Kan en ekstra hvid pixel i et tv-display tælle som en ægte pixel? Det er strides Samsung og LG om.
De koreanske ærkerivaler, Samsung og LG, er endt i en strid om TV-displays. Det skriver etnews.
Lad os kalde det for “Pixel Gate” da striden handler om brugen af subpixels i displays.
Det hele begyndte da LG sendte et nyt 4K UHD LCD-display på markedet som de kalder M+. Det er et display som benytter hvide pixels (W) som suplement til subpixels for rød, grøn og blå (RGB).
Ideen med de hvide pixels er at øge lysgengivelsen. Det betyder at TV’et skal bruge mindre strøm for at levere samme lysintensitet og det er en forholdsvis billig måde at reducere det samlede strømforbrug på.
Der tales om 30% mindre strømforbrug. Til gengæld er TV med den type displays ikke længere i stand til at gengive de rigtige farver på pixel-niveau.
Som det ses på illustrationen ovenfor så indsættes den hvide pixel (W) ikke imellem RGB subpixels, men den erstatter andre farver i pixelstrukturen i et udvalgt mønster (RGB-WRG-BWR-GBW).
Samsung hævder at en hvid pixel ikke er en rigtig subpixel og derfor ikke kan tælles med og har foreslået at standarderne for TV-opløsning omskrives. De har bedt International Committee for Display Metrology (ICDM) under Society for Information Display (SID) om at ændre det.
Tælles den hvide pixel ikke med så vil LG’s M+ UHD LCD display ikke længere være 4K UHD, men istedet være 3K i opløsning og dermed kan displayet ikke benyttes i TV mærket Ultra HD.
LG: Samsung skyder sig selv i foden
LG Display anerkender ikke Samsungs udlægning; Men siger at hvis Samsung virkelig mener det, så er de ved at skyde sig selv i foden.
LG påpeger at der kan drages paralleller til den pentile-teknik som Samsung benytter i displays i mange smartphones, tablet og laptops. Her fjernes subpixels i et særligt mønster (se illustration ovenfor).
Så hvis Samsung får held at få LG’s hvide pixels dømt ude, så mener LG at Samsungs pentile-displays dermed heller ikke har den opløsning som de er solgt med. At Samsung dermed har holdt egne kunder for nar.
Fortsættes…
Hvem af kamphanerne der får ret må vi afvente at se. Vi har næppe hørt det sidste ord i “Pixel Gate”.
Analysefirmaet HIS anslår at 22% af alle UHD-displays der produceres næste år vil være baseret på den RGBW-teknik der er stridens kerne.