TEST: ARENDAL 1723 Sub2S subwoofer
HIFI Review: Arendal 1723 Sub 2S
Type: Aktiv “force-cancelling” type sealed subwoofer
Pris: ca.14.800
Forhandler: Direkte fra producent der giver 60 dages returret.
Vi har tidligere haft fornøjelsen af at teste Arendal 1723 monitor. Læs denne test for mere info om Arendal og deres “designet i Norge – bygget i Kina – direkte til dig koncept”.
Åben eller lukket?
Til at levere dyb og rigelig bas laver Arendal i 1723 serien subwoofere med enten en eller to 13.8” basenheder – og mulighed for at vælge subwooferen enten åben (V for “Vented”) eller lukket (S for “Sealed”). Den åbne model er noget større og ENDNU tungere.
Til HIFI brug er der mange der foretrækker det lukkede design, der byder på en tand strammere bas. Til gengæld leverer det portede design større output og dybere bas.
En eller to woofers?
Newtons tredie lov dikterer at for hver handling er der en tilsvarende modsat reaktion.
Her et eksempel fra hjemmebio besøget i Brians Klipsch Cave på kraften der afsættes i et subwoofer kabinet når der kun er en enhed:
Force-cancelling
Når en bas enhed sættes i bevægelse, påføres kabinettet den er fastgjort i, den samme kraft, der forsøger at bevæge den i modsatte retning. Ved at bruge TO drivere, der peger i modsatte retninger (det såkaldte “force-cancelling” princip) kan man udligne kraften uden at udligne lyden. Når det kommer til trykket inde i kabinettet, er dette stadig til stede, og denne kraft bøjer bogstavelig talt kabinet væggene, farver lyden og stjæler output. Derfor kræver det et ekstra robust og internt afstivet kabinet for at konstruere en god subwoofer.
Det er da også lige præcis hvad Arendal leverer med deres nye 1723 subwoofer serie, der fra første udpakning imponerer med en gennemført byggekvalitet, udført i 1” HDF plade (2” hvor enhederne er monteret) og en stilfuld finish. Enhederne er af egen avl, og subwooferne er udstyret med raffineret DSP og nye, kraftige forstærkere kaldet “avalanche” på 1200W i 2S/V modellerne og 800W i 1S/V modellerne.
De åbne er større og tungere end de lukkede, men alle modellerne er i den tunge ende.
Model oversigt & Priser
Model | Bestykning/vægt | Specs | ca. pris, stk |
1723 Subwoofer 1S | 1 x 13,8” basenhed
Lukket kabinet 800W forstærker 24,5 KG |
117 dB@1meter
18Hz-200Hz (+/-3dB) |
9.700 |
1723 Subwoofer 1V | 1 x 13,8” basenhed
Åbent Kabinet 800W forstærker 48,1 KG |
119 dB@1meter
17Hz-20Hz (+/-3dB) |
11.900 |
1723 Subwoofer 2S (testet) | 2 x 13,8” basenhed, lukket kabinet, 1200W forstærker
41,4 KG |
122 dB@1meter peak
18Hz-200hz (+/-3dB) |
14.900 |
1723 Subwoofer 2V | 2 x 13,8” basenhed, Åbent kabinet, 1200W forstærker
60,1 KG |
123 dB@1meter peak
17Hz-20Hz (+/-3dB) |
18.600 |
Opsætning og Lytte indtryk:
Arendal 1723 Sub 2S oplever jeg i to forskellige konfigurationer, hvor jeg lader en Lyngdorf MP50 stå for crossover og delays. Jeg lytter til subwooferen helt alene med diverse sweeps og test signaler, for at få et indtryk af lydtryk, resonanser og samlekvalitet, herefter sammen med et sæt Technics SB-R1 og til sidst fusioneret sammen med Arendal 1723 Monitor (testet her).
Subwooferen er placeret nærmest midt i rummet, efter diverse eksperimentering med placeringen. I denne placering får subwooferen absolut intet foræret, da der ikke rigtig er nogen forstærkning fra vægge og hjørner. Den store Sub 2S får derfor brug for alle sine kræfter, hvilket det viser sig at den har RIGELIGT af.
