Midt under forhandlingerne om et ny aftale om honorering af de danske kunsterne, der har Google meddelt at de fjerner al dansk musik fra YouTube.
Midt under forhandlingerne om en ny fælles-nordisk aftale for honorering af kunsterne for den musik der afspilles på YouTube, der har Google valgt at lægge maksimalt pres på forhandlingerne.
Google har torsdag aften meddelt Koda, at de indenfor kort tid fjerner al dansk musikindhold på YouTube. Det skriver Koda i en udmelding.
Læs også: Dansk musik fjernes også fra YouTube Music
Den ny aftale skal erstatte de norske, finske og danske komponist -og sangskriverselskabers lokale aftaler og samle dem i én fælles aftale med Google.
Aftalen med Koda i Danmark udløb i april måned og er siden blevet midlertidigt forlænget.
Nu ønsker Google ikke flere forlængelser af den gamle aftale, før Koda går med til at honoraret til komponister og sangskrivere nedsættes med 70% i forhold til i dag.
Det vil Koda ikke acceptere og derfor har Google meddelt at så forsvinder al dansk musik fra YouTube, indtil en eventuel ny aftale er på plads.
“Google har altid haft en ”our way or the highway” strategi, men selv for Google udgør det her et lavpunkt. Google ved selvfølgelig godt, at de kan skabe enorm frustration både hos vores medlemmer ved at nægte dem adgang til YouTube, og hos de mange danskere, der dagligt bruger YouTube”, fortæller Kodas mediedirektør, Kaare Struve, i en udmelding og fortsætter:
“YouTube håber vel ad den vej at kunne presse en aftale igennem, hvor de alene dikterer alle aftalevilkår”.
Koda fortæller at selvom parterne endnu ikke er nået til enighed om en ny aftale, så er det deres opfattelse af der er gjort fremskridt de seneste uger. De undrer sig derfor over den aggressive tilgang som Google nu har valgt.
Det lader dog til at være afregningen der er det springende punkt. Google ønsker satserne sat ned, mens Koda ønsker dem sat op.
“Det er ikke nogen hemmelighed, at vores medlemmer igennem mange år har været stærkt utilfredse med betalingsniveauet på YouTube. Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi fra Kodas side har været aktive fortalere for et opgør med tech-giganternes free-ride og underbetaling af kunstnerisk indhold i forbindelse med EU´s Copyright-direktiv”, fortæller Kodas administrerende direktør, Gorm Arildsen, og han slutter:
“At Google nu kræver betalingen reduceret med knap 70 procent i en midlertidig aftaleforlængelse forekommer nærmest bizart”.
Google: Vi vil stadig gerne have en aftale
Recordere.dk har skrevet med Google i Danmark, der har sendt følgende svar fra det Europæiske hovedkvarter.
Dan Chalmers, direktør for YouTube Music i Europa, fortæller at YouTube har licensaftaler med langt hovedparten af alle pladeselskaber og udgivere, og det gør, at folk over hele verden kan se musikvideoer på YouTube.
“I de seneste måneder har vi arbejdet med at forny vores licens med KODA. Selvom vi har haft gode samtaler, er det desværre ikke lykkedes at nå til enighed om en aftale, før den eksisterende udløb”, fortæller Dan Chalmers til recordere.dk, og fortsætter:
“KODA beder om væsentligt mere end det, vi betaler vores andre partnere rundt om i verden, og det mener vi ikke er rimeligt over for vores andre partnere og indholdsskabere”
“Uden licens er vi ikke i stand til at gøre indholdet tilgængeligt i Danmark. Men vores dør forbliver åben for at fortsætte dialogen og bringe musikindholdet tilbage til YouTube”, slutter Dan Chalmers til recordere.dk
YouTube fortæller at de for nylig har indgået nye licensaftaler med lande som Sverige, Tyskland, Holland og Storbritanien – efter den samme model som de nu prøver at få Koda med på.
YouTube holdt pressebriefing
YouTube holdt her til morgen en pressebriefing, hvor de igen understregede at de ønskede at lave en aftale med Koda, og at den påstand om at Google ville skære 70% af honoraret ikke passer.
Dan Chalmers, direktør for YouTube Music i Europa fortalte til recordere.dk at Koda ikke har nået de mål for afspilninger der har været i den seneste aftaleperiode, og alligevel tilbød Google Koda en aftale der var bedre end det Koda påstår.
Sagen omhandler kun muligheden for at lytte til dansk musik i Danmark, og omfatter kun den musik der er omfattet af Koda aftalen, så små bands og kunstnere, der selv laver deres musik og bruger YouTube som deres præsentationsplatform er ikke omfattet.
Sidste chance
Hvis parterne ikke når til enighed fredag, hvor den nuværende forlængede aftale udløber, så er det danske indhold på YouTube væk fra lørdag d. 1/8.
Se også
Tip: Sådan får du dansk musik tilbage på YouTube