På en eksklusiv event i London, har recordere.dk haft den nye spændende Galaxy Fold i hånden. Og man kan sige hvad man vil, men Galaxy Fold er et spændende bekendtskab.
Samsung flytter grænsen for hvad man kan forvente af fremtidens telefon med deres eksklusive Samsung Galaxy Fold. En ny type smartphone der kan foldes ud til en lille tablet.
Det er produkter som dette der kan rykke ved grænsen for vores anvendelse af teknologi og har potentiale til at ændre vores opfattelse af smartphones og deres anvendelse.
Galaxy Fold er på en måde en moderne udgave af klap-telefonen. Det man kan med Samsungs moderne udgave tåler dog ingen sammenligning med tidligere tiders klap-telefoner, for de kunne ikke folde ud til en tablet. Men tanken om en produkt der nemmere kan være i inderlommen eller i tasken er den samme her.
Vi har, som et af de første medier i Danmark, haft hands-on med Galaxy Fold. Vi havde mulighed for, på egen hånd, at “lege” med den i en times tid og denne artikel handler om vores første indtryk af telefonen.
Recordere.dk er bekendt med at Samsung lige nu undersøger nogle fejl der har været på skærmen på tidlige ‘samples’ udleveret til anmeldere i USA. En af fejlene kan være forårsaget af at anmelder fjernede det beskyttelsesfolie der sad på det indvendige 7,3 tommer OLED-display, i den tro at det bare var en transportbeskyttelse.
Samsung har angiveligt arbejdet i 10 år på at skabe den foldbare smartphone og været igennem omkring 1.000 prototyper inden Fold, så mon ikke de finder en forklaring. Vi følger naturligvis udviklingen.
Opdatering: Lanceringen er nu udskudt.
Demo video
Her fortæller Samsung om den nye Galaxy Fold (engelsk).
Folde ind, folde ud
Galaxy Fold er et produkt i en kategori som Samsung selv kalder ‘Modern Luxury’, moderne luksus. Det er et eksklusivt produkt prissat højere end vi er vant til med smartphones, men det er jo også mere end det.
Sammenfoldet er der en 4,6 tommer skærm på forsiden. En gang var det en stor skærm for smartphones, men her kan den godt virke lidt lille når den store telefon holdes i hånden. Men det er praktisk nok at man på den måde lige kan tjekke beskeder, notifikationer, kalenderaftaler mv. uden at folde enheden ud.
Foldes Galaxy Fold ud sidder man med en mini-tablet på 7,3 tommer i hånden. Det fungerer overraskende godt, og det er lavet sådan at det man laver på den ene skærm følger med over på den anden. Så er 4,6 tommer for småt så kan man lige åbne telefonen og fortsætte på den større 7,3 tommer skærm.
Selve hængslet og foldemekanismen virker solidt lavet, og det låser godt i begge yderstillinger. Udfoldet låser hængslet i 180 grader. Det er ikke muligt at komme til at folde “for langt”.
Både foldet og udfoldet virker det ikke som noget der ikke lige kan hoppe ud af låsen ved et uheld. Der er næppe risiko for at den lige folder sig ud i lommen eller folder sig sammen under brug som tablet. Af samme grund kan telefonen ikke foldes ind eller ud med én hånd. Det kræver to hænder at løsne låsen, så telefonen kan foldes.
Samsung har testet at telefonen holder til 200.000 foldninger. Hvis den foldes ind og ud 100 gange dagligt, så er det ca. 5,5 års holdbarhed.
Skærmen på forsiden er beskyttet af Gorilla Glass 6.
Ifølge Samsung har Fold den hidtil bedste kontrast så den kan benyttes udendørs også. Dette kunne vi dog ikke teste her, da vi kun havde lånetelefonen indendørs og efter mørkets frembrud.
Hele seks objektiver
Kameradelen er udvidet i forhold til hvad man normalt ser på smartphones.
Det primære ‘rear camera’ på bagsiden er det samme om telefonen er sammenfoldet eller udfoldet. Her er der tre objektiver ligesom på Samsung Galaxy S10+ med et 16MP ultra wide (f/2.2), et 12MP wide (f/1.5-f/2.4, OIS) med hurtig autofokus og et 12MP tele (f/2.4, OIS), som sammen giver mulighed for 2x optisk zoom og kontrol af dybdeskarphed mm.
Når telefonen er lukket har den et enkelt kamera på forsiden, og når du folder den ud til mini-tablet, har selfie-delen et kamera med to objektiver.
Kameraet på den udfoldede version fylder en del oppe i hjørnet, men Samsung har lavet det sådan at man ligesom med et hak, kan vælge at skjule hakket ved hjælp af software. Det er dog en stor del af skærmen man så giver afkald på.