Resonans og vibration:
Det er en eksemplarisk subwoofer på alle måder. Der er ingen vibration og ingen hørbare resonanser fra subwooferen i tortur testen med sweeps fra 15 til 200 hz. Absolut godkendt!
Den første test jeg kaster mig ud i, er med Arendal 1723 Sub2 som subbas aflastning for de store Technics SB-R1, der i forvejen spiller lineært meget langt ned. Tanken var at høre om subwooferen kunne give ekstra headroom ved at aflaste højttalerne i området 20-60 Hz.
Selve opsætningen er enkel via Lyngdorf MP50, hvor delefrekvens og delays konfigureres. Herefter køres roomperfect kalibrering, der sørger for en perfekt overgang de to højttaler systemer imellem. Desværre oplyser Arendal ikke i deres manual at subwooferen har en latency på 8ms. Dette får jeg at vide efter kontakt med deres fortrinlige support.
Forsinkelsen i subwooferens DSP del er vigtig at kende, så vi kan sikre korrekt timing af subwooferen. I Lyngdorf processoren er det blot at indtaste at forstærker forsinkelsen er 8 ms, og så regnes det ganske enkelt med i de samlede korrigerende delays.
Den bedste integrerede subwoofer DSP jeg har set:
DSP delen er raffineret og overskuelig. Her er det muligt at fintune alle aspekter af subwooferens ydelse. Alle indstillinger foregår på et skarpt 2.6” farvedisplay, der smart kan vendes rundt, hvis man står op med hovedet nedad! Super gennemtænkt og fræk detalje.
Kan tilsluttes to helt forskellige systemer, samtidig!
I menu systemet finder vi mulighed for at lave helt separate indstillinger for subwooferens XLR og RCA inputs. Dette er en KÆMPE fordel, for den der f.eks gerne vil bruge subwooferen med sit separate stereo system OG hjemmebiograf. Det er ganske enkelt muligt at optimere subwooferen perfekt til begge dele og få den til at skifte imellem systemerne. Der er også 12V trigger (eller trigger på audio input) og passthrough af begge inputs.
Hertil naturligvis variable crossover frekvenser, variabelt subsonisk filter med forskellige slopes (mange tak!), 3 forskellige EQ modes for hhv. lukkede og åbne højttalere, samt en 7 bånds parametrisk EQ, der tillader absolut perfekt kontrol over subwoofer frekvensresponsen i ethvert rum.
Med andre ord, er der alle de faciliteter til optimering, som man normalt ville skulle ud og have en separat subwoofer DSP processor for at få, indbygget! Arendal har også indbygget Bluetooth til en fremtidig Arendal control app, der kan gøre kaliberingen endnu lettere. Denne er dog ikke tilgængelig endnu, og funktionaliteten kendes ikke.
Så lad der blive bas! 🤪
De første indtryk af ultra dyb bas support under 60 hz til de store technics R1 højttalere er egenlig ret subtil. Den opleves som ekstra headroom f.eks hvis der skal spilles supertung elektronisk musik umanerligt højt. Jeg giver dem også et par klassiske stykker med afgrundsdybe orgel toner, hvor man virkelig opdager, at der er ekstra hjælp i sub frekvenserne ved at de får en ekstra dimension af autoritet. I de fleste sammenhænge har R1 højttalerne dybest set ikke brug for den ekstra hjælp, men det er alligevel sjovt at opleve hvordan det ekstra headroom gør dem endnu større, især med stykker der virkelig kalder på masser af den dybeste bas.
Arendal 1723 monitor + 1723 Sub2S
Sammen med Arendal 1723 monitor, sætter jeg portene i højttalerne, og kalibrerer systemet med en delefrekvens ved 90 Hz. Subwooferen placeres op af bagvæg i mellem de to højttalere og der laves en ny rumkalibrering.
Resultatet i denne opstilling er imponerende langt over hvordan jeg oplevede 1723 Monitor S alene. Systemet spiller ganske enkelt med en helt anden selvtillid nu.
