Netflix har succes som streamingtjeneste, men lever – og ekspanderer – for lånte penge. Er selskabet en boble der kan briste?
Den 29. august fylder Netflix 20 år. Selskabet der begyndte med DVD-udlejning via post er i dag den største og toneangivende streamingtjeneste i verden.
Netflix tilstedeværelse har rykket på tv-vanerne. Vi forbruger mere tid på streaming tv nu, mens det traditionelle direkte tv – hvor udsendelserne ses af alle på samme tid – er på retur.
Seneste kvartalstal viste 104 mio. abonnenter. En vækst på 25% over et år og næsten en firedobling på fem år.
Streaming af Netflix populære serier udgør omkring en trediedel af internettrafikken i USA i tv’s primetime, og deres 50 originale tv-serier har modtaget ikke færre end 91 Emmy-nomineringer. Dette er kun overgået af konkurrenten HBO.
Gæld på 129 mia. kr.
Men der er nogle andre tal der kan spænde ben for selskabets halsbrækkende vækst. Netflix har opbygget en gæld på 20,54 mia. dollars, svarende til 129 mia. kroner. Det skriver avisen Los Angeles Times.
Selskabets pengestrøm – cash flow – er fortsat negativ og ventes i år at udgøre minus 15,75 mia. kroner. En stigning fra minus 10,7 mia. året forinden.
Selskabets vækst understreges yderligere af at hovedkvarteret i det sydlige californien nu er udskiftet med en 14-etagers bygning i Hollywood.
Hitserier er nødvendige for væksten
Investorene er fulgt med og seneste kvartalsregnskab løftede aktien med 10%, så kursen er steget med næsten 50% i år.
Men den store gæld på 129 mia. kroner og det tempo selskabet brænder penge af for yderligere vækst, får nu eksperter til at advare om at Netflix kan være en bobble. Det skriver Los Angeles Times.
Hvis streamingtjenesten fejler at skabe den næste hitserie, der skal få flere abonnenter i folden, så kan det blive en udfordring for selskabets drift. Dette hvis de bliver tvunget til at sætte farten ned, samtidig med at der skal afbetales på gælden.
Netflix selv forventer dog at de kommer til at brænde penge af i flere år endnu, og dermed opbygge en endnu større gæld. Dette mens konkurrenter som Amazon, HBO, Hulu (USA) m.fl. vil forsøge at få deres del af kagen.