Fra i dag findes Apples 3. generation smart-ur i to udgaver på det danske marked. Vi har prøvet det nye med indbygget mobilforbindelse.
Apple lancerer i dag en ny udgave af deres smart ur på det danske marked. Så nu er der to grundmodeller:
- Apple Watch 3 GPS
- Apple Watch 3 GPS + mobilforbindelse
Det er teleselskabet 3 som er først herhjemme, med uret der har mobilforbindelse.
Design
Apples ure er rektangulære med afrundede hjørner. Det er grundlæggende samme design de skiftende ure har haft, siden premieren på Apple Watch for godt 3 år siden.
Dette med mulighed for valg mellem forskellige farver og kvaliteter.
Den nye udgave af Watch 3, med indbygget mobiltelefoni, betyder et gensyn med et design i rustfrit stål, i både sølv og sort.
Modellen uden mobil laves kun i aluminium, mens modellen med mobil både kan fås med aluminium hus og et hus af rustfrit stål.
Det to modeller kan kendes fra hinanden ved at mobiludgaven har en rød prik på drejeknappen. Begge modeller findes i to størrelser: 38mm og 42mm.
Remme
Urremmene er et kapitel for sig. Apple sælger en hel kollektion af remme i forskellige matrialer, mønstre og farver – og der kommer løbende nye kollektioner.
Der er stofremme, læderremme, gummiremme og remme i stål. Tanken er at selvom selve urkasserne ligner hinanden, så er der mulighed for at sætte sit personlige præg på via remmene.
Det er tilmed nemt at skifte remmene løbende, så der er mulighed for at skifte rem efter humør, tøj eller noget helt tredje.
Virker kun med iPhone
Selvom mobiludgaven kan fungere i det daglige uden en iPhone i nærheden, så er ur og telefon fortsat et nødvendigt match. Man kan ikke have et Apple Watch uden også samtidig at have en iPhone.
Opsætning og tilpasning foregår for det meste via Watch app’en på telefonen. Der er enkelte indstillinger i uret selv, men det er mere generelle toggle-funktioner til flymode, WiFi, mobilnetværk samt lysstyrke o.lign.
Nogle apps kan køre ‘native’ i uret, mens andre apps er forlænget arm til en tilhørende app på telefonen, og for Apples egne apps udbygges løbende mulighederne i uret. Senest med radio i Apple Music der kan bruges uden telefonen i nærheden, hvis uret er modellen med mobildata.
Af iPhone model der kræver uret med mobilforbindelse mindst en iPhone 6 med iOS 11 installeret, hvor standardudgaven af Watch 3 kan nøjes med en iPhone 5s (og iOS 11).
Opkobling og telefon
Begge udgaver af Apple Watch 3 har indbygget GPS og det betyder at apps der benytter positionering, som kort- og trænings-apps, kan fungere på farten uden en iPhone i nærheden.
Mobiludgaven kobler sig på telefonen via Bluetooth, når ur og iPhone er indenfor rækkevidde for Bluetooth, for at spare på batteriet.
Mobiludgaven kobler sig til mobilnettet når der ikke er en iPhone indenfor Bluetooth-rækkevidde.
Der sidder et e-sim (elektronisk SIM-kort) i uret og det knyttes til et almindeligt mobilabonnement.
Hos teleselskabet 3, der er eneste operatør der tilbyder abonnement på mobilt Apple-ur her ved den danske premiere, der er det et tillægsabonnement til 30 kr/måned. Telefonnummeret er samme på telefon og ur.
Med mobiludgaven af uret kan der foretages opringninger og besvares opkald direkte fra armen. Der er både adgang til telefonbogens kontakter og mulighed for at indtaste et nummer manuelt.
Dem jeg talte med igennem uret sagde at kvaliteten var fin, ligeså god som var det en iPhone jeg ringede fra. Hvis man ikke ønsker at alle omkring sig kan høre samtalen, så kan der tilsluttes Bluetooth tilbehør.
Højttaleren i uret er dog ikke særlig kraftig. Det betyder at opkald i støjende omgivelser i praksis er umulig uden brug af hovedtelefoner, øretelefoner eller højttaler.
Testede et håndfri opkald i bilen, kun med uret, og min tale gik fint igennem til modtager, men det var svært for mig at forstå alt hvad der blev sagt i den anden ende pga. støjen fra bilen.
Bluetooth tilbehør
Der er mulighed for at tilslutte Bluetooth-enheder direkte til urene, eksempelvis trådløse Bluetooth hovedtelefoner eller øretelefoner.
Tilsluttes en variant med mikrofon til til mobiludgaven, så kan det benyttes til håndfri opkald. Jeg testede med Apples egne Airpods og de fungerer godt sammen med urene.
Testede også radio-streaming direkte fra ur til en Beoplay A1 bluetooth højttaler.
Urene understøtter radiokanalerne i musiktjenesten Apple Music, og på mobiludgaven kan den musikstreaming også benyttes på farten, hvis der er mobildata (og batteri) til rådighed.