Bassen er meget velintegreret og giver lyden fra 1723 monitor en stor, tung men samtidig stram krop, hvor man næsten ikke kan lade være med at fyre seriøst op under kedlerne fordi der er så meget ekstra uanstrengt headroom at lege med. Det starter med tracks som Beastie Boys “Intergalactic”, garneres med lidt Thorbjørn Risager “back home”, og lidt pinlig Information Society “Whats on your mind” (spørg ikke, jeg elsker bare det track) .. for til sidst at kulminere med kloud “blood” (Fabian Mazur Remix) afspillet med næsten 120 db peaks i lyttepositionen, der leveres med største selvfølgelighed af sættet. Det kræver med andre ord ikke meget fantasi at forestille sig hvad en eller flere af disse subwoofere også kan gøre i en hjemmebio!
“Bassen er meget velintegreret og giver lyden fra 1723 monitor en stor, tung men samtidig stram krop, hvor man næsten ikke kan lade være med at fyre seriøst op under kedlerne”
Kombinationen af Monitor S med subwooferen er en pakke til godt 30.000, eller ca. hvad en enkelt M&K X-12 subwoofer koster…
Konklusion:
Jeg har meget svært ved at sætte en finger ved noget der ikke er fedt ved Arendal 1723 Sub2S subwooferen, der uanset prisen leverer kraftfuld, fejlfri, dyb, stram og præcis bas i rigelige mængder, med et for ydelsen kompakt design.
Subwooferens eminente tuningsmuligheder gør det muligt at skabe helt perfekte resultater. For at sætte prisen i perspektiv, så koster en M&K X-12 subwoofer* til sammenligning kr. 28.500 og har ikke nær de samme justeringsmuligheder og væsentlig lavere output. Hertil får vi med 1723 også et mere visuelt kompakt design og endnu bedre integrationsmuligheder i ethvert setup.
*M&K X-12 bør reelt sammenlignes med Arendal 1723 Sub2V modellen til kr. 18.600 da denne også er et åbent design.
“Jeg har meget svært ved at sætte en finger ved noget der ikke er fedt ved Arendal 1723 sub2S subwooferen“
For enhver med hang til stram subwoofer assistance, er Arendal 1723 serien ganske enkelt noget af det bedste jeg har hørt i denne klasse, med et perfekt mix af power, lyd tunings & integrationsmuligheder kombineret med en overbevisende mekanisk kvalitet.
“Arendal 1723 serien er ganske enkelt noget af det bedste jeg har hørt i denne klasse, med et perfekt mix af power, lyd tunings & integrationsmuligheder, kombineret med en overbevisende mekanisk kvalitet”
Seriens fire modeller giver også fin mulighed for at vælge præcis den løsning der passer bedst til den ønskede brug. Firmaets returpolitik giver alle mulighed for at prøve dem i deres specifikke setup, så hvad venter du egentlig på? 🤪.
Besøg Arendal for mere information
Denne artikel er en del af serien: hjemmebiograf
- TEST: NAD M17v2 – Himmelsk sjæl i en gammel krop
- TEST: Panasonic DP-UB9000 – den ukronede HDR konge?
- TEST: Sennheiser Ambeo soundbar – fede biografoplevelser til dit TV
- Surround nyt: Lyngdorf lancerer ny MP-40 surround processor.
- Feature: Sådan fik vi fed biograf i stuen DEL 1 – “Respekt for kunsten, må du forstå..”
- Feature: Sådan fik vi fed biograf i stuen DEL 2 – højttalere og forstærkere
- Feature: Sådan fik vi fed biograf i stuen DEL 3 – Sources og Surround Processor
- Feature: Sådan fik vi fed biograf i stuen DEL 4 – Projektor, lærred, TV
- Feature: Sådan fik vi biograf i stuen DEL 5 – KAOS eller Custom Remote?
Denne artikel er en del af serien: premium højttaler
- Feature: Sådan fik vi fed biograf i stuen DEL 2 – højttalere og forstærkere
- Et højttaler-ikon fejrer 25 års fødselsdag
- TEST:Be for Beryllium! Revel M126Be bookshelf højttalere
- TEST: FYNE F-1.5 bookshelf højttaler
- TEST: Genelec 8341A – en højttaler revolution!
- TEST: ARENDAL 1723 Series “direkte-til-dig” Home Cinema højttalere
- TEST: ARENDAL 1723 Sub2S subwoofer – Så lad der blive bas! (Denne artikel)
- Polk Audio Lancerer ny højttaler serie: Polk Reserve Series
- HIFI Nyheder fra B&W, Technics, Audio Research