Alle kameraer er, ud fra det vi kunne se i forbindelse med denne hands-on, sammenlignelige med dem i Galaxy S10+
Læs også: TEST: Samsung Galaxy S10+ – Tilbage på tronen
Buttet, både lettere og tungere
Samsung Galaxy Fold er sammenfoldet en buttet sag med 17 mm i diameter ved hængslet og 15,5 mm. i diameter i den modsatte side.
Den er tungere end en almindelig smartphone og lettere end en lille tablet. Den vejer 263 gram. Til sammenligning vejer en iPad Mini LTE 308 gram mens en Galaxy S10+ vejer 175 gram.
Udfoldet er den 6,9 mm i tykkelse på skærmdelen og 7,5 mm ved hængslet. Den måler 160,9 x 62,9 mm sammenfoldet og 160,9 x 117,9 udfoldet.
Fold kommer med hele 12 GB RAM, og med 512 GB lagerplads. Og batteriet har 4,380mAh. Ydelsen minder meget om Galaxy S10+, der har samme CPU – en 7nm octa-core processor.
Når telefonen er foldet finder man fingeraftrykslæseren i nederste højre hjørne på forsiden. Der er også ansigtsgenkendelse.
Der er en USB-C port, men ingen 3,5 mm hovedtelefonstik. De to højttalere, der tilsammen spiller stereo, er tunet af AKG.
Telefonen understøtter dekodning af Dolby Atmos og HDR10+.
Leveres standard i farverne ‘Space Silver’ og ‘Cosmos Black’ men kan bestilles i andre farvevalg: Martian Green / Dark Silver, Martian Green / Gold, Astro Blue / Dark Silver, Astro Blue / Gold.
Den model vi afprøvede var Astro Blue. En farve der i noget lys mere virkede lilla end blå.
Op til 3 synlige apps samtidig
Apps der understøtter multitasking kan bringes op på den store skærm samtidig. Der understøttes samtidig visning af op til 3 apps.
En stor og to mindre, men der kan nemt byttes rundt på dem, blot ved at ‘dragge’ en app over på en anden plads.
Det virkede meget overbevisende.
Samsung Galaxy Fold kører med Android 9 med Samsung One UI ovenpå. Betjening og apps kørte hurtigt og problemfrit.
Galaxy Fold understøtter trådløs opladning og kommer også med Wireless PowerShare, hvor den trådløst kan oplade andet grej. Det er samme som på Galaxy S10 og S10 Plus.
Det kunne være opladning af de trådløse Samsung Galaxy Buds (øretelefoner) der medfølger. Her er der en særlig finesse hvor en magnet i bagpladen sørger for at holde æsken til øretelefonerne på plads under opladning.
Der er dobbelt-SIM i Fold. Et slot for Nano-SIM og et eSIM.
Konklusion
Baseret på en times hands-on med Samsung Galaxy Fold er konklusionen:
Fold skaber en ny kategori af smartphones, med en hybrid mellem en smartphone og en tablet. Den har potentiale til at blive eneste mobile enhed i tasken, hvad enten det er møder, rejser eller fritid.
Det er en fremragende smartphone/tablet. Det fungerede gnidningsfrit at skifte mellem den lille ‘forskærm’ og den større indeni. Apps kørte dejligt hurtigt.
Til gengæld er den ikke billig. Det koster at være ‘first mover’ på ny teknologi, og Galaxy Fold koster ikke mindre end kr. 15.900,- i Danmark.
Men ok. Det er vel prisen for to OLED-skærme, to batterier, tre kameraer med i alt 6 optikker, og RAM og lagerplads som var det en bedre laptop. Egentlig er der ikke noget at sige til at den er dyr her ved premieren.
For prisen får man en mobil enhed der nok skal vække opsigt i toget, i flyet, i mødelokalet, eller hvor den nu anvendes.
Med Samsung Galaxy Fold får man en smartphone som ingen anden. Et spændende bekendtskab og ja: Det var svært af levere den tilbage.
Pris og tilgængelighed
Samsung Galaxy Fold koster kr. 15.900,-
Venteliste åbner 26. april. Levering begynder 3/5. (aflyst, se opdatering nedenfor).
Eksklusivt for YouSee-kunder og Samsung-kunder (online bestilling) her ved premieren.
YouSee fortæller at telefonen vil kunne ses og bestilles fra deres butikker i:
- Fields, København
- Fisketorvet, København
- Rødovre
- Frederiksberg
- Århus
Samt muligvis andre butikker (annonceres senere)
Opdatering
Samsung har udsat lanceringerne verden over. Ny dato følger senere.
Samsung Galaxy Fold lancering udsat