TV-serien 1864 har premiere på DR1 på søndag, og er med et budget på 173 mio. kroner det dyreste tv-drama produceret i Danmark.
Nogle kalder 1864 for den dyreste tv-produktion i Danmark nogensinde. Men det var før det kom frem at tv-produktionen Eurovision 2014 (det internationale melodi grand prix) kostede 334 mio. kroner. Men med et budget på 173 mio. kroner er det ihvertfald den dyreste drama-serie produceret i Danmark, og prisen for de 8 afsnit kan godt konkurrere med Hollywoods budgetter.
1864 er en episk fortælling, som er inspireret af Tom Buk-Swientys bog ‘Slagtebænk Dybbøl’. Serien er skrevet og instrueret af Ole Bornedal og produceret af Miso Film for DR.
DR ønsker med 1864 at samle danskerne om et stort stykke danmarkshistorie, der har haft afgørende betydning for, hvem vi er som nation.
“‘1864’ er ikke en krigsfilm. Men fortællingen om mennesker, et land og et folk, som dengang og i generationer efter blev præget af disse absurde politiske interesser, groteske forviklinger og menneskelige ofringer, DER tilsammen satte sig i dette lands selvforståelse og sjæl”, fortæller DR.
Serien er på 8 afsnit, med premiere på søndag d. 12/10 kl. 20:00 på DR1.
Hjerter bløder i krig og kærlighed
Verden er fuld af uskyld og håb, da de to brødre Laust og Peter vokser op under fattige, men trygge kår – langt ude på landet i Danmark i årene omkring midten af 1800-tallet.
Danmark er begejstret efter sejrene i Den 1. Slesvigske Krig fra 1848-50, hvor Danmark besejrede den rebelske hær, som kæmpede for hertugdømmerne Slesvig og Holstens uafhængighed af det danske kongerige.
Efter den danske sejr spekulerer politiske kræfter på at indlemme Slesvig i det danske kongerige, stik imod aftalen i den signerede traktat mellem de europæiske stormagter og på trods af den provokation, det vil være over for alle tyskere.
Imens vokser Laust og Peter op og bliver til to stærke unge mænd – begge forelskede i den underskønne Inge der som den velstuderede proprietærdatter hun er, belærer dem om både poesi og filosofi og kvindens frigørelse! Bedårende er hun – og på bare tæer! Og Inge gengælder deres kærlighed. Peter elsker hun for hans følsomhed og intellekt og Laust for hans styrke og handlekraft.
Da den danske konseilspræsident Monrad, imod Englands og Ruslands ønsker, endelig får vedtaget, at Slesvig nu skal indlemmes i Riget, så ved alle, at denne beslutning vil resultere i den 2. Slesvigske Krig.
Denne gang bliver Danmark dog ikke mødt af en begrænset rebelsk hær, som det hovedsageligt forholdt sig i 1848-50, men af de to tyske stormagter Preussen og Østrig. Og i Berlin sidder ministerpræsident Otto von Bismarck, ivrig efter at kæmpe denne krig på vegne af den tyske føderation. Peter og Lausts far døde efter de sår, han pådrog sig fra en tysk kugle i 1850, så for dem er det oplagt, at de melder sig frivilligt til hæren.
150 år senere, i 2014, går den utilnærmelige og utilpassede Claudia rundt på samme egn. Hun har mistet sin storebror i krigen i Afghanistan, og hendes familie hænger ikke længere sammen. På kanten af et endeligt sammenbrud bliver hun tvunget til at tage jobbet som hushjælp for den oldgamle baron Severin oppe på godset.
Severin er en sur gammel mand, og han hader Claudia fra første sekund. Og følelsen er gengældt. På godset finder Claudia Inges glemte dagbog. En bog, som fanger Claudias interesse, for det er fortællingen om tusindvis af unge mænd, som ofrer livet i en uforståelig og meningsløs krig.
Igennem dagbogen fortælles historien om Peter, Laust og Inge. Historien om et Danmark, der bryder ud i krig. En krig, som viser sig at blive en af de mest blodige i dansk krigshistorie. Historien om tusindvis af unge danske soldater, der mister livet, da den preussiske hær udraderer de danske tropper ved slaget ved Dybbøl i 1864.
‘1864’ er en fortælling om uskyld og kærlighed – om skyklapper og overmod. I dramatisk overdådighed i spændet mellem skønhedens år og krigens blødende sår.
Karakterbeskrivelser 1864 Peter – Jens Sætter-Lassen Laust – Jakob Oftebro Inge – Marie Tourell Søderberg Didrich – Pilou Asbæk Claudia – Sarah Sofie Boussnina Severin – Bent Mejding Monrad – Nicolas Bro Johanne L. Heiberg – Sidse Babett Knudsen Johan – Søren Malling Dinesen – Johannes Lassen |