Forside * Fokus

Baggrund: Sonos-konkurrenterne anno 2014


 


 


Trådløse musiksystemer til hjemmet anno 2014


Konkurrencen skærpes om trådløse musiksystemer i hjemmet her i 2014. Se nogle af de mange nye spillere på markedet.


Hjemmets elektronik klipper kablerne i disse år, og vi ser produkterne rykke på trådløs teknologi.


Det kan både give fordele og ulemper, men først og fremmest giver det fleksibilitet og man slipper for kabel-trækket.


Denne artikel skal dog ikke handle om for/imod trådløse produkter. Istedet er det en gennemgang af de trådløse multirum musiksystemer der er grund til at holde øje med i år.


I overskriften kalder jeg det Sonos-konkurrenter, fordi det – herhjemme – er et marked Sonos har siddet tungt på. Men nu udfordres de fra alle mulige sider. 


Her er Sonos-konkurrenterne anno 2014:


 


 


Denon


 





Denon Heos 7, 5 og 3.



 


Denon Heos lover musikstreaming til hjemmet i ægte HiFi-kvalitet.


HEOS er et helt nyt fleksibelt, komplet multirums hi-fi-streamingsystem.


Det er udviklet af HiFi-producenten Denon, og består grundlæggende af tre alt-i-ét trådløse højttalere (HEOS 3, 5 og 7), en trådløs musikafspiller til eksisterende anlæg (LINK) samt en trådløs forstærker (AMP).


HEOS spiller al musik på netværket og på alle bærbare enheder på netværket, ligesom det integrerer med Spotify Connect, Deezer m.fl.


Systemet er udviklet over 10, og nu er det klar til at indtage verdensmarkedet.


Der er høj fokus på lydkvalitet og betjening, og Heos leverer bl.a. en løsning til styring af Denon-forstærkere og – receivere også. Så de kan indgå som powerfulde forstærkere i det trådløse multirum også.


Se også: Alt om Denon Heos.


 


 


 


Panasonic 




Galleri: Panasonic Home AV AllPlay. Foto: recordere.dk


 


Panasonics multirum ligner et direkte angreb på Sonos.


Panasonic ser ud til at gå direkte head-to-head med Sonos i år, med et trådløst multirum-system baseret på Quallcomm AllPlay.


Qualcomms system er på papiret som Sonos, med multirum zoner og stor fleksibilitet, krydret med høj lydkvalitet der – på papiret – kan nå highend 24-bit ukomprimeret audio. Understøttelse for internet cloud-services, Spotify mm.


Til Panasonics system fås to forskellige netværkshøjttalere, model SC-ALL3 og SC-ALL8. I Sonos-verdenen svarer de til PLAY:3 og PLAY:5.


Dertil en boks, der kan forbinde et almindeligt stereo-anlæg til det trådløse multirum musiksystem.


Systemet benytter husets normale WiFi, så der er ingen behov for en bro/bridge. Af smartphones og tablets understøttes Apple iOS og Android.


Se også: Video om Panasonics trådløse multirum.


 


 


 


Samsung




Galleri: Samsung WAM, Wireless Audio Multiroom. Foto: Samsung


 


Samsung WAM, Wireless Audio Multiroom, er trådløs lyd til hjemmet hvor hølttalerne både er til multirum og trådløs surround.


Samsungs Sonos-konkurrent kalder de WAM, Wireless Audio Multiroom. Modsat Sonos og Panasonic, som er stereo, så er Samsungs system også klar til trådløs surround.


Det trådløse musiksystem gør det muligt både at afspille forskellig musik i alle hjemmets rum, eller lade alle højttalere fungere sammen som et musikanlæg – eller som en del af et surround-system.


Højttalerne styres individuelt eller sammenhængende ved hjælp af en app på din smartphone og tilsluttes via NFC eller Bluetooth. De er designet så de både kan placeres på vandrette overflader eller hænges på væggen alt afhængig af behov, og findes i sort og hvid.


Ved hjælp af WiFi kan højttalerne desuden tilsluttes Samsungs 2014 Smart TV. På den måde er det nu muligt at skabe en surround sound-oplevelse på en stilfuld måde, uden at der skal trækkes ledninger til alle hjørner af stuen.


Og har du allerede en musikafspiller som du vil have gjort trådløst, f.eks. en cd-afspiller, er dette også muligt, ved at tilslutte Samsungs Link Mate. Link Mate sender stereosignaler fra medieafspiller/stereoanlæg til de trådløse højttalerne, så du kan afspille musikken fra én lydkilde i alle hjemmets rum.


Højttalerne til Wireless Audio Multiroom kaldes Samsung Shape M5 og M7. I Sonos-verdenen ville M5 svare til PLAY:1, mens M7 ville svare til PLAY:5.


Samsung WAM har Spotify Connect, og er de første med det til multirum.


Se også: Sådan vil Samsung vippe Sonos af pinden – en gennemgang.


 


 


 


LG




Galleri: LG NP8740 højttaler til Wireless Audio System


 


LG går også på highend multirum


LG Wireless Audio System kører på dualband Wi-Fi (2.4/5GHz), med trådløs multirum på sit eget isolerede MESH-netværk, som det kendes fra Sonos. Der kan streames til flere højttalere samtidig, individuelt eller i klynge som party mode.


De kan kan sættes op i zoner og multirum spredt udover hjemmet. Højttalerne kan dog også bruges isoleret til bluetooth-streaming, direkte fra smartphone eller tablet.


Designet er stilrent, i poleret aluminium.


LG understøtter highend audio op til 24 bit/192kHz.


NP8740 – 70W højttaler, med Bluetooth og MESH-netværk.
NP8540 – 40W højttaler, med Wi-Fi, Bluetooth og MESH-netværk.


LGs trådløse multirum er ikke på markedet endnu (juni 2014).


 


 


 


Spotify Connect



 


Streaming-tjenesten Spotify er også med til at udfordre Sonos


Spotify er den største spiller indenfor musik-streaming i verden. De lancerede for godt et halvt år siden Spotify Connect, som er en service der udbydes sammen med forskellige HiFi-producenter.


Her i 2014 vil der dukke en række nye produkter op, der understøtter Spotify Connect.


Med Spotify Connect er det muligt at finde musikken på smartphone eller tablet, og så lade stereo-anlægget tage over derfra og spille playlisten eller radio-kanalen direkte.


Man kan også flytte musikken med sig rundt i hjemmet, og dermed opnås en slags multirum. Det er dog begrænset til ét rum ad gangen, med mindre det er forstærkeren der leverer multirum-delen, da Spotify kun tillader én stream ad gangen på et abonnement.


Spotify Connect lagde ud med en længere liste af partnere, men siden er nogle faldet fra igen. Lige nu understøttes det af:


Argon, B&O, Pioneer, Revo, Sony, Yamaha og Teufel.


Sættes eksempelvis det nye Beosound Essence musiksystem (billedet nedenfor) sammen med de nye trådløse højttalere fra B&O, så har du et mere eksklusivt trådløst musiