Galileo er fremtidens satellitsystem der giver os super-præcise positioner. Åbner i 2020.
Har den GPS indbygget? Alle kender det amerikanske system til geografisk placering, ‘Global Positioning System’.
Snart kommer det til at hedde: Har den Galileo indbygget?
For nu er der blot ca. 2 år til at GPS-afløseren Galileo åbner. Inden du nu tænker at 2 år er da lidt lang tid, så er det et system der har været 20 år under udvikling.
Hvor GPS har en nøjagtighed ned til 10-15 meter, så kommer det nye positioneringssystem til at øge nøjagtigheden ned til 20 cm.
Det skaber helt nye muligheder for services og produktudvikling af f.eks. navigationssystemer, løbeure og førerløse biler. Dette indenfor services i en række sektorer, f.eks. telekommunikation, byggeri, anlæg og transport.
Galileo bliver frit at bruge
Galileo er udviklet af EU og har kostet ca. 100 mia. kroner, et beløb svarende til 2,5 Storebæltsbro.
EU-kommissionen har nu besluttet, at Galileo-data skal være frie at benytte, så man sikrer, at borgere og virksomheder får maksimalt udbytte af det store potentiale.
Producenterne kan derfor udvikle deres produkter, så de bliver i stand til at modtage Galileo-data uden at betale for brugen af data.
Nyere mobiltelefoner fra eks. Apple, Samsung og Huawei er allerede kompatible med data fra Galileo.
Se også: Disse smartphones er klar til GPS-afløseren Galileo
Fakta om positionering via satellitter -I dag benytter vi os primært af det amerikanske GPS-system, når vi fx vil finde vej i vores bil, eller løber en tur med vores løbe-ur spændt om håndledet. Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet |