Virksomheder må ikke reparere indleverede produkter uden forbrugerens forudgående accept
Hvis et produkt er indleveret til service, så skal der være en klar forventningsafstemning om hvornår der må repareres, hvis det er en reparation der koster kunden penge.
Det viser en afgørelse ved Forbrugerklagenævnet omhandlende en sag hvor en computer blev indleveret på reklamationsretten og kunden endte med en regning for et serviceeftersyn, uden at have givet accept af dette.
“Forbrugeren indleverede sin computer til undersøgelse, fordi den ikke kunne fange netværk. Da forbrugeren senere samme dag hentede computeren, opkrævede elektronikforhandleren 599 kroner for et serviceeftersyn”, fortæller Forbrugerstyrelsen om den aktuelle sag, og fortsætter:
“Forbrugeren betalte i protest, fordi han mente, at fejlen var dækket af reklamationsretten. Forbrugerklagenævnet vurderede, at forbrugeren havde krav på at få tilbagebetalt de 599 kroner, fordi elektronikforhandleren havde repareret computeren uden forbrugerens accept og uden at sikre sig bevis for, om fejlen var dækket af reklamationsretten”.
DinITpartner.nu i Thisted har endnu ikke efterlevet afgørelsen og er nu havnet på Forbrugerstyrelsens sorte liste Firmatjek.
Forbrugerklagenævnets begrundelse for afgørelsen Denne sag drejer sig om, hvorvidt forbrugeren kan kræve omkostningsfri afhjælpning af fejl ved en computer, som han købte den 22. december 2015 hos Kjeld Jensen (DinITPartner.nu), og derfor tilbagebetaling af 599 kr., samt om han er forpligtet til at betale et undersøgelsesgebyr. Forbrugeren indleverede den 8. december 2016 sin computer til undersøgelse hos Kjeld Jensen, da den ikke kunne fange netværk. Da han senere samme dag afhentede den, blev han opkrævet 599 kr. inklusive moms for et serviceeftersyn. Han har oplyst, at han betalte mod protest, idet han forventede, at reparationen var omfattet af reklamationsretten. Forbrugeren har krævet tilbagebetaling af 599 kr., idet han ikke havde accepteret, at computeren skulle repareres på hans regning. Kjeld Jensen (DinITPartner.nu) har afvist kravet, men har ved Center for Klageløsning tilbudt at annullere reparationsprisen på 599 kr. mod, at forbrugeren betaler et undersøgelses-/indleveringsgebyr på 250 kr. inklusive moms. Kjeld Jensen har anført, at der var tale om en softwarefejl, som skyldtes en virus, og at det ikke var omfattet af reklamationsretten. Det har ikke været muligt at foretage en sagkyndig undersøgelse ved Forbrugeklagenævnet for at afklare, om der var tale om en reklamationsberettiget mangel, da computeren er repareret. Det følger af købelovens § 78, stk. 4, at afhjælpning i forbindelse med fejl omfattet af reklamationsretten skal foretages inden rimelig tid, uden udgift og uden væsentlig ulempe for forbrugeren. Nævnet har lagt til grund for afgørelsen, at forbrugeren betalte de 599 kr. under protest, og at det skyldes Kjeld Jensens forhold, at computeren ikke kan undersøges for fejl, da Kjeld Jensen har foretaget reparation af computeren på forbrugerens regning uden hans accept og uden at sikre sig bevis for, om fejlen var omfattet af reklamationsretten. Forbrugeren er således afskåret fra at godtgøre, at der var tale om en reklamationsberettiget mangel. Kjeld Jensen kan herefter ikke kræve betaling af reparation eller undersøgelsesgebyr. Forbrugerens krav om tilbagebetaling af 599 kr. imødekommes herefter. |