System Audio er klar med deres første højttalere på trådløs digital efter WiSA-standarden. Her forklarer stifter Ole Witthøft hvorfor en drøm er blevet til virkelighed.
Den danske højttalerspecialist System Audio har lanceret deres første trådløse højttalere, eller rettere højttalere der både kan bruges klassisk passivt og kan bestykkes med et modul til trådløs digital efter WiSA-standarden for High End trådløs lydoverførsel.
Stifter af System Audio, Ole Witthøft, gæstede tidligere på ugen AV-Connection i Odense, hvor HiFi-interesserede var mødt op til en aften med foredrag og demonstration af højttalernyhederne SA Legend.
“Når man har arbejdet med højttalere i 34 år, så er der den samme problematik man støder ind i gang på gang, som gør at man godt kunne tænke sig at verden så anderledes ud”, fortæller Ole Witthøft.
Video
På videoen her fortæller stifter af System Audio, Ole Witthøft, om den digitale højttaler og hvilke ting teknologien løser.
3 ting ledte til den digitale højttaler
System Audio fremhæver især kombinationen af 3 ting der, når man først ser sammenhængen mellem dem, som medvirkende til at de digitale højttalere blev udviklet. Produkter der har været 5 år undervejs, fra første idé til de endelige produkter.
De 3 elementer er:
- Streamingtjenester kan i dag levere højere lydkvalitet end CD
- Hjemmets netværk er blevet hurtigt
- Der er i dag en standard for trådløs High End lyd
De 3 elementer gjorde at System Audio indså at tiden var inde til en højttalerserie med High End lyd og trådløs teknologi.
Dermed blev Ledend-serien skabt, en serie hvor der lige nu er to modeller: Kompakthøjttaleren Legend 5 og gulvhøjttalerne Legend 40.
En drøm for en højttalerbygger
Den digitale teknologi er en drøm for en højttalerbygger, fortæller Ole Witthøft, for den giver mulighed for at slippe af med delefiltret.
De passive filterkomponenter giver nemlig problemer for lyden, noget alle fabrikanter af passive højttalere slås med. Jo flere komponenter der indsættes jo mere kan der korrigeres for, men jo flere problemer skabes der også. Så passivt højttalerdesign er altid et kompromis mellem hvor meget man vil løse kontra det man vil leve med i højttaleren.
Det slipper man for i digitalteknikken. En DSP (Digital Signal Processor) fungerer godt nok også som et delefilter, men lyden påvirkes ikke. Tværtimod er det muligt at indsætte alle de reguleringer der ønskes, uden at det giver bivirkninger andre steder.
Løser en anden stor udfordring
“På sådan en rejse med at udvikle digitale højttalere der opdagede vi også andre ting, andre fordele”, fortæller Ole Witthøft.
Han refererer til at mange, når de hører musik til dagligt hjemme, ikke spiller særligt højt. Det giver en udfordring, fordi det menneskelige øre ikke hører nær så godt ved lav lydstyrke som ved høj.
Ulempen er at øret har svært ved at høre bas ved lav lydstyrke og den øverste diskant er også væk. Ole Witthøft fortæller at der ved lav lydstyrke ikke kan høres de 3 nederste oktaver og den øverste.
Men den slags er en digital højttaler i stand til at korrigere for. Som en form for loudness, men hvor digitalteknikken sørger for opfattelsen af en liniær frekvensgang uanset lydstyrke.
Det kan lade sig gøre fordi de har designet alt i højttaleren selv, ved hvordan den opfører sig. Dette kombineret med viden om den menneskelige hørelse, gør dem i stand til at bygge en højttaler der leverer god bred lyd ved alle lydstyrker.
Galleri
Lydudstråling
Et andet element der er arbejdet med i Legend-serien er lydudstrålingen, altså med hvilken vinkel lyden spredes ud fra hver højttaler.
Her fortæller Ole Witthøft at lyttevinduet på højttaleren påvirker hvordan lydbilledet opfattes. Hvordan man opfatter instrumenter og vokalers placering i lydbilledet.
Den slags er noget man sjældent kan læse sig frem til i specifikationer, det skal høres.
Tjek videoen her ovenfor, hvor Ole fortæller om hvad det er som aktive højttalere giver.
Læs mere om Legend-serien fra System Audio her