DR frygter at flere vælger at blive sortseere under overgangen fra licens til skat.
Medielicensen udfases gradvist fra næste år for at være helt væk i 2022. I samme periode vil en stigende del af licensen blive opkrævet over skatten istedet, indtil alt der svarer til licensen i dag opkræves over skatten i stedet.
Men DR er bekymret for at der kommer færre indtægter ind i den overgangsfase. Det skriver MediaWatch.
Dette fordi der kan være flere nye medieforbrugere som vælger ikke at tilmelde sig licenskontoret og der kan være flere som dropper betalingen.
Kulturminsteriet har sendt lovforslaget med den nye licensopkrævning i høring, og det er i et svar hertil at DR har udtrykt bekymring.
“Overgangsperioden fra licens- til fuld skattefinansiering indebærer en potentiel risiko for, at færre vil tilmelde sig licensen, samt at færre vil betale, selvom de er tilmeldt, idet tilmeldings- og betalingsvilligheden muligvis kan være aftagende, når borgerne ved, at licensen om få år afskaffes og erstattes af fuld skattefinansiering”, skriver DR i deres høringssvar.
Manglede opkrævning
DRs indtægter er samtidig udfordret af tab, som følge af Skats manglende inddrivelse af restancer på licens.
“En anden udfordring i forhold til realiseringen af det forudsatte licensprovenu i overgangsperioden skyldes usikkerheden om, hvornår SKAT genoptager fuld og normal inddrivelse af licensrestancerne”, skriver DR i deres høringssvar, og slutter:
“Såfremt der ikke genoptages normal inddrivelse i løbet af 2018 eller i overgangsperioden, vil DR fortsat opleve tab som følge af, at hensættelserne til tab løbende øges med deraf følgende mindre provenu”.
Se også
Baggrund: Sådan fordeles licensen