Børn skifter fra flow-tv til underholdning på tablets. Foto: Netflix
Børn forbruger almindelig tv (flow tv) mindre, når der er en tablet i hjemmet.
TV har i mange år været det mest indflydelsesrige medie blandt børn, men flere og flere børn vænnes til at de, hvad de vil, når de vil, og de tilpasser ikke længere deres hverdag efter programoversigten.
Det kommer blandt andet til udtryk i et faldende forbrug af klassisk tv (flow tv).
Fra 2013 til 2014 er tidsforbruget af broadcast-tv blandt de 3-12-årige nemlig faldet med 11 procent, hvilket er et langt større fald end de fire procent, som gør sig gældende for befolkningen som helhed.
Det viser rapporten “Medieudviklingen 2014”, som er udarbejdet af DR Medieforskning.
“Årsagen til det voldsomme fald skal i høj grad findes i de muligheder, som tablets og smartphones giver. Op mod 90 procent af de danske børn har adgang til en tablet i hjemmet, og flere end 90 procent har adgang til en smartphone”,
fortæller medieforsker Tina Skov Gretlund, som har set på emnet sammen med kollegaen Lene Heiselberg.
Tv fylder dog stadig mest for de 3-6-årige, hvor 53 procent af deres skærmtid foregår foran fjernsynet, mens tabletten kommer ind på en andenplads med 27 procent.
For de 7-12 årige er billedet et andet. Den gruppe bruger tilsammen mere tid på smartphone, tablet og computer, end de bruger foran tv’et.
På spørgsmålet om, hvilket apparat de vil savne mest, er det kun 26 procent af alle 7-12 årige, der vælger tv’et, mens 35 procent siger, at de vil savne deres tablet mest.