80% foretrak LCD TV over OLED TV i en offentlig engelsk “shoot out”. En sammenligning imellem 4 af tidens topmodeller.
Når det handler om billedgengivelse så plejer OLED TV at vinde i direkte sammenligning med LCD TV. Dette ikke mindst pga. den bedre gengivelse af sort og nuancer i de mørke områder.
Men OLED-teknologien er heller ikke perfekt. Tidligere har der været udfordringer med korrekt farvegengivelse grundet afvigelser i den røde farve, og så er OLED ikke ligeså lysstærkt som LCD.
Læs også: Fordele og ulemper ved OLED TV.
HDR udbredes nu
Det nye “buzzword” indenfor TV og film er HDR. High Dynamic Range, der leverer flere detaljer til skærmen fra kilder og originalmatriale der understøtter det.
Hvor TV med SDR (Standard Dynamic Range) begrænses i dynamik igennem kæden fra optagelse til visning på tv-skærmen, så giver HDR en markant bedre dynamik i både sort/hvid og farver, og det opleves ved flere detaljer på skærmen.
Fra middelmådig til godt
Flere detaljer opleves som mere naturtro, som et middelmådigt print af et foto ved siden af et godt print af et foto.
HDR vurderes derfor af Netflix som noget der opleves som en meget større forbedring, end eksempelvis at gå fra HD til UHD i opløsning.
Læs også: Netflix forklarer hvorfor HDR er bedre end 4K
En forudsætning for at opleve HDR, er at selve TV-skærmen også kan levere den større dynamik, altså gøre sort mere sort og hvid mere hvid.
Det sidste kræver mere lys på skærmen, og HDR TV skal derfor gå op til mindst 1000 nits for LCD TV og op til mindst 500 nits for OLED TV.
Det er kravene i Ultra HD Premium specifikationerne.
Læs også: Samsung forklarer hvorfor deres SUHD er bedre til HDR end OLED.
Læs også: Her er Ultra HD Premium specifikationer.
Testen
Selve testen blev udført som et offentligt “shoot out”, af det anerkendte test-site HDTVtest.co.uk i samarbejde med en forhandler.
Her blev en topmodel fra hver af de fire store stillet op, og i alt 22 tilfældigt udvalgte personer blev sat til at bedømme hvad de så.
De 4 TV i blindtesten var:
- Panasonic TX-65DX902
- LG OLED65E6
- Samsung UE65KS9500
- Sony KD-75XD9405
Alle 4 TV blev kalibreret af eksperterne fra HDTVtest, og der blev vist indhold med HDR fra UHD Blu-ray, Netflix og Dolby Vision.
Neil Hunt, Chief Product Officer hos Netflix, fortæller om HDR hos dem.
Konklusion (lang)
Hvor OLED TV er rigtigt godt til SDR – altså TV med standard dynamik – så udstilles display-teknologiens udfordringer ved HDR.
Faktisk kunne LGs OLED TV kun lige snige sig ind på en beskeden 3. plads i denne test.
Eller sagt på en anden måde: 80% af deltagerne foretrak LCD TV fremfor OLED, når der blev vist HDR-indhold på skærmen.
Vinder blev Samsung UE65KS9500 med Panasonic TX-65DX902 på 2. pladsen og med Sony på den lidet flaterende sidsteplads.
Sony-skærmen blev vurderet at være for lyssvag til HDR og med for få zoner i bagbelysningen til forbedring af sort-gengivelsen.
LG OLED TV faldt også på at det var for lyssvagt i den direkte sammenligning med HDR på skærmene.
Panasonics TV fik ros for bedste sortgengivelse af de 3 LCD TV, men faldt på en agressiv “backlight blooming” (uens bagbelysning).
At Samsung KS9800/KS9500 blev blindtestens vinder skyldes ikke mindst TV’ets evne til at banke noget lys på skærmen uden at det går ud billedgengivelsen.
Mere lys gør bare at HDR opleves bedre. Man kan lidt populært sige at mens fokus på SDR (standard TV) meget har været gengivelsen af sort, så bliver det ved HDR gengivelsen af hvid der gør forskellen for oplevelsen.
HDTVtest fortæller at Samsung TV peakede ved 1.400 nits, hvor LG E6 OLED TV har en peak på omkring 600 nits.
Samsung TV fik kritik for lidt rødme i gråtonerne og farvestriber i mørke scener, men det var ikke nok til at fravriste verdens største tv-producent den samlede sejr i denne “shoot out”.
Galleri: Samsung 9-serie TV (testvinder)