Forside * Featured

Teleselskab: Danskerne aftog flest af vores stjålne mobiltelefoner

-
Foto: Shutterstock.com

Telia har sporet og spærret mobiltelefoner for 5 millioner kroner og flest endte i Danmark.

Telia investerede sidste år i et nyt sporingssystem, der skal sikre teleselskabet mod at blive svindlet og udsat for røverier fra kriminelle.

Det sporingssystem har siden april 2020 resulteret i at mere end 650 stjålne mobiltelefoner er blevet spærret verden over. Det fortæller teleselskabet i en udmelding.

Annonce:

Der er tale om mobiltelefoner der er forsvundet fra Telia selv, som følge af bl.a. tyverier, indbrud, røverier, svindelsager og ID-misbrug.

Det har indtil nu betydet, at nye mobiler for omkring fem mio. kr. er sporet og gjort ubrugelige på globale destinationer fra Øster Hurup til Kinshasa.

 

Kan blokere både Android og iPhones

Softwaren gør Telias sikkerhedsafdeling i stand til at blokere enhver stjålen iPhone og Android-mobiltelefon ud fra mobilens IMEI-nummer, uanset hvor de befinder sig, og hvem der har tilegnet sig dem.

Mobilen vil vise en besked på displayet, hvor der står, at den er blokeret, samt et telefonnummer, man kan ringe til, såfremt man mener at telefonen er spærret ved en fejl.

 

Et nyttigt redskab

“Vi oplevede for få år siden en stribe tyverier og sågar voldsomme røverier i vores butikker, hvor målet var fabriksnye mobiltelefoner. Det er selvsagt både ubehageligt for medarbejderne og en unødig udgift for forretningen. Derfor besluttede vi at finde en løsning, der kunne eliminere gevinsten ved disse tyverier – og her er vores nye redskab meget effektivt”, fortæller Lone Kyhl Hendriksen, Head of Consumer & Channels hos Telia, og hun fortsætter:

“Rygtet om, at telefoner, der er stjålet, bliver lukket ned, så snart de kobler sig på et netværk, spreder sig hurtigt, og dermed forsvinder incitamentet til at stjæle fra Telias butikker og forsendelser”. 

 

En præventiv effekt

Hvis man som privatperson får stjålet sin mobiltelefon, er det ofte muligt at spore telefonen og blokere den via et standardprogram som Find My iPhone – men så snart telefonen er formateret og installeret med en ny brugerkonto, er dette ikke længere muligt.

Med den softwareløsning, som Telia benytter, bliver den stjålne telefon spærret, så snart den logger på et netværk – hvor som helst i verden – også selvom den er registeret med en ny brugerkonto. Det har indtil videre ført til, at danske mobiltelefoner er spærret over det meste af Europa, Asien og Afrika.

 

Håber at få andre teleselskaber med

“Tiltaget har en præventiv effekt, fordi vi nu kan fjerne de kriminelles gevinst ved tyverierne. Ideelt set vil vi derfor gerne have de andre teleselskaber med i indsatsen, fordi det vil medvirke aktivt til at begrænse antallet af tyverier og røverier mod danske butikker og medarbejdere”, slutter Lone Kyhl Hendriksen.

Telia har oplevet en nedgang i antallet af sager, hvor selskabet spærrer telefoner i 2020 i forhold til 2019. Nedgangen er dog også delvist en konsekvens af corona-restriktionerne, der har medført både lukkede butikker og grænser, hvilket har gjort livet surt for internationale bander med speciale i mobiltyverier.

 

Top 10

Hvor ender de stjålne mobiltelefoner fra Telia?

  1. Danmark, 23 %
  2. Tyskland, 22,3 %
  3. Polen, 9,4 %
  4. Rumænien, 5,8 %
  5. Marokko, 5 %
  6. Hviderusland, 5 %
  7. Makedonien, 4,3 %
  8. Egypten, 2,9 %
  9. Rusland, 2,2 %
  10. Libanon, 2,2 %

 

5 OBS-punkter ved køb af brugt mobiltelefon:

1. Er prisen alt for god til at være sand, så er der en risiko for, at telefonen er stjålet. Vær altid kritisk, når du køber en telefon privat.

2. At en telefon er i ny emballage, og der medfølger kvittering fra et nyligt køb, er ikke en garanti for, at den ikke risikerer at blive spærret. Telefonen kan være købt på stjålet ID.

3. Alarmklokkerne bør altid ringe, hvis sælger fx vil mødes på en p-plads og kun tager imod kontanter.

4. Står der i annoncen, fx på en online markedsplads, at en helt ny telefon sælges, fordi den er vundet i en konkurrence, så vær skeptisk. Den kan være stjålet – og dermed blive spærret, når du tager den i brug.

5. Hvis du køber en mobiltelefon privat, så afhent altid telefonen på sælgers adresse og overfør altid på MobilePay eller lignende. Er uheldet ude, og telefonen bliver spærret, skal du melde forholdet til politiet, da du er blevet udsat for bedrageri. Dernæst kan du kontakte Telia på det nummer, der står på den spærrede telefon. Vi vil behandle sagen individuelt.

Kilde: Telia

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.