Det moderne mini-anlæg der både streamer og kan indgå i et multirum musiksystem.
I gamle dage var mini-anlæg en form for baby-stereo som kunne være fin i konfirmandgave, men ikke noget der sådan rigtigt blev taget seriøst.
Sådan er det ikke længere. I dag kan et mini-anlæg være et musiksystem spækket med teknik og anvendelsesmuligheder. I denne anmelde kigger jeg nærmere på netop sådan et.
Denon Ceol N10 hedder anlægget, der både er et klassisk stereoanlæg, en netværksstreamer og en enhed der kan indgå i HEOS multirum musiksystem.
Design
Denon Ceol 10 er et kompakt anlæg der er meget enkelt i sit design og udtryk. Det kommer i tre farvevarianter: Grå, hvid og sort.
Den udgave vi testede var sort. Her er forsiden mat sort mens toppladen er blank sort “pianolak”. Matrialevalget er plastic, men i et pæn finish.
På fronten er der er tre linjers OLED-display og en CD-skuffe. To knapper, en til tænd/sluk og en til eject. Der er en USB-indgang, til at spille musik fra en USB-enhed, og en hovedtelefon-udgang (3,5 mm. minijack).
Installation
Installationen af dette anlæg kan være både nem og svær, afhængig af hvilken vej der vælges ved de indledende netværksindstillinger, hvor anlægget skal forbinde til husets WiFi.
Den første nemme er at bruge enten WPS-knappen på routeren (hvis den har sådan en) og så parre med Denon-anlægget. Den anden nemme er hvis man er iPhone-bruger, så kan netværksindstillingerne overføres automatisk.
Den svære er at prøve at bruge Denons manuelle indtastning af kodeord. Det tager tid at gå den vej og har man et WiFi-kodeord på over 20 tegn ender vejen blindt her. For det understøtter Denon Ceol N10 slet ikke – altså ved manuel indtastning.
Anlægget kan også køre på kablet netværk. Når netværket er klar, så er musiksystemet også klar til brug.
Specifikationer
De fysiske tilslutninger er:
- USB-indgang (afspilning fra USB-lagermedier)
- 2 stk. digital optisk
- Analog (RCA / Phono)
- Hovedtelefonudgang
- Subwooferudgang
- Højttalerudgange (stereo)
De trådløse tilslutninger er:
- Apple AirPlay 2
- Spotify Connect
- Bluetooth
- DLNA 1.5
Af trådløst netværk understøttes WiFi 802.11b/g/n (2,4 / 5 GHz).
Af lydformater understøttes: USB: MP3, WMA, AAC, FLAC 192/24, WAV 192/24, ALAC 24 inkl. gapless (ingen pauser) samt FLAC, WAV og DSD.
Udgangseffekt er 2 x 65 watt (4 ohm / 1 kHz, 0,7% THD).
Energiforbrug i stand-by er 0,4 Watt
Størrelse (BxHxD) er: 28 x 10,8 x 30,5 cm
Vægt: 3,4 kg.
Den lille schweizerkniv
Denon Ceol N10 er lidt af en schweizerkniv.
Der er radio, både FM/AM samt internetradio via TuneIn. På FM understøttes RDS/RadioText, så der også her kan vises hvad der spiller lige nu.
Der er HEOS multirum, så anlægget kan spille sammen med andre produkter i et Denon HEOS multirum musiksystem.
Udover TuneIn kan der streames med Spotify Connect, Bluetooth eller Apple Airplay 2. Sidstnævnte giver mulighed for at anlægget også kan indgå i et Apple-baseret multirum musiksystem, og dette endda i stereo. Benyttes løse Airplay 2-højttalere er det p.t. kun Apples egne HomePod-højttalere der kan parres til stereo, men med et stereoanlæg som dette kan der også spilles stereo over Airplay 2.
Anlægget kan også benyttes som tv-højttaler, og tilsluttes TV’et via digital optisk (toslink) så kan de automatisk vågne fra stand-by når der registreres lyd (lys) på den optiske forbindelse.
Er der en CD-samling i huset så klarer anlægget også den, ligesom der understøttes musikstreaming fra PC/Mac eller NAS.
Af musiktjenester understøttes Spotify Connect, Deezer og TIDAL.
Så selvom Denon Ceol N10 er lidt af et miniput-anlæg fysisk set, så er det velvoksent på mulighederne. Ordet ‘schweizerkniv’ var det første der faldt mig ind da jeg skulle beskrive det. Et anlæg fyldt med muligheder.
Med 2 x 65 watt i 4 ohm kan det snildt spille et værelse eller en mindre stue op. Men er der brug for at feste i et større rum, ville jeg personligt nok vælge en anden løsning eller tilslutte nogle større aktive højttalere istedet.
Anlægget kan både betjenes fra app (Android / iOS), via den medfølgende fjernbetjening eller fra knapper på toppen – hvor der er mulighed for en hurtig betjening af volume, play/pause, piletaster (til menu), skip mv.
Stemmestyring
Denons kompaktanlæg kan også styres via Google Assistant og Amazon Alexa.
Der er dog ingen indbygget mikrofon, så det kan ikke selv fungere som en smart-højttaler. Men har man en eller flere smart-højttalere eller -displays i hjemmet, så kan de styrer Denon-anlægget her.
Hvordan lyder det?
Selvom Denon Ceol N10 ikke syner af meget på en hylde, så virker den større på lydsiden.
Som Præsident Obama ville have sagt det: “It punching above its weight”, med fin bas, åben vokal, fylde i lyden og blød afrunding i toppen.
Til gengæld er der så heller ikke plads til så mange detaljer i toppen, men anlæggets størrelse, pris og alsidighed taget i betragtning fungerer det.
Efter alt er dette jo ikke et anlæg der skal konkurrere med de større og dyrere HiFi-anlæg. Det er anlægget hvor der tilsluttes nogle højttalere i samme prisklasse, og derefter er det klar til kamp med f.eks. streaminghøjttalerne.
Konklusion
Denon CEOL N10 lægger sig imellem markedets mange streaminghøjttalere og så et mere klassisk HiFi-anlæg, og med et par fornuftige højttalere i samme prisklasse vil det kunne spille dem op til dans.
Det er schweizerkniven hvad muligheder angår. Eneste der savnes er direkte tilslutning for en pladespiller, nu hvor de er blevet så populære igen.
Til en mindre stue eller et værelse er det et godt og fleksibelt anlæg, med masser af muligheder. Om det er CD-pladerne der “støves” af, musikken der streames fra nettet eller lokalt, så gør anlægget det godt.
Ja, det er et kompakt anlæg, med de begrænsninger det giver i hvor store rum det kan spille op og hvor mange nuancer der klares i musikken; Men til prisen er det et godt valg, og i disse tider med 360-graders mono-højttalere er det jo rart også at kunne vælge streaminganlæg der leverer klassisk stereo.
Pris og tilgængelighed
Denon CEOL RCD-N10 koster kr. 3.999,-