De fleste af Recorderes læsere er formentlig nogenlunde klar over, hvordan Netflix virker. Sådan ser serverne ud.
Det er kun selve processen, hvor du vælger, hvilken video, du gerne vil se, der foregår langt væk fra, hvor du sidder. Det sker i et Amazon Web Services-datacenter et eller andet sted på nettet.
Når du så har valgt video, kommer selve video-streamen fra en server, der sidder meget tættere på, hvor du befinder dig.
Som regel sidder disse servere hos de store ISP’er, der således har hele Netflix-kataloget liggende.
Din Netflix-video kan altså sagtens komme fra en server, der sidder i et rack et sted i din egen by, mens ”kataloget”, du bladrede i for at finde den, kan befinde sig meget længere væk.
Det er imidlertid ikke så ofte, man få lov at se, hvordan disse servere rent faktisk ser ud. Det fik Recordere til gengæld lov til under et besøg i Netflix’ hovedkvarterer i både Los Angeles og Los Gatos.
Internetudbyderne får de såkaldte Open Connect Appliance-servere forærende af Netflix. Disse er naturligvis den samme farve rød som Netflix’ logo, og kommer i en enkelt- og en dobbeltkonfiguration.
Yann Lafargue fra Netflix fortæller, at alle serverne altid har et særligt kendetegn. Modsat de udstillingsmodeller, vi fik lov at kigge nærmere på, har de rigtige servere altid en af teknikernes favorit-filmcitater skrevet på fronten. Ifølge Lafargue er ”Hasta La Vista, Baby” et ret populært citat, når en ny server skydes af til en ISP.
Ken Florance, der er chef for indholdsleverancen hos Netflix, fortæller, at der er cirka 10.000 af disse servere ude i verden, der servicerer de mange millioner Netflix-medlemmer. De har alle sammen hele Netflix-kataloget på sig.
En enkelt variant af serveren er imidlertid ikke rød, men sort. Den er lavet til hurtigere adgang og er derfor ikke baseret på gammeldags harddisk-drev med bevægelige dele. I stedet bruger de flash-diske.
Disse servere har ikke hele kataloget ombord, men derimod kun de allermest populære videoer i det pågældende land.
De mange brugere kobler sig naturligvis ikke direkte på Netflix’ servere, men OCA-serverne fodrer derimod de servere, som ISP’erne har deres kunder koblet op på.
Netflix bruger så tidspunkter, hvor der er mindst run på serverne, til at fylde nyt indhold på dem.
Som eksempel fortalte Ken Florance, at anden sæson af ’Jessica Jones’ var blevet hældt over på de mere end 10.000 servere gennem flere dage – eller rettere nætter – i de forskellige lande. Og så bliver der blot åbnet for adgang på det rigtige tidspunkt.
Se også
- Netflix: Flest ser med på TV, også børnene
- Recordere besøger Netflix: Kom med bag kulisserne
- Netflix indfører ny kompressions-strategi
- Nu kommer Netflix’ preview-videobidder til den mobile platform