Ny Netflix-film skal fortælle historien om, hvordan en ung mand blev til en af de mest forhadte personer i verden.
Med alt, der er sket i verden i de seneste par år, virker 2014 meget længe siden. Og selv om seks år måske ikke er så meget i visse sammenhænge, er det en evighed i techbranchen. Af samme grund mener Netflix, at det nu er tid til at besøge et af de mere bemærkelsesværdige øjeblikke i den nyere popkultur- og teknologihistorie.
I 2014 besluttede de excentriske og multifacetterede hiphop-veteraner i rapgruppen Wu-Tang Clan sig for at gøre noget særligt ved deres næste udgivelse. En plade, gruppen havde indspillet i hemmelighed over seks år, skulle udgives, men ikke på nogen normal måde.
I stedet fik gruppen lavet ét enkelt eksemplar af albummet, i dobbelt CD-form, og det var den eneste måde, man kunne få fat i musikken på. Den ville ikke blive tilgængelig på streaming- eller downloadtjenester. Albummet skulle så sælges til højstbydende, som forhåbentlig så ville gøre det tilgængelig for alle. Men det skete ikke.
Købt af forhadt millionær
Wu-Tang Clan satte som betingelse ved bortauktioneringen af CD’erne i 2015, at køberen ikke kunne tjene penge på musikken før år 2103. Men det ville være okay, hvis køberen publicerede musikken gratis og afspillede musikken til fester.
Til trods for at gruppens fans startede en crowdfunding-kampagne. der skulle samle ind til at købe CD’erne og sætte musikken fri, blev de overbudt af en enkelt køber – og ikke en hr. Hvemsomhelst. Køberen var den unge biotech-millionær Martin Shkreli, der uden at blinke lagde to millioner dollar (omkring 12-13 millioner kroner dengang) for at købe CD’erne.
Skreli sagde med det samme, at han ikke havde nogen planer om at slippe musikken ud. I januar 2016 lovede hand dog, at hvis Donald Trump blev valgt som præsident, ville han gøre det alligevel. Da Trump rent faktisk blev valgt, streamede Shkreli nogle få klip fra pladen online. Det virker måske usympatisk, men det overraskede ikke dem, der allerede havde hørt om Shkreli.
Kun et par måneder før, han vandt auktionen over Wu-Tang Clan-CD’erne, blev Martin Shkreli udråbt som pragteksemplet på grådighed i såvel tech- som den internationale medicinalbranche. Hans firma, Turing Pharmaceuticals, overtog produktionen af præparatet Daraprim, der bruges i behandling af malaria og AIDS.
Skæbne-ironi
Ved overtagelsen besluttede Shkreli dog at skrue op for prisen på Daraprim, så den blev 56 gange så høj som normalt. Dermed blev medicinen for dyr for rigtig mange patienter, der ellers havde behov for den. Det førte naturligvis til kraftig kritik af Shkreli, der dog forsvarede beslutningen i medierne. Han blev hurtigt meget upopulær, og da han så endte med at købe Wu-Tang Clan-pladen, blev hans omdømme kun værre.
I december 2015, kun få uger efter købet af CD’erne, blev Shkreli arresteret og sigtet for at have svindlet med sine investorers penge. Retssagen varede frem til august 2017, hvor en jury fandt Shkreli skyldig. Han blev dømt til syv års fængsel og alle hans aktiver blev indefrosset.
Sidtnævnte omfatter naturligvis -Wu-tang Clan-CD’erne, der nu ligger i en eller anden kasse hos de amerikanske myndigheder uden at nogen kan høre dem. Shkreli forsøgte ellers i september 2017 at sælge CD’erne på eBay, og buddene nåede op over en million dollar, men han blev sat i spjældet før auktionen kunne fuldendes.
Det er allerede en vild historie, der fik ret meget opmærksomhed for nogle år tilbage, og det kommer der altså nu en Netflix-film ud af, med samme titel som albummet: ’Once Upon a Time in Shaolin’. Men det gør historien endnu vildere, at filmen angiveligt skal produceres af en af de rappere, der er lykkedes bedst med at gøre karriere bag kameraet i Hollywood – RZA.
Og hvis du ikke skulle vide det, blev han i sin tid kendt på at være en del af Wu-Tang Clan.