Forside * Featured

HIFI Test: IFI Neo Stream – Kompakt streaming DAC med audiofile ambitioner!

-
“Selv om den er lille – er den hidsig”

Det kun 10 år gamle audio firma IFI Audio lader til at have taget alt de har lært om kompakt kvalitets audio, og destilleret det til ét kompakt produkt, der prøver at være alt hvad du kan drømme om i en kompakt streaming DAC, inklusive playback af musik i de højeste kvaliteter der findes.   Resultatet er high-end fornemmelser og en rimelig ambitiøs software til en attraktiv pris.


HIFI REVIEW:

Annonce:

Produkt:  IFI Audio NEO Stream, Kompakt Streaming DAC

Land: UK

Pris: Set til 9.990.- incl moms til staten der udgør 1.998 kroner af det samlede beløb 

Venligst stillet til rådighed af: Medlyd ApS, der anviser nærmeste forhandler.



Hvem er IFI Audio?


IFI audio er især kendt for deres innovative bærbare højkvalitets lyd produkter som hovedtelefon dongler og DAC’er,  herunder den batteridrevne Diablo jeg tidligere har testet her på recordere.  Der er også Phono forstærkere, streamere, komplette bærbare lydsystemer samt deres portefølje af reclocking enheder, strømrensere, tilbehør og kabler.


En fællesnævner for alle produkterne er fokus på lydkvalitet i små æsker, –  og for NEO Stream ser det ud til, at IFI Audio her har taget det fulde skridt, og har integreret alle deres teknologier i jagten på high-end lyd i en lille pakke.  Jeg sætter mig for at finde ud af om det er lykkedes. 

 
Hvad er IFI NEO STREAM?

NEO Stream er en super kompakt, fuldt udstyret streamer med indbygget DAC og forforstærker, der understøtter den højeste opløsning i DSD og PCM lydformater. Formfaktoren gør den perfekt til mere “skjulte” installationer eller til bordbrug, hvor man vil undgå udstyr i fuld størrelse. 

Den er udstyret med en lille  retina-skærm der kan vise coverbilleder samt anden info, og displayet justerer sig selv efter orienteringen.  Smart! . 

Galvanisk adskillelse til LAN

Unikt kommer NEO Stream  med en RJ45 ethernet-til-fiber-konverter, der giver mulighed for at have en fuld galvanisk adskillelse af netværksforbindelsen.  I teorien kan dette gøre en stor forskel afhængigt af din installation, da muligheden for skæve strøm potentialer introduceret via stelforbindelsen hermed elimineres. 

Generelt kan Hubs, switches, patchbays og alle andre steder mødes mange forskellige signaler, være irriterende kilder til støj, der kommer ind i dit system. Brug af lys i stedet for elektriske signaler er den enkleste måde at gøre det på.  


NEO STREAM har både et SC-stik og en RJ45 traditionel ethernet-port. Så du kan teste begge dele, og se om det gør en positiv forskel eller ej på dit system.

Alt i analoge og digitale outputs

På bagsiden finder vi alt, hvad du kan forvente af en avanceret DAC, med den fulde suite af analoge og digitale udgange, hvor IFI endda har fundet plads til et balanceret analog out, der dog kræver et specielt kabel der ikke medfølger.

De digitale tilslutninger omfatter USB, Coaxial SP/DIF, Toslink, AES/EBU og endda I2S på et HDMI-stik, noget jeg heller ikke har set før i denne prisklasse.

Man kan tilslutte computere og USB-diskdrev til en af ​​USB-portene på bagsiden eller USB-C-porten foran. Jeg testede begge dele ved at bruge et lille Samsung T3 1TB SSD-drev.  Der var ingen problemer med at strømføde det drev, der var tilgængeligt med det samme.

Udover de specielle ethernet-porte, får vi også indbygget WIFI. Jeg vil dog altid fraråde at bruge WIFI, hvis en LAN-forbindelse overhovedet er tilgængelig grundet båndbredden.  

I teorien kan NEO Stream også bruges som en forforstærker, men da softwaren i den nuværende form ikke er helt optimal i forhold til dette, er det ikke noget jeg vil anbefale at man gør.   Jeg oplevede stort lag i volumen kontrollen sammen med Roon.

Heldigvis er software updates utroligt nemme, via en indbygget mekanisme, og IFI har ret høje ambitioner for deres software, så jeg er ikke i tvivl om, at dette er noget der vil blive fikset snart.   Testen her er med softwaren udgivet i oktober 2022. 

Kort sagt: der mangler absolut intet hvad angår tilslutningsmulighederne på NEO Stream! For en audiofil streaming DAC til under 10.000 er jeg super imponeret indtil videre.


