Fidelio B97 er Philips største soundbar, med 7.1.2 kanaler, Dolby Atmos og aftagelige surround-højttalere
Philips Fidelio B97 er en ny premium soundbar til surround i stuen, og den kommer med surround-højttalere som kan “pakkes sammen”.
Soundbaren har ikke færre end 17 højttalerenheder der tilsammen yder 740 watt, heraf 240 watt fra den medfølgende subwoofer med trådløs lydoverførsel.
Der understøttes HDMI 2.1, DTS Play-Fi, Dolby Atmos og DTS:X.
Dette er produktet for dem der ikke ønsker en surround-installation der altid er synlig i rummet. De to baghøjttalere sidder til daglig på soundbaren, hvor de medvirker til et bredt stereobillede.
Når der så er filmaften, hvor der gerne må være mere rumlig lyd, så hægtes de to baghøjttalere af soundbaren og placeres ude i rummet.
Baghøjttalerne er trådløse, med indbygget genopladeligt batteri. Batteriet holder strøm i op til 10 timer, inden højttalerne igen skal klikkes på soundbaren for opladning.
Philips har ‘gemt’ to højttalerenheder i siderne af selve soundbaren. Disse er skjult og inaktive når baghøjttalerne er monteret på soundbar. Når baghøjttalerne så tages af, så bliver disse enheder aktive og ‘skyder’ lyd ud til siderne, for et bredere lydbillede.
I soundbaren sidder også to enheder som ‘skyder’ lyd skråt opad for effekter i Dolby Atmos og DTS:X. Samlet set emulerer Philips Fidelio B97 et 7.1.2 surround-system.
Der er HDMI 2.1 og eARC for tilslutning. eARC giver mulighed for at TV’et kan sende HD- og 3D-lyd ud til soundbar. Det kan være surroundlyd kommende fra en tv-app.
Soundbar kan indgå i et DTS PlayFi multirum lydsystem, og kan også tage trådløs input via Bluetooth og Airplay.
Philips Fidelio B97 understøtter IMAX Enhanced.
Der er stemmestyring via Google Assistant, Amazon Alexa og Apple Siri.
Installation
Installationen var enkel. Jeg testede soundbar sammen med et LG C9 OLED TV, tilsluttede den med HDMI til indgangen med ARC-understøttelse.
Fra fabrikken står et LG C9 OLED til at understøtte ARC, lydmodtagelse via HDMI, så lyden kan komme ind udefra via f.eks. en soundbar. Men C9-modellen (og nyere) understøtter også den nyere eARC, for bedre lydkvalitet, og i TV’ets indstillinger kan man sætte det om til eARC.
Den medfølgende subwoofer får lyden overført trådløst.
Betjening / fjernbetjening
Soundbar vågner selv når TV eller tilsluttet medieafspiller/tv-boks, Blu-ray-afspiller eller tilsvarende tilsluttes.
Men der medfølger også en fjernbetjening, hvorfra der kan skiftes lydprofiler (musik, film, tale osv)., styres volumen og vælges inputs.
Jeg gider ikke sidde og skifte lydprofiler hele tiden. Jeg finder en ‘one-size-fits-all’ indstilling, og lader den stå der det meste af tiden. Så jeg lod bare soundbar-fjernbetjeningen ligge på bordet under det meste af testen.
På fronten er der et display som bl.a. viser input ved skifte. Displayet kan slukke selv når det ikke bruges.
Musik
En soundbar er først og fremmest lyd til TV’et, men sådan en kan også bruges til musik.
Philips har valgt at udstyre den med DTS Play-Fi, som er et multirum musiksystem, så soundbar trådløst kan indgå i et musiksystem i hjemmet, sammen med andre højttalere som understøtter Play-Fi.
Selvom jeg skrev tidligere at jeg ikke sad og skiftede lydprofiler hele tiden, så kan det anbefales at skifte til lydprofil Music inden der lyttes til musik. Det lyder bare bedre.
Et nummer som ‘Thinking out Loud’ med Ed Sheran fik fin volumen i soundbaren her, mens I Dreamed A Dream fra Les Misérables (2012) lød lidt indelukket. Til gengæld lød Queens Bohemian Rhapsody godt, lige til en demo.
The Sound of Silence med Simon & Garfunkel fik en rigtig god volumen, mens Phil Collins ‘In The Air Tonight’ havde god fylde i trommer, en god stemning og en god vokal-gengivelse.
Et nummer som Gasolins ‘This is My Life’ passede godt til Philips Fidelio B97 soundbar.
Men selvom jeg kunne finde mange musiknumre som lød godt, ud fra parametre som fylde, tydelig vokal, bund mv. så er sådan en soundbar udfordret på stereoperspektivet. Der mangler både bredde og en tydeligere adskildelse af de enkelte instrumenter og vokaler.
