Et forskerteam fra et tysk universitet har tjekket apps for skjult lyttesoftware, og fandt det i 234 Android-apps.
Et team af forskere fra Technische Universität Braunschweig, et teknisk universitet i Tyskland, har forsket i apps der lytter til mere end vi tror.
En ny type af sporing er nemlig dukket op over de seneste 2-3 år. Det kaldes Ultrasound Cross-device Tracking (uXDT).
Ved uXDT kan en tv-reklame, en radio-reklame, en butik eller andet udsende ikke-hørbare toner, som den mobile enhed kan opfange og reagere på.
Herefter kan der gives information om position, hvad der sker i rummet, hvilket program der ses på TV, lyttes på radioen ect.
Kan lytte i baggrunden
Alt dette kan ske i baggrunden, uden brugerens viden, med henblik på at spore personer privat eller i det offentlige rum. Det kunne være for at spore virkningen af reklamer og målrette andre.
Lyden der benyttes til sporing udsendes i frekvensområdet lige under 20 Khz, som er udenfor det hørbare område for de fleste af os. Helt unge og folk med meget sensitiv hørelse kan høre i området 18-20 KHz, men flertallet kan ikke.
Dette frekvensområde er teknisk set ikke helt ultralyd, men valgt fordi der er større chance for at lyde under 20 KHz slipper igennem hele vejen uden at blive filtreret fra, end lyde over 20 KHz.
Vækkes af uXDT-signaler
Når smartphonens apps, med indbygget sporing, modtager et signal, så kan arbejdet begynde.
Udover registering af brugeren og hvad der ses eller lyttes på, så vil systemet også kunne benyttes til at tegne et bredere billede af disse forbrugere. Skabe et “fingeraftryk” for den mobil og omgivelserne.
Er der flere tilstede i rummet, kan der over tid også bygges en relation imellem dem. Eksempelvis lære hvem der er i familie eller hvem der er stamkunder i en butik.
Sådanne lytteapps bygger på software der har navne som Shopkick, Lisnr og SilverPush.
Fandt uXDT i butikker, men ikke i tv
I en undersøgelse betalt af den tyske regering, der undersøgte et team af forskere udbredelsen af disse systemer.
De fandt Shopkick installeret i 4 ud af 35 butikker i to europæiske byer.
De undersøgte også tv-signaler fra 7 lande (Tyskland, USA, Spanien, Østrig, Storbritanien, Fillipinerne og Indien) – uden at finde spor af sporing her.
Så endnu er selve sporingen ikke så udbredt. Det bekymrer dog forskerne at antallet af apps, der har sporingssoftwaren indbygget, er støt stigende.
Mindst 234 apps med uXDT-sporing
Forskerne fandt uXDT-sporing i 234 Android-apps denne gang.
Et tilsvarende tjek i april 2015 viste kun 6 apps og det tal var i december 2015 vokset til 39 apps, og nu er der så over 200 apps der er klar til den type sporing.
Som et eksempel på hvor effektfuld denne sporing kan være, så benyttede forskere tidligere på året samme teknologi, til at afsløre identiteten af brugere af den anonyme Tor-browser.
Disse apps skal være startet op for at sporingen er aktiv, men er de først startet kan lytningen foregå i baggrunden uden brugerens viden.
Ingen facitliste
Forskerne lister ikke navnene på alle 234 apps, men nævner blandt andet den filippinske McDonalds-app som en af dem der har sporingssoftwaren indbygget.
Det er muligt at styre hvilke apps der må lytte til mikrofonen under Android.
Tjek indstillinger for apps (placering i settings-menu varierer) hvor det er muligt at slå mikrofonen fra til de enkelte apps hver for sig.