Efter Blizzard og Apple bliver Sony Interactive Entertainment, der står bag den populære PlayStation-konsol, nu også anklaget for et diskriminerende arbejdsmiljø.
Det går ikke helt lige så hurtigt, som det gjorde i Hollywood, da Harvey Weinstein-skandalen hældte benzin på #MeToo-bålet. Men tech-verdenen har i de senere år også været ramt af skandalesager med rod i krænkende adfærd og diskrimination.
Alene i år har vi set tre af de store spillere blive involveret i sådan en skandale. Det begyndte med spilgiganten Blizzard og siden er også Apple blevet hængt ud i medierne og indberettet for USA’s arbejdsmiljøstyrelse, NLRB (National Labor Relations Board).
Nu er turen så kommet til en anden af de store spillere på både hardware- og softwarefronten. Sigtekornet peger nu på Sony PlayStation, eller helt præcist firmaet bag, Sony Interactive Entertainment (SIE).
Modsat resten af Sony, der som bekendt har hjemme i Japan, har SIE hovedkvarter i Silicon Valley. Her styres firmaet af topchefen Jim Ryan, der for kun få dage siden kritiserede spilpartneren Blizzard i en e-mail til alle PlayStation-medarbejderne.
”Opdyrker” et diskriminerende arbejdsmiljø
Her forklarede Ryan, at han havde rettet henvendelse til Blizzard for at få at vide, hvor Blizzard havde tænkt sig at rette op på virksomhedskulturen. Det skete efter Wall Street Journal for lidt over en uge siden afslørede at topledelsen i Blizzard vidste besked om anklager om seksuelle krænkelser i årevis uden at gøre noget ved sagen.
Men nu kan Jim Ryan selv ende med at skulle stå til ansvar for noget lignende. Ifølge Axios har en tidligere IT-sikkerhedsanalytiker hos SIE, Emma Majo, påbegyndt en såkaldt ”class action”-sag, hvor adskillige sagsøgere bliver repræsenteret i samme søgsmål.
Majos plan er at samle alle kvinder, der har følt sig krænket eller har oplevet diskrimination i forbindelse med deres arbejde for Sony Interactive Entertainment. I søgsmålsdokumenterne tones der klart flag: ”Sony tolererer og opdyrker et arbejdsmiljø, hvor der udøves diskrimination mod kvindelige ansatte”.
Emma Majos egen sag handler om de seks år, hun var ansat i SIE, fra 2015 til 2021. Ifølge Majo kunne hun ikke få et klart svar på, hvad der ville udløse en forfremmelse i firmaet, og hun mener endda, at hun er blevet degraderet internt, fordi hun spurgte lidt for ofte om forfremmelse.
Majo anklager også mellemledere i SIE for offentligt at have omtalt kvinder som værende mere ”emotionelle” og ”mindre professionelle” end mænd. Da hun indgav en skriftlig klage over problemerne til SIEs ledelse, blev hun fyret kort efter. Fyringsårsagen var officielt, at Majos afdeling blev lukket. Men ifølge Majo var hun slet ikke ansat i den pågældende afdeling.
Sony har i skrivende stund ikke udtalt sig officielt om sagen.