Som et ekstra stereoanlæg til baggrundsmusik er det fint. Til egentlig stereolytning kommer det til kort, der vil et rigtigt stereoanlæg være at foretrække.
Film
Ved film er det her man kan hægte de to side-højttalere af, og placere dem ude i lokalen, som batteridrevne baghøjttalere til surround.
Det giver lidt ekstra rumlig lyd, men jeg oplevede effekten mindre end forventet. Efter at have forsøgt lidt frem og tilbage med forskellige film, så endte jeg med at lade de højttalere sidde på den store soundbar og medvirke til bredde og volumen derfra, fremfor at flytte dem frem og tilbage.
Filmen Ocean 8 blev kørt fra Blu-ray med Dolby Atmos lyd.
Atmos fra en soundbar kan aldrig blive det samme som et fuldblods surround-setup med højttalere rundt i rummet, oppe som nede, bundet efter en stor AV-receiver. Atmos i en soundbar handler mere om ekstra effekter, som en almindelig 3.1 (left, center, right og sub) soundbar kan give.
I filmen Ocean 8 oplevede jeg god volumen i natklubben og et tordenvejr hvor der kom bulder ovenfra, ligesom det var tydligt at de små vignetter som er undervejs ved større sceneskift er lavet til at imponere på lyden. De gik flot igennem.
I filmen ‘Jungle Cruise’ var der power på lyden fra start til slut.
Det bedste ved denne soundbar er dog nok det man ikke hører. Den kommer nemlig med en subwoofer der styres meget præcist og aldrig stikker af. Min hidtige erfaring med subwoofere tilsluttet tv-lyd, er at ind imellem kommer der lige noget lyd der var for dybt eller for meget, i forhold til resten. Men ikke med denne soundbar.
Jeg tænkte slet ikke over at der var en subwoofer på. Jo, den høres hvor den skal, men den gled så naturligt ind i.
TV
For mig er en soundbars fremmeste opgave af levere en tv-lyd der er bedre end TV’ets egne indbyggede højttalere.
Fint at den kan spille musik, fint at den kan give lidt ekstra volumen til filmene, sammenlignet med TV’et selv, men procentvis er det mest tv-programmer jeg ser på TV’et, og så skal TV-lyden være god.
Det lever Philips Fidelio B97 op til. Dialogen er klar og tydelig, der kommer noget volumen på musik, og subwooferen stak ikke af undervejs.
Som nævnt tidligere er jeg ikke typen der sidder og skifter lydprofiler, alt efter hvad der er på skærmen. Jeg fandt faktisk soundbarens Film-mode bedste all-round indstilling til mit tv-forbrug.
Konklusion
Philips Fidelio B97 er en allround soundbar med mange muligheder, også flere end beskrevet her.
Der medfølger en dejlig subwoofer, som er under fuld kontrol fra soundbar og aldrig stikker af, men som alligevel diskret træder ind med dybde og bund når der er brug for det.
De aftagelige baghøjttalere er efter min mening mere en gimmick end noget brugbart i hverdagen, men lader man dem sidde på og være med til at give en større soundbar, så yder de deres.
Fidelio B97 vinder på tv-lyden. Den leverer en noget bedre lyd til tv-programmerne, end det der sædvaneligvis er mulighed for med de indbyggede tv-højttalere, og det med en klar og forståelig tale.
Der kommer mere volumen og effekter på film, uden at det dog kan være en erstatning for ‘ægte’ surround. Der kan lyttes til musik, men er det en primær anvendelse så anbefales et stereoanlæg i stedet.
Ved første øjekast kan prisen på 8.500 godt se ud til at ligge i den høje ende, men det synes jeg ikke ikke når man tænker på det er med dekodning af Dolby Atmos og DTS:X, samt at der her også medfølger en velfungerende subwoofer.
Selvom det ikke burde være nødvendigt at nævne, så mødes flere halvfærdige produkter på markedet, hvor softwaren ikke er helt klar ved salgsstart, og så skal det igennem flere produkt-opdateringer senere. Jeg må rose Philips for at levere et produkt her som bare virker fra dag 1. Oplevede ingen fejl eller underlig opførsel, soundbar fungerede bare som forventet, hver dag.
Pris og tilgængelighed
Philips Fidelio B97 koster kr. 8.500 inkl. subwoofer (se forhandlere og dagspris)
Kom på markedet i efteråret 2021
SpecifikationerTilslutninger – Bluetooth 4.2 Video – 4K video-pass-through Lydformater – Dolby Atmos Størrelse – Soundbar 1.312 x 55,6 x 120 mm |