harpens sagte klang bagerst i orkestret.

Træningsheadsettet er velegnet til elektronisk musik, deep house, trance, hiphop og andre bastunge musikgenrer.

Jeg kommer ikke til at gå i dybden med batterilevetiden i det enkelte headset af den simple årsag, at levetiden afhænger af dine indstillinger, musikgenrer og lydstyrke. Dermed vil din oplevelse være anderledes end min egen.

 

Betjening på farten

Det sidste vi anbefaler, du holder øje med er, hvor nemt det er at betjene musikken, når du træner.

Langt de fleste trådløse headsets har fjernbetjeninger installeret i øretelefonerne, så du kan bladre i din musik, uden at du skal have mobilen frem under løb eller cykling.

Langt fra alle modeller har dog en fjernbetjening, som er brugervenlig. Og manglende brugervenlighed betyder, at du skal hive telefonen frem, når du skal skrue op for lydstyrken.

 


JBL Live Flex

JBL forsøger at kopiere designet fra Apple AirPods, og det er med begrænset succes. Du slipper for silikone ørepropperne, der går helt ind i dine øregange, fordi producenten opererer med en one size should fit all, men der er lang vej fra tanke til praksis.

Komforten er mangelfuld, da jeg aldrig rigtig vænner mig til, at headsettet ikke sidder helt inde i mine ører, men nærmere hviler i øresneglene. Tanken om at headsettet snart falder ud, kan jeg ikke slippe, da det føles sådan, selvom headsettet ikke en eneste gang er røget af mine ører.

Ydermere skal jeg lytte længe efter JBLs traditionelle fyldige bas, og det er ikke fordi, bassen mangler, men fordi pasformen gør, at basrytmerne ikke når ordentligt ind i mine ører. Og headsettet er ikke beskyttet mod sved.

JBL skulle have kigget lidt til Jabras første generation af Elite Sport True Wireless, der led af samme problematik. Også her oplevede jeg at skulle mase ørepropperne helt ind i kraniet, og holde dem der, før bassen levede op til sit potentiale – det er dog ikke holdbart under træningen eller i det hele taget.

Headsettets såkaldte aktive støjreduktion hjælper med at holde de dybere lyde ude, mens støj fra forbipasserende, der taler sammen, eller biltrafik går lige ind og forstyrrer musikken.

Live Flex har kort sagt ikke en imponerende evne til at holde lyde ude og musikken inde. Hvis ørepropperne gik længere ind i ørerne eller have tykke silikonepropper, som sad fast i øregangene, kunne den passive støjreduktion have gjort sit.

Lyden i JBL Flex Live er god, men ikke fantastisk. Basrytmerne har en fin fylde og en fin bund, som får gang i pulsen, men rumklangen udebliver for det meste på grund af headsettets åbne pasform.

Diskanten er en anelse for skarp, hvilket kommer til udtryk, når kvindelige, lyse vokaler rammer de høje toner. Her må jeg skrue lidt ned for musikken.

Detaljerne i lydbilledet er til at fornemme, hvilket absolut ikke er noget, man kan tillade sig at forvente af et træningsheadset, hvor der netop bør være fokus på bulder og brag.

JBL skriver på emballagen, at Live Flex er udstyret med seks mikrofoner til perfekte opkald. Virkeligheden undslipper marketingsafdelingen en smule.

Besvarer du opkald i relativt rolige miljøer som i skoven eller i parken, hvor folk blot går forbi og taler, kan du sagtens bruge headsettet til opkald. Er du i myldretidstrafikken, skal du være forberedt på at skulle gentage dig selv en del gange.

Headsettets sensorer gør, at JBL Live Flex slukker automatisk, når jeg tager øretelefonerne ud af ørerne. Og de tænder igen, når de atter sidder i øresneglene.

Fjernbetjening er touch-baseret, så fingrene skal blot strejfe øretelefonerne et antal gange for at bladre i musikken, justere lydstyrken eller modtage opkald. Alt sammen fungerer rigtig godt, når jeg træner.

JBL Live Flex er et fint træningsheadset, som, trods fornemmelser af det modsatte, faktisk bliver siddende i øresneglene under løb og hop. Men den relativt åbne pasform betyder, at baggrundsstøjen bliver lukket ind, også selvom du har støjreduktionen tilsluttet.

