HIFI Review: Marantz KI Ruby – Den sidste hyldest til en musikalsk legende
Dette er et “snack-size” uddrag fra vores stortest af integrerede forstærkere i 20-30.000 kroners klassen. 10 forstærkere blev testet.
Du kan læse hele testen, og hvordan den foregik her.
Testens dyreste
Testens dyreste deltager med en vejledende pris på kr.32.999 er Marantz KI Ruby, der er lavet som en hyldest og 40 års jubilæums fejring af den legendariske Marantz ingeniør Ken Ishiwata Ken har sat sit aftryk på mange ikoniske Marantz produkter igennem tiderne, og hans ekspertise er blevet manifesteret mange gange gennem særlige “KI Editions” af udvalgte Marantz produkter, der har modtaget ekstra forbedringer fra mesteren selv. Ken Ishikawa døde desværre i slutningen af 2019, hvilket bidrager til at gøre KI Ruby til noget specielt. KI Ruby er baseret på kredsløbsdesign fra high-end forstærkeren PM-10.
“Ken Ishiwata døde desværre i slutningen af 2019, hvilket bidrager til at gøre KI Ruby til noget specielt”
KI Ruby fremstilles i 1000 eksemplarer sammen med en tilhørende SACD afspiller/DAC, – og kommer med en laser indgraveret signatur med en lille rød rubin og et A4 certifikat, ligeledes med signatur og en lille rubin. Meget eksklusivt! I lighed med andre high-end marantz produkter, er kabinettet udført meget lækkert i kobberbelagt aluminum med nikkelbelagte RCA terminaler m.m. Det indirekte blå lys i de to “riller” i fronten (kan slukkes hvis det ønskes) bidrager yderligere til en eksklusiv fornemmelse.
KI Ruby er en 100% analog forstærker med digital kontrol. Fjernbetjeningen er helt oppe på niveau med Hegels i betjeningsforfærdelighed og er et studie for enhver UI designer i hvordan man IKKE skal lave en fjernbetjening. Sjovt nok, konstaterer vi tilfældigvis at Marantz og Hegel deler remote koder, – hvilket tilfælde 😜
Lyd oplevelse
KI Ruby har sin helt egen distinkte, varme lyd karakter. Der er musikalsk autoritet, og en stor, punchy bund der ikke rigtig overgås af nogen af de andre forstærkere i testen.
“I førstehåndsindtrykket måtte vi lige tjekke om tonekontrollen var slået til!”
Ordentlig syg bas!
I førstehåndsindtrykket måtte vi lige tjekke om tonekontrollen var slået til med ekstra bas! Karsten tilføjer at der er tale om “ordentlig syg bas” og Jack er helt enig. Klangkarakteren trækker R1 højttalerne helt væk fra det neutrale, lidt analytiske og KI Ruby demonstrerer masser af power der virkelig har fat. Den varme mellemtone føles ikke helt så intim som f.eks Hegel, Technics, og R1 referencesystemet. Det er som om at de fineste detaljer byttes til gengæld for et raffineret, musikalsk engagement som testholdet vendte tilbage til igen og igen med vippende fod. Man kan ikke undgå at spekulere over hvilke højttalere KI Ruby teamet mon har brugt da de tunede lyden på denne limited edition forstærker? 😄. Ki Ruby byder på musikalsk kompetence og et meget roligt lydbillede med god dybde og højde.
Meget kompetent RIAA indbygget.
RIAA indgangen til pladespiller viser sig at være fremragende og kan skiftes i mellem MC eller MM i forstærkerens betjeningsfjendtlige fnidrede menu.
Det er en forstærker der kræver gode kilder. Det er selvfølgelig oplagt at parre den med den tilhørende KI Ruby SACD/DAC og få en samlet bid af Ken Ishiwata legendariske HIFI historie ind i stuen.
Særlig værd at fremhæve
Rå musik nydelse, eksklusivitet og en bid af historien. Et must for enhver Marantz fan!
Lyd karakter:
RIAA (MM), Fyldig, mikrodetaljeret klang, med en fin velopløst top. Måske testens bedste RIAA når lyttet til på denne måde. Stor autoritet, meget varm, musikalsk, “punchy” lyd. Mere bund end nogen af de andre forstærkere. Leverer ikke helt den realisme som referencen præsterer med klassisk musik. Hovedtelefon udgangen begejstrer ikke på samme niveau som selve forstærkeren og kan opleves lidt kold uinspirerende.
Særlige særheder:
Frygtelig rodebutik af en fjernbetjening, digitalt micro display med fnidret menu. Skal have lov til at varme lidt op før den yder sit allerbedste.
Stjernholm reviews medaljer & priser
Vi giver KI Ruby V.I.P Prisen for sin ekslusive oplevelse.
og medaljer for:
- Værste fjernbetjening
- Største ordentlig syge bas!
Mere information:
Vejledende pris: Kr. 32.999.-
Oplysning af nærmeste forhandler hos distributøren
Morten Stjernholm er inkarneret film & musik elsker, og har 30 års erfaring fra den professionelle audio/video industri, både på den skabende og den tekniske side. Yderligere er han stifter og medstifter af flere virksomheder i den professionelle AV branche, og arbejder i dag som uafhængig konsulent.
På recordere.dk anmelder han især det tungere HIFI og surround. Hans grundfilosofi er, at hvis det lyder rigtigt, så ER det rigtigt. Mortens forskellige lyd-eventyr kan følges sjatvis på instagram profilen stjernholmreviews |
Denne artikel er en del af serien: Premium HIFI Forstærkere
- STORTEST: 10 Integrerede HIFI-forstærkere – DEL 1
- TEST: Naim Nait XS-3 – Tweedsutter og pibeudkrads?
- TEST: Arcam SA30 – Integreret superforstærker pakket med features!
- TEST: Rotel RA-1592 Klassisk integreret forstærker med moderne tvist
- TEST: Marantz KI Ruby – Den sidste hyldest til en musikalsk legende (Denne artikel)
- TEST: Lyngdorf TDAI 2170 – Raffineret og gennemtænkt digital forstærker
- TEST: Hegel H190 – integreret enkelthed
- TEST: Genelec 8341A – en højttaler revolution!
- TEST: Nuprime-X MCX2 – effektforstærker med power og personlighed