Notifikationer
Hvis man overvejer at investere i et smart-ur, så er notifikationer noget af det jeg personligt finder meget anvendeligt på Apple Watch.
Det kan være alt fra påmindelser fra kalenderen, over SMS og beskeder til apps der vil orientere om et eller andet. Det kan heldigvis indstilles per app, så man bestemmer helt selv hvad – og hvor meget – der skal komme ud på uret.
Selv satte jeg telefonen på lydløs da jeg første gang tog et Apple ur på armen, og telefonen har været på lydløs lige siden.
Uret er iøvrigt også på lydløs her, det vibrerer istedet på armen ved opkald eller notifikationer. Så helt diskret kan der tjekkes om det er noget jeg behøver at reagere på nu, eller om det kan vente.
Dermed forstyrer jeg heller ikke omverdenen med ringetoner og bip, og jeg behøver ikke tænke på at sætte enhederne på lydløs inden møder, forevisninger el.lign. Enhederne er altid på lydløs her.
Det er ikke alle der kan lide at få notifikationer på et ur, men for mig er det blevet en ‘killer feature’ som jeg ikke kan undvære.
Fitnes og motion
Apple Watch er udstyret med forskellige funktioner til træning og motion.
Eksempelvis er urene vandafvisende og kan tåle en svømmetur og når du kommer op af vandet igen vil uret selv presse dråberne ud af højttaleren vha. vibrationer.
Urene kan måle puls og hjerterytme, og der kan let skiftes fra en træningstype til en anden. Uret kan parres via Bluetooth til populært træningsudstyr fra Technogym, Life Fitness, Matrix, Schwinn, Stairmaster og Star Trac.
Med både GPS og højremåler kan der findes vej og ruten dokumenteres, og er det mobiludgaven af uret kan forbindelsen holdes undervejs, uden at have telefonen med på turen.
Der er overblik over bevægelse og motion, så det er muligt løbende at følge om dagens mål er nået. Det kan endda være urskiven der viser dette, hvis der ønskes et ekstra pres i hverdagen.
Som Apple siger: Dette er uret der tracker alt fra travetur til tonsetur.
Urskiver
En anden måde at tilpasse urets look er på urskiverne. Uret kommer med en del forskellige urskiver fra Apple, og nye kommer løbende til efterhånden som softwaren udvikler sig.
Flere af urskiverne kan tilpasses, hvor man kan vælge hvad der skal vises på skærmen og hvordan uret skal se ud.
Der er også mulighed for at vise egne billeder som baggrund til et digital ur. Desværre har de analoge ure ikke mulighed for egen baggrund, det savnes.
Der er også udskiver med visning af træningsmål.
Siri
Apples taleassistent er også indbygget i uret. Gik drejeknappen et længerevarende tryk og Siri spørger hvad ‘hun’ kan hjælpe med.
Det kunne være at oprette en påmindelsen i kalenderen. Siri fungerer bedst med Apples egne tjenester. Ønske du at spille et bestemt musiknummer skal det være gennem Apple Music osv.
Personligt bruger jeg dog ikke Siri da hun ikke altid forstår mig 🙂 og så bliver det lidt trættende i længden at skulle gentage sætningen flere gange.
Batteritid
Har ikke brugt uret længe nok til at konkludere på batteritid endnu. Efter en dags test var uret nede på 75%, men det kun med korte opkald.
Så umiddelbart er det nok fortsat et ur der skal lades op hver nat, for at være på den sikre side.
Konklusion
Forskellen mellem Apple Watch 2 og Watch 3 var ikke så stor igen, men forskellen mellem Watch 2 og den nye mobiludgave af Watch 3 er noget større.
For første gang har Apple et ur med indbygget mobiltelefon og mobildata.
Et Apple Watch er bundet til Apples økosystem. Uret er et tilbehør til en iPhone, og selv mobiludgaven skal fra tid til anden have forbindelse til telefonen, både for at spare strøm og for at blive opdateret. Er der brug for urets radio på farten skal der abonneres på musiktjenesten Apple Music.
Men kan man acceptere dette så er Apple Watch 3 med mobilforbindelse til gengæld et lækkert tilbehør.
Det er et godt træningsur og en god forlængelse af iPhone på notifikationer, beskeder og aftaler. Nu med mulighed for opkald direkte fra uret og flere variationer i design og matrialer.
Med sådan et ur på armen kan telefonen oftere blive i lommen, ligesom telefonen kan forblive på lydløs altid. Med mobiludgaven af uret kan telefonen også efterlades derhjemme, mens man går eller løber en tur, uden at man mister muligheden for kontakt.
Apple Watch 3 koster fra kr. 2.799,- (38mm) og fra kr. 3.099,- (42mm), mens Apple Watch 3 med mobilforbindelse koster fra kr. 3.399,- (38mm) og fra kr. 3.699,- (42mm). Check dagspriser.
Hos 3 koster det 30 kr/måned for et tillægsabonnement til mobiludgaven.
SpecifikationerModel
Chip
Features
Connectivity
Display
Power
Dimensions
Kilde: Apple |