Baseffekten er noget udvandet og flad i forhold til en JBL-headset. Samtidig er diskanten lidt for skarp. God touch-fjernbetjening og anstændige mikrofoner til opkald i nogenlunde rolige omgivelser.

 

JBL Live Flex specifikationer

– Frekvensområde: 20Hz-20KHz
– Adaptiv støjreduktion: Ja
– Antal mikrofoner: 6
– Støjreduktion i mikrofoner: Nej
– Batteri i øretelefoner: Op til 8 timer
– Batteri i etui: 32 timer
– Opladning: 2 timer for fuld opladning
– Tilslutning: Bluetooth 5.3
– Vægt: Øretelefon 10,1 gram, etui 37,9 gram
– IP-certificering: IP54, støv- og vandtætte
– Pris: Set til kr. 1.299

 

 


Sennheiser Sports True Wireless

Komforten er mærkbar med Sennheiser Sports True Wireless i ørerne. Sennheiser har udstyret deres træningsheadset med både silikone ørepropper og silikonevinger, som sikrer, at ørepropperne ikke rykker sig, selvom du hopper og danser.

Ørepropperne er lidt større end mange andre aktører på markedet, men når du lytter til musikken, vil du forstå hvorfor. Udfordringerne først.

Selvom pasform og komfort er i den høje ende, er både den aktive og den passive støjreduktion i den lavere ende.

Ørepropperne lukker alt for meget støj ind såsom forbipasserende, der konverserer, og motorstøj. Medfølgende app tillader dig at slå den aktive støjreduktion fra, men det er kun nødvendigt, hvis du virkelig vil høre alt omkring dig.

Opkald er noget nær umulige at foretage, hvis du befinder dig i støjfyldte miljøer, eftersom alle lyde går lige igennem til den anden side.

Sensorteknologien er også noget lettere mangelfuld, da jeg skal lægge ørepropperne med den flade side nedad på bordet, før musikken stopper med at spille. Andre modeller stopper musikken, så snart jeg tager ørepropperne ud af kraniet.

Hvad med det positive?

Sennheiser formår at presse masser af fylde, varme og bund ud af de forholdsvis små ørepropper. Headsettet lader nuancer og subtile detaljer træde frem, selvom bassen er tung og fyldig.

Mellemtonerne er tydelige, hvor både mandlige og kvindelige vokaler fremstår skarpe og med varme. Diskanten optræder ligeledes klar og balanceret, eftersom bassen ikke får lov til at overdøve de høje toner.

Sennheiser skuffer absolut ikke; selv i et træningsheadset til under kr. 1.000 får du et velbalanceret og fyldigt lydbillede.

Fjernbetjeningen i begge ørepropper er touchbaserede, hvormed du kan styre musikken og opkald med enkelte berøringer. Du kan nemt bladre mellem numrene og justere lydstyrken, selvom du cykler eller løber.

Konklusionen er, at Sennheiser Sports True Wireless leverer en fantastisk lydoplevelse, men mindre god støjreduktion.

Sennheiser har skruet op for basniveauet, men uden det går ud over mellemtonerne og diskanten – husk på, vi har med et træningsheadset at gøre, hvor kraftfuld bas er et must.

Komforten er i højsædet, og du kan trygt have headsettet i ørerne til crossfit, mountainbiking og riverdancing – det sidder bare fast.

 

Sennheiser Sports True Wireless specifikationer

– Frekvensområde: 5Hz-21KHz
– Aktiv støjreduktion: Ja
– Antal mikrofoner: 4
– Støjreduktion i mikrofoner: Nej
– Batteri i øretelefoner: Op til 9 timer
– Batteri i etui: 27 timer
– Opladning: Ti minutter giver en times musik, 1½ time for fuld opladning
– Tilslutning: Bluetooth 5.2
– Vægt: Øretelefon 6,8 gram, etui 41,6 gram
– IP-certificering: IP54, støv- og stænkafvisende
– Pris: Set til kr. 790

 

 


Jabra Elite 7 Active

Danske Jabra imponerer med deres Elite 7 Active, hvor du får fyldig lyd, klart definerede detaljer og en solid bund. Mest overraskende er det, at øretelefonerne er så små, mens lydbilledet er så grandiost. Men igen, Jabra er ejet af høreapparatvirksomheden GN Store Nord.