Fordele og ulemper ved kompakt audio

På dette lille print findes alt, herunder WIFI, Ethernet, webserver og alle lydkredsløb.

Selvom god lyd ikke altid er et spørgsmål om størrelse, er der absolut fordele ved komponenter i fuld størrelse, som naturligvis har meget mere plads indeni til at adskille og isolere følsomme kredsløb, bruge flere specialiserede strømforsyninger, undertrykke vibrationer og så videre.


Med en kompakt enhed som NEO Stream bliver placeringen meget fleksibel til alle slags brug, men alle kredsløb er komprimeret sammen, hvilket betyder, at det er endnu sværere for ingeniørerne at designe en high-end enhed.  Det er her, al erfaringen fra IFIs kompakte produkter kommer ind i billedet.  Det bliver spændende at høre om det virker. 

HIFI i fuld størrelse har bedre vilkår hvad angår støj, interferens, strømforsyning, vibration o.s.v. Her en 100k+ DCS maskine.

Opsætning & indledende test


Lad os være ærlige som sædvanligt her. Det kan være op af bakke med alle de kabler og strøm, der er nødvendige for at tilslutte NEO Stream med den medfølgende RJ45 til SC fiber konverter.


Jeg ville ønske det var mere elegant end at bruge to forskellige strømforsyninger, kabellængder og typer.. Jeg får vibes fra min anmeldelse af den ellers fantastiske batteridrevne Diablo hovedtelefon-DAC, hvor bæretaskesystemet også føltes lidt frustrerende.  Det er ikke lige apple designere der har været i aktion her. 

Det er ikke super kønt med to forskellige strømforsyninger, forskellige kabler i forskellige længder..

Med de grundlæggende forbindelser på plads, kan enheden tændes, og hvis man bruger en LAN-forbindelse med DHCP som jeg gjorde her, fungerer alt lige ud af boksen, hvor jeg kunne tilføje NEO Stream til Roon som en streaming endpoint, , streame musik fra Tidal via Tidal Connect, streamede spotify med Spotify Connect og kørte Airplay fra en IOS-enhed med det samme!  Men testen slutter ikke her. 

Exclusive modes og software


Unikt for NEO Stream er muligheden for at køre i eksklusiv mode..

Standard er AIO (All In Out tror jeg det står for) mode, hvor webinterfacen og alle streaming typer er tilgængelige på samme tid. Men hvis du kun bruger én, f.eks. Roon eller Tidal Connect til al din musik, kan man vælge den mode til at være 100 % eksklusiv, hvilket vil inkludere små optimeringer for den pågældende service til fordel for absolut lydkvalitet og enkelhed. 

Du kan også bestemme, hvilken kombination af  tjenester du vil have aktive i webinterfacet i AIO-tilstand, hvilket nok skal lede til forvirring den dag du har glemt hvad du har slået fra og til 😜 


Enten analog eller digital ud


Man vælger også om der bruges analog eller digital udgang. I teorien har alle disse små ting betydning, især på en så kompakt enhed, hvor der er gjort så meget for at holde støjen på et minimum. Eneste ulempe er, at hvis du planlægger at forbinde NEO Stream til to forskellige systemer ved hjælp af både de analoge og digitale udgange, vil dette ikke være muligt på samme tid.


Jeg kunne også gå ind i NEO Stream browser web interfacet i AIO-tilstand, som skulle give dig mulighed for at afspille musik fra medieservere og webradio.
  Dette gøres ved at indtaste IP-adressen vist i displayet i en webbrowser på dit netværk. man kan også downloade “Stream-Ifi ”-appen, som grundlæggende afspejler webinterfacet (og til at opsætte hotspot forbindelse hvis man har brug for det).   Afspilning af lokale filer fra et USB-drev fungerede fint, men med afspilning af filer fra DNLA-servere løb jeg ind i alle mulige problemer med afspilning, det virkede bare ikke.

Afspilning via den indbyggede medieserver browser var ikke den store succes. Der skal stadig gøres noget arbejde der.

I stedet var afspilning fra medieservere mulig ved at bruge Neo Stream som et UPnP-endpoint. Jeg testede dette ved hjælp af Synology Audio Station-software, og det fungerede fint.

Internetradio

Webradio er ligeledes tilgængelig i  AIO-mode, og her savnede jeg virkelig muligheden for at vælge den bedste streaming kvalitet til stationer, der tilbyder flere streams.  Igen, noget en snarlig update nok skal kunne få has på.
 

Ambitiøs software med nemme opdateringer

Det virker generelt som om, at IFI har ret høje ambitioner med softwaren indbygget i Neo Stream. Den er ret sofistikeret og har masser af uventede, nyttige funktioner. Efter min mening ville de dog have været bedre at lade funktioner, der ikke fungerer perfekt til at begynde med ude, og så tilføje dem, efterhånden som de bliver perfektioneret via hyppige opdateringer, der installeres så nemt som her, hvor man slipper for besværlige firmwareopdatering procedurer.   Godt gået der!


