Forside * Nyheder

Dansk firma vil udvikle en Star Wars lignende robot

-
BB8 fra Star Wars

Hvis det står til et nystartet nordjysk robotprojekt, vil passagerer og personal i lufthavne verden over om få år få en hjælpende hånd fra en hel hær af selvkørende robotter for at øge serviceniveau og sikkerhed.

Det kan godt være at kuglerobotten BB8 fra de nye Star Wars film er science-fiction, men hvis det står til et dansk robotprojekt, vil det snart være virkelighed i servicesektoren.

Robotterne vil eksempelvis kunne køre foran passagerne og guide vej til den specifikke hylde med irsk 12 års whisky, vise den hurtigste vej ud til den rette gate eller sniffe sig frem til, om en passager har våben, narkotika eller andet ulovligt på sig.

Annonce:

Det fortæller direktør i “Det Gode Firma”, Uffe Koch, som sammen med virksomhederne Combine og MapsPeople samt Aalborg Universitets sektion for Automation & Control og Teknologisk Institut har modtaget 12,7 millioner kroner fra Innovationsfonden til i de næste tre år at bygge og teste robotkørsel på offentlige steder som fx store lufthavne .

Uffe Koch, som er specialist inden for app-udvikling og digitale platforme, fortæller samtidigt, at ambitionerne i det nordjysk funderede robot-projekt er langt mere højtflyvende end blot at bygge service- og sikkerhedsrobotter til lufthavne.

“I dag er der få tusinde robotingeniører på verdensplan, mens der er millionvis af app-udviklere. Vi gør det muligt med vores robot-prototype at lade app-udviklerne komme til fadet, så det fremover blive lige så let at udvikle services, der fungerer via robotter, som det i dag er at bygge apps”, fortæller Uffe Koch i en pressemeddelse.

 

En prototype af robotten “Kugle”

”Kugle” viser vej på hospitalet

Den nuværende robot-prototype – som med et glimt i øjet kaldes ”Kugle” – er bygget som en selvkørende enhed på en kugle. Kroppen er halvanden meter høj, og hovedet udgøres af en tablet-computer som fx en iPad.

Det er via tablet-computeren, at interaktionen med brugerne foregår fra indtastninger eller ved, at brugerne blot taler til robotten, hvilket kendes fra andre digitale assistenter som Apples Siri eller Amazons Alexa-højtalere.

Udover de fysiske robotter er konsortiet således også i gang med at bygge en platform til udvikling af apps, som giver udviklere mulighed for at programmere og dermed skræddersy Kuglen til at udføre forskellige former for services – som at finde forsvundne børn via sensorer, fungere som guide eller receptionist på museer og hoteller eller til forskellige former for indendørs wayfinding.

 

 

Projekt bundet sammen af nordjysk IKT-klynge

Partnerne bag projektet er alle blandt frontløberne på deres respektive fagområder – og samtidig aktive i den nordjyske IKT-klynge BrainsBusiness.

“Vi har stor ekspertise inden for robotteknologi i vores sektion for Automation & Control på AAUs Institut for Elektroniske Systemer, men da idéen til Kugle-robotterne opstod, fik vi brug for kompetencer inden for fx appudvikling, wayfinding og samspillet mellem apps og robotter. Derfor henvendte vi os til Jens Erik Pedersen, som er specialkonsulent ved AAU Innovation. Han satte os i forbindelse med BrainsBusiness, som straks kunne udpege virksomheder, der lå inde med netop de kompetencer, vi havde brug for, og som allerede kendte hinanden gennem BrainsBusiness’ bestyrelse”, fortæller post.doc. Karl Damkjær Hansen fra AAU, som sammen med sine kollegaer står for at udvikle Kugle-robotterne.

 

Kun fantasien sætter grænser

Projektpartnerne håber, at deres arbejde om få år kan være med til at revolutionere robotbranchen og gøre den lige så tilgængelig og allestedsnærværende, som apps er det i dag .

 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.