Jeg elsker Elite 7 Actives simple og elegante design – opladeretuiet som øretelefonerne. Du får ikke store, tykke klodser i ørerne, men små og stilfulde ørepropper, der diskret sidder i ørerne.

Øretelefonernes pasform er behagelig, og ørepropperne sidder solidt plantet i mine øregange, hvilket også sikrer et højt niveau af passiv støjreduktion. Fordi træningsheadsettet når en centimeters penge ind i øregangene, bør du være påpasselig med, om du kan holde dette ud.

Jabras eneste problem på designfronten er, at de holder fast i trykknapsystemet som en del af headsettets fjernbetjeninger.

Hvor mange andre producenter bruger touch-systemet, skal jeg her trykke på knapper for at regulere lydstyrken eller bladre i musikken. Og det er lettere irriterende at skulle skubbe øreproppen længere ind i øret for at komme videre til næste sang. Om end det er nemt at styre musikken og lydstyrken, selvom jeg er på farten.

Elite 7 Active understøtter HearThrough. Tryk på headsettet for at aktivere funktionen, og du kan høre stort set alt omkring dig i miljøet – om det er fuglesang eller forbipasserende biler.

Glimrende funktion til dig, der gerne vil høre, hvad der sker i omgivelserne, mens du træner. Og det kan være foretrækkeligt, da både den passive og aktive støjreduktion holder langt de fleste lyde ude.

Jabra Elite 7 Active leverer, som nævnt tidligere, en ufattelig fyldig og nuanceret lydoplevelse, jeg kun kan være imponeret over. Givet, vi er ikke på high-fidelity niveau, men headsettets størrelse taget i betragtning, er lydkvaliteten imponerende.

Baseffekten lægger en solid bund, der får gang i tempo og puls, men det er uden at mudre lydbilledet til. Mellemtoner og diskant er klart definerede, så jeg kan tydeligt kan høre kvindelige og mandlige vokaler, selvom bassen pumper løs. Eneste anke er, at bassen er en anelse for mørk – her opnår Sennheiser Sports True Wireless et mere balanceret lydbillede.

Jabra har dog endnu ikke knækket koden i forhold til støjreduktion i mikrofonerne. Du kan sagtens foretage opkald i rolige omgivelser, men så snart du bevæger dig ud i trafikken eller er omgivet af snakkende teenagere, bliver personen i den anden ende af telefonsamtalen bevidst om, hvad du udsættes for, når de kære unge passioneret fortæller om deres seneste favoritopslag på TikTok.

 

Jabra Elite 7 Active specifikationer

– Frekvensområde: 20Hz-20KHz
– Aktiv støjreduktion: Ja
– Antal mikrofoner: 6
– Støjreduktion i mikrofoner: Ja
– Batteri i øretelefoner: Op til 8 timer
– Batteri i etui: 22 timer
– Opladning: Fem minutter giver en times musik, 150 minutter for fuld opladning
– Tilslutning: Bluetooth 5.2
– Vægt: Øretelefon 5,5 gram, etui 44 gram
– IP-certificering: IP57, støv- og vandafvisende
– Pris: Set til kr. 900

 

 


Shokz OpenRun Pro

Lettere utraditionelt design og lyd finder du i OpenRun Pro fra Shokz. Producenten kalder selv deres trådløse headset for ”open-ear”, og det dækker over, at du hverken har ørepropper i ørerne eller ørekopper over ørerne.

Derimod har du en lille højttaler ved hvert øre, og det har sine fordele, men bestemt også sine ulemper.

Designet appellerer til folk, som ikke bryder sig om at have noget i ørerne, men gerne vil have musik og føling med, hvad der sker omkring dem. Du kan høre alt fra motorlyde i trafikken til fuglekvidder i skoven, selvom musikken spiller.

OpenRun Pro er også glimrende til folk med høreskader, da lyden ikke bliver sendt direkte ind i ørerne, men spiller i et lille og afgrænset lydfelt ved dine ører.

Shokz har tænkt på det meste med dette headset – måske lige med undtagelse af bassen. Komforten er god, eftersom de små højttalere sidder fast med ørebøjler, der er forbundet med en nakkebøjle. Under løb og febrilsk hoppen rokker headsettet sig ikke en tomme.

Shokz OpenRun Pro er IP67-certificeret, så du kan løbe i styrtende regnvejr og i yderst støvede miljøer, uden headsettet tager skade. Byggematerialer er også svedafvisende.

 

Fjernbetjeningen er dog noget mangelfuld, da højre side af headsettet kun er udstyret med to lydstyrkeknapper, som ikke kan bruges til at kontrollere musikken yderligere. Derudover har OpenRun Pro to mikrofoner til opkald, men det er sørme svært at føre en samtale, når det støjer omkring én.

Største problem med OpenRun Pro er dog bassen – eller mangel på samme. Shokz skriver selv på deres hjemmeside, at headsettet har en fyldig bas. Her må jeg trække på smilebåndet, eftersom headsettets lydfelter byder på alt andet end fyldig bas.

Lydbilledet er derimod domineret af diskanten og en vis portion mellemtoner, men bassen er meget svag. Principielt set er dette en god ting, hvis du lider af høreskader, men for alle andre bashungrende motionister er dette et no-go.

 

Lydbilledet byder på en fin rumklang og en række nuancer i musikken, og det er imponerende, hvor små lydfelterne er, hvilket gør, at omverdenen nærmest ikke bliver involveret i din musik.

Shokz OpenRun Pro er et godt open-ear headset til motionister med høreskader, behov for andet end in-ear eller ønske om at høre omgivelserne.

Designet er lækker og solidt, mens Bluetooth-headsettet sidder godt fast på hovedet. Ulempen er klart den svage bas.

 

Shokz OpenRun Pro specifikationer

– Frekvensområde: 20Hz-20KHz
– Aktiv støjreduktion: Nej
– Antal mikrofoner: 2
– Støjreduktion i mikrofoner: Ja
– Batteri i øretelefoner: Op til 10 timer
– Opladning: Fem minutter giver 1½ times musik, 1 time for fuld opladning
– Tilslutning: Bluetooth 5.1
– Vægt: 29 gram
– IP-certificering: IP55, vandafvisende
– Pris: Set til kr. 1.300

 

 


Afrunding

Når træningsheadsettet er en vigtig del af din træning, og musikken bidrager til din performance, bør du i første omgang glemme alt om pris og lydkvalitet.

Fokusér først og fremmest på komforten – du skal kunne holde ud at træne med øretelefonerne i ørerne. Trenden peger i retningen af 100% trådløse in-ear headsets, men selv heriblandt er der variable modeller, hvor designet ikke nødvendigvis går alt for langt ind i ørerne.

OpenRun Pro fra Shokz går imod trenden, eftersom headsettet har mikrohøjttalere, som skaber et lydfelt ved dine ører i stedet for ørepropper, du skal have ind i ørerne. Headsettet er perfekt til folk med høreskader og manglende lyst til ørepropper, men der er et trade-off i form af manglende baseffekt.

Ønsker du bas, men et headset, der ikke går helt ind i ørerne, er JBL Live Flex et godt bud. Det kan dog tage sin tid at vænne sig til, at øretelefonerne faktisk bliver siddende.

Leder du efter et in-ear headset, som med statsgaranti sidder godt fast og har kraftfuld bas, er både Jabra Elite 7 Active og Sennheiser Sports True Wireless. Jabras headset når et godt stykke ind i kraniet og lukker dermed omverdenen ude – med undtagelse af enkelte lyde. Sports True Wireless har ikke samme grad af passiv støjreduktion, men lydbilledet er til gengæld mere balanceret end i Elite 7 Active.

Min favorit blandt de fire testemner er Jabra Elite 7 Active. Både på grund af pasformen og lydkvaliteten. Bedste lydkvalitet oplever jeg dog med Sennheiser Sports True Wireless.

 

Se også

TEST: Shokz OpenFit åbner for omgivelserne, hvilket er både godt og skidt

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.