Valgbare digitale DAC filtre!

For at en DAC præcist kan omdanne digitale signaler til analoge, er det vigtigt at fjerne højfrekvent støj, der kan være til stede i det digitale signal.  Dette gøres i alle DACs ved at anvende et digitalt filter, der kan fjerne eller reducere visse frekvenser fra et digitalt signal. Dette er med til at sikre, at det analoge signal, der genereres af DAC’en, er så nøjagtigt som muligt.  MEN…..digital filtrering har også sine kompromiser, så IFI NEO STREAM tilbyder fire forskellige filtre at vælge imellem, så man kan bruge den filtertype, som man synes lyder bedst med sin musik.


Nogle filtre er eksempelvis bedre til at fjerne højfrekvent støj, mens andre er bedre til at bevare signalets overordnede form. Det er en ret sofistikeret funktion at tilbyde i en DAC i denne prisklasse!


Lytteindtryk

Med al den hardware teknologi, som NEO Stream integrerer med fokus på lyden, fortjener den en grundig lytning, ikke mindst for at besvare det brændende spørgsmål om hvorvidt man rent faktisk får mere musik for pengene. Til 9.995 kroner kunne det potentielt være rigtig meget lyd for pengene, hvilket var en af ​​grundene til, at jeg fandt det interessant at teste et eksemplar. 


Lyden af ​​Neo Stream ved første lytning er meget kompetent og neutral.  Den har en ren og gennemsigtig lyd, med fornuftig detaljering og ingen umiddelbart detekterbar støj.


Jeg A/B sammenligner den med min “billig reference” en Bluesound Node 2i (den gamle version) der kostede ca 3.500 kr og her konstaterer jeg, at der ER en væsentlig forskel.  Den gamle bluesound er væsentlig mere “gritty” på sine analoge outputs, lyden er tættere og mindre fri. (Det kan være at den nye Bluesound Node er bedre, og det er noget jeg også vil teste, når jeg kan få et eksemplar i mellem fingrene).  Den mere end dobbelt så dyre NEO Stream virker mere rolig og levende i sit portræt af musikken, hvilket indikerer at den højere pris er retfærdiggjort (ud over sin ultra high-res format understøttelse, DSD support og de andre ting man ikke får i med en Bluesound node). 

  
Konklusion:


TIL 9.990 kroner  tilbyder IFI audio NEO Stream seriøse audiofile feels med kompetent, neutral  lyd i en praktisk og fleksibel krop, der er i stand til at dække og tilpasse sig næsten alle streaming lydbehov.


Det er en fantastisk lille streaming DAC til den afslappede audiofile lytter, som ønsker seriøs lyd, display og funktionalitet en lille pakke, der kan levere den højeste opløsning lyd fra enhver streambar kilde, såvel som at afspille lokale rippede og købte filer fra et tilsluttet USB-drev eller medieservere.

Softwaren gør rigtig gode takter og har ambitioner, men et par ting mangler stadig lidt omsorg, som heldigvis leveres nemt via softwareopdateringer der hentes og installeres direkte på enheden (også automatisk hvis det skal være). 

Som en samlet pakke er den uovertruffen for alle med audiofile tilbøjeligheder,  med sin unikke kombination af teknologi, fleksibilitet og lyd, der er prisen absolut værdig. 

Er du i markedet efter en heftig lille streamer i høj kvalitet i denne prisklasse,  er IFI NEO Stream en kompetente og anbefalesværdig mulighed man bør tjekke ud! 

Man kan få mere info ved at besøge Ifi audio her, eller se mit internationale videoreview nedenfor.



Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side.  Yderligere er han stifter eller medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche, og arbejder i dag som uafhængig rådgivende konsulent og “youtuber” med kanalen “Stjernholm Reviews”.

På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er,  at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt.

Mortens forskellige lyd-eventyr kan også følges sjatvis på instagram profilen stjernholmreviews 

IFI Audio NEO Stream
Stjernholm Review Points
Læs bedømmelse0 stemmer
Plus
Ultra high Res & DSD audio
Alt i outputs
Gavanisk isolering fra LAN
Kompakt og praktisk
Neutral og kompetent lyd
Overraskende features i software
Nemme software updates
Minus
Kabel rod med RJ45 til SC konverter
Software føles ikke solidt nok
Preamp med software volumen er ikke sikker nok at bruge
Kan lyde lidt for "tæt" i det lange løb
3.7
Karakter

Denne artikel er en del af serien: HIFI Streaming

Denne artikel er en del af serien: Streaming forstærkere

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.