Ny købelov skal beskytte bedre ved køb af digitale produkter
Her den 1. januar 2022 træder en ny købelov i kraft, og som noget nyt indeholder den nu også regler om levering af digitalt indhold og digitale tjenester. Det skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en udmelding.
Eksempler på digitalt indhold eller digitale tjenester, som fremover vil være reguleret i købeloven, er:
Apps, digitale spil og e-bøger
“Købeloven bliver nu tilpasset den digitale virkelighed. Der kommer blandt andet regler for, hvilke rettigheder du har, hvis computerspillet ikke bliver leveret til tiden, du ikke modtager de nødvendige opdateringer til it-programmet, eller der er en fejl på app’en eller e-bogen”, fortæller kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.
Gælder også gratistjenester
En nyhed i den ny købelov er at det nu anses for at være et forbrugerkøb, hvis forbrugeren betaler for digitalt indhold eller en digital tjeneste med sine personoplysninger, og sælgeren bruger oplysningerne ud over, hvad der er nødvendigt for at kunne levere tjenesten eller det digitale indhold.
“Købeloven er vigtig for forbrugerbeskyttelsen, fordi den indeholder regler, som gælder, når en forbruger handler med en virksomhed. Loven regulerer blandt andet, hvad man som forbruger har ret til, hvis det købte produkt har en fejl, eller hvis leveringen er forsinket. Reglerne kan ikke fraviges ved aftale”, lyder det fra Susanne Aamann.
Skal leveres til tiden – og virke
Den ny købelov indeholder regler om forsinkelse og mangler ved det digitale indhold eller den digitale tjeneste, herunder fejl eller mangler, som skyldes, at det digitale indhold eller den digitale tjeneste er blevet installeret forkert.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fortæller videre, at derudover er der i de nye forbrugerkøbsregler også særlige regler om, hvilke opdateringer sælger skal levere, og hvornår sælger har ret til at ændre i en aftale om levering.
Andre ændringer
Der er også andre ændringer udover tilpasningen til det digitale.
Eksempelvis forlænges formodningsreglen til ét år ved køb af varer, digitalt indhold og digitale tjenester.
Hvis en mangel ved varen, det digitale indhold eller den digitale tjeneste viser sig inden for det første år efter leveringen, gælder der en formodning om, at manglen allerede var til stede ved leveringen.
Der gælder dog særlige regler, hvis der er tale om digitalt indhold eller digitale tjenester, som du løbende får leveret hen over en periode.
FaktaNye forbrugerkøbsregler – her er nogle af ændringerne: – Købeloven omfatter fremover også regler for køb af digitalt indhold og digitale tjenester, herunder aftaler om løbende levering af digitalt indhold og digitale tjenester, samt køb af varer med digitale elementer. Blandt de øvrige ændringer i købeloven er: – Formodningsreglen ved køb af varer forlænges til ét år, således at en mangel, der viser sig inden for det første år efter købet, formodes at have været til stede ved købet. Ved køb af levende dyr er formodningsperioden dog fortsat 6 måneder. Desuden er der særlige regler for aftaler om levering af digitalt indhold eller digitale tjenester, som løbende leveres over en periode Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen |