Datatilsynet kræver svar fra Samsung om private samtaler kan optages igennem deres Smart TV
Hvis Samsung Smart TV kan videregive private samtaler uden samtykke, så er det noget Datatilsynet ser med alvor på.
Derfor går de nu ind i sagen med Samsungs stemmekontrol af Smart TV. Det skriver DR.
“Datatilsynet har ingen konkrete mistanker om, at Samsung skulle overtræde den danske persondatalov, men man har ikke kunnet sidde historierne overhørig”, fortæller kontorchef i Datatilsynet, Lena Andersen, til Ritzau, og fortsætter:
“Hvis det vitterligt skulle forholde sig, som det blev fremstillet i medierne i går, så er det ganske alvorligt, og det er også derfor, vi går ind og stiller de her spørgsmål”.
Samsung oplyser til recordere.dk at deres Smart TV ikke passivt optager al samtale i rummet. Brugere af deres TV skal aktivt trykke på optageknappen (stemmekontrol) på fjernbetjeningen, før TV’et optager lyden fra rummet.
Interaktivt søgesystem
Samsung Smart TV har et interaktivt søgesystem, der giver brugeren mulighed for at stille spørgsmål, så som: Hvad skal jeg se i aften klokken syv?
“For at få adgang til denne service skal brugeren bruge en mikrofon på fjernbetjeningen, som er uafhængig af mikrofonen på TVet. Funktionen virker på samme måde som andre stemmegenkendelsesfunktioner og du skal trykke på en knap på fjernbetjeningen for at aktivere den”, fortæller Samsung til recordere.dk.
TV’et optager lyden fra rummet, og sender det til deres nuværende partner: Det amerikanske selskab Nuance. Her analyseres lyden, for at finde ud af hvad der blev sagt.
Er Samsung en skurk?
Alt det lyder meget uskyldigt, og Samsung skal næppe ses som nogen skurk her. De forsøger jo blot at levere en service til gavn for brugerne af deres Smart TV.
De forsikrer også at det hverken er noget de tjener penge på eller tager let på sikkerhedsmæssigt.
Vi sælger ikke vores kunders private data videre til eksterne personer eller virksomheder. Den interaktive søgefunktion i Smart TV involverer en tredjepart, Nuance Communications, Inc., som bistår med en del af den service, vi leverer. Desuden er al data krypteret, når de går til og fra den eksterne server”, forklarer Kasper Thomsen fra Samsung.
Samtykke til at sende optagelser til tredjepart
Men der sendes optagelser fra danske hjem til et amerikansk selskab, og det uden at det var noget at Samsung-brugerne kendte til, før nu.
Så et af spørgsmålene der naturligt melder sig, er om Samsung-kunder har givet deres accept til dette, og det mener Samsung.
“Under den indledende opsætning af den interaktive voice-funktion, skal brugeren give samtykke for brug af funktionen”, fortæller Samsung til recordere.dk.
Om det svar er nok til at tilfredsstille Datatilsynet må vi afvente at se.
Det er heller ikke oplyst hvad Nuance efterfølgende gør med lydoptagelserne fra de danske hjem.