Forside * Fokus

Returret: Sådan skal de nye regler tolkes


Hvordan skal de nye regler for returret ved nethandel tolkes, af butikker og kunder? Forbrugerombudsmanden har udsendt en vejledning.


Forbrugerombudsmanden har sammen med forbruger- og erhvervsorganisationerne udarbejdet et notat, der skal skabe mere klarhed om de nye regler for returnering af brugte varer.


Det er de nye regler i forbrugeraftaleloven som giver forbrugerne mulighed for at fortryde et køb, selvom varen er brugt.


For at det ikke skal kunne ske på bekostning af den erhvervsdrivende, har de erhvervsdrivende til gengæld fået mulighed for at fratrække en eventuel værdiforringelse, når købesummen skal betales tilbage til kunden.


Erhvervsorganisationerne har udtrykt bekymringer for, om reglerne vil medføre, at netbutikkerne lider store tab, fordi forbrugerne udnytter de nye regler til at returnere brugte varer.


På den baggrund indkaldte Forbrugerombudsmanden Forbrugerrådet Tænk og erhvervsorganisationerne til forhandlinger.


?Jeg er glad for, at vi er nået frem til en løsning, som både Forbrugerrådet Tænk og erhvervsorganisationerne bakker op om. Det vil forhåbentligt være med til at mindske antallet af klagesager”, fortæller Forbrugerombudsmand Henrik Øe.


Det forventes, at netbutikkerne følger retningslinjerne i det fælles notat, hvis indhold kan læses i uddrag herunder.



 







Notat om returret slår fast at:



  • At forbrugeren ikke skal betale for en værdiforringelse, hvis håndteringen af varen ikke ligger ud over, hvad man normalt har lov til i en forretning.
  • At forbrugeren har ret til at få det fulde beløb tilbage, hvis håndteringen af varen ligger ud over, hvad man normalt har lov til i en forretning, men varen stadig kan sælges som ny.
  • At forbrugeren skal betale for værdiforringelsen, hvis håndteringen af varen ligger ud over, hvad man normalt har lov til i en forretning, og hvis varens markedsværdi er forringet.
  • At værdiforringelsen som udgangspunkt kan fastsættes ud fra den pris, som erhvervsdrivende vil kunne afsætte varen til på detailsalg i den stand, den er ved tilbageleveringen. Er der ingen efterspørgsel efter varer i den pågældende stand, vil værdien kunne være ganske beskeden og i nogle tilfælde 0 kr.
  • At forbrugeren må åbne emballagen, hvis det er nødvendigt for at fastslå varens art, egenskaber og den måde, den fungerer på, og hvis tilsvarende varer normalt er udstillet i en butik.

Hvis emballagen har betydning for muligheden for at sælge varen som ny, kan forbrugerens bortskaffelse eller ødelæggelse af emballagen betyde, at der kan ske fradrag for denne værdiforringelse.


De nye regler i forbrugeraftaleloven er en konsekvens af et nyt fælles EU-direktiv. Direktivet er også blevet implementeret i købeloven.


Notatet kan hentes her.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.