TT-nettet (Telenor og Telia) åbner for test af 5G flere steder i landet.
Telenor har tændt for Danmarks første 5G-mast på mobilnettet og Telia er klar med en 5G-tagantenne.
Telenors mast er opstillet ved deres danske hovedkontor i Aalborg og Telias antenne sidder på toppen af deres danske hovedkontor i København.
Disse to test-punkter udvides med flere, i det der i første omgang er et pilotprojekt for 5G mobilnet, og nettet vil ikke være åbent for offentligheden til at begynde med.
For Telenors vedkommende er det tredje pilottest af 5G i Danmark, men altså nu med en rigtig 5G-mast.
Formålet er at teste 5G-højhastighedsinternet til såvel husstande og små virksomheder, privat netværk, IOT og robottjenester samt ikke mindst at få erfaringer med, hvordan 5G-teknologien spiller sammen med andre netværksteknologier.
5G understøtter stigende dataforbrug
5G står for ’femte generation’ mobilnetværk og er en naturlig overbygning på det 4G-netværk, vi har i dag, og vil bl.a. give hurtigere mobilt bredbånd.
5G-teknologien giver større båndbredde, stabilitet og lav forsinkelse, hvilket bl.a. åbner for nye automatiserede processer i erhvervslivet og den offentlige sektor.
For at øge kendskabet til, hvordan 5G-teknologien placerer sig i forhold til internetløsninger som fiber og DSL, vil Telenor og Telia tilkoble en række testbrugere og virksomheder, der skal teste funktionaliteten inden flere master kobles på testen.
Telias 5G-antenne sidder på taget af deres bygning på Holmbladsgade i København. Testene af 5G på TT-nettet udføres i samarbejde med Nokia, der leverer udstyr.
Der etableres flere testpunkter i Danmark henover sommeren, og der testes på en prøvefrekvens i 3,5 GHz-frekvensbåndet.
Telia overvejer at invitere private til at teste trådløst bredbånd
Telia planlægger at gennemføre en række tests over de kommende måneder, for at kunne vurdere 5G-teknologiens anvendelsesmuligheder.
Udover at teste til erhverv så overvejer Telia også, at invitere en række privatkunder til at afprøve de løsninger og muligheder, som 5G-teknologien vil byde på som eksempelvis Fixed Wireless Access.
Fixed Wireless Access – forkortet FWA – fungerer ved, brugeren modtager 5G-signalet til en indendørs wifi-router og herigennem opnår datahastigheder, som man kender fra fiberforbindelser, men uden det gravearbejde, som ellers er nødvendigt ved installation af kablede bredbåndsforbindelser.
Fakta om 5G 5G er en naturlig overbygning på det landsdækkende 4G-mobilnetværk. 5G giver mulighed for dedikerede og sikre netværksløsninger til virksomheder, pålidelige netværk til robotter og automatisering i industrien samt understøtter lav latency krævende realtime løsninger. Men sin høje kapacitet er 5G med til at understøtte den voksende mængde IoT-løsninger. 5G-netværket vil bestå af flere netværksstykker. Disse netværk kan tilpasses til forskellige behov samt brugere og fungerer, som om de er uafhængige netværk, selv om de tilhører det samme fysiske 5G-netværk. Det giver højere hastigheder, minimal ventetid og et mere pålideligt netværk. Latency er den tid, det tager for et budskab at rejse på tværs af et netværk eller over internettet. Jo kortere den periode er, jo lavere latens. I dag er der typisk en latency på 30-60 ms. og med 5G forventes denne at komme ned på under 10ms. Kilde: Telenor |