Bagmandspolitiet (SØIK) anholder seks bagmænd for at drive den ulovlige fildelingstjeneste asgrd.org
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), i daglig tale ofte kaldet Bagmandspolitiet, har foretaget yderligere anholdelser i en sag om ulovlig fildeling.
SØIK gennemførte torsdag en større aktion, hvor i alt seks adresser i Jylland og på Fyn blev ransaget og seks personer blev anholdt. I alt er der nu sigtet syv formodede bagmænd bag den ulovlige, danske fildelingstjeneste sigtet.
De seks personer der blev anholdt torsdag er mistænkt for i 2019 at have startet og siden drevet den ulovlige danske fildelingstjeneste asgrd.org
I oktober 2020 anmeldte RettighedsAlliancen internetsiden til SØIK, efter at havde konstateret, at der blev delt en række ulovlige kopier af danske film og serier – blandt andet var den aktuelle danske film ”Druk” delt flere tusinde gange.
De anholdte ved torsdagens aktion er en 34-årig fra Odense, en 49-årig fra Hørning, en 45-årig fra Malling, en 53-årig fra Assens, en 42-årig fra Billund og en 48-årig fra Brovst.
Første anholdelse før jul
Anholdelserne er en direkte udløber af en anholdelse den 21. december 2020, hvor en 50-årig familiefar fra Middelfart blev anholdt.
Han var mistænkt for at være en af bagmændene bag fildelingstjenesten og blev i et retsmøde bag lukkede døre varetægtsfængslet hen over jul og nytår, mens efterforskningen fortsatte for at identificere yderligere bagmænd.
De andre formodede bagmænd er nu anholdt, og derfor er den 50-årig løsladt, men han er fortsat sigtet i sagen.
Tilfredshed hos politiet
“Det er meget tilfredsstillende, at vi på baggrund af en særdeles effektiv indsats har fået anholdt de personer, vi mener er de ansvarlige bagmænd, så vi kan få dem stillet til regnskab”, lyder det fra vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein fra SØIK’s særlige IPR-gruppe (Intellectual Property Rights), der efterforsker den form for sager i Danmark, og han fortsætter:
“I forbindelse med efterforskningen er internetsiden med fildelingstjenesten blevet lukket ned – og vi håber, at vi med anholdelserne og fængslingen har sendt det klare signal til de danske pirat-brugere, at SØIKs særlige IPR-enhed går målrettet efter nedlukning af de danske tjenester og efter at stille både bagmænd og brugere til regnskab – ingen er fredede”.
De seks anholdte mænd fra torsdagens aktion blev sigtet for ophavsretskrænkelser af særligt grov karakter og blev efterfølgende løsladt igen.
I forbindelse med anholdelserne blev der foretaget ransagninger af de pågældendes hjem, hvor IT-specialister fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) assisterede SØIK med at sikre beviser til sagen.
Politiet advarer mod at bruge fildeling
Michael Lichtenstein advarer mod at bruge de ulovlige fildelingstjenester, da det har store omkostninger.
“Det rammer samfundsøkonomien og os alle, når der bliver snydt med rettigheder for film og tv-serier, og derfor går vi hos SØIK efter både brugere og bagmænd”, lyder det fra Michael Lichtenstein, der fortsætter:
“Branchen bliver ramt direkte på pengepungen, men det rammer også alle de, der arbejder med at lave film og tv – som fx skuespillere, musikere, frisører og makeupartister. Derudover går statskassen også glip af moms og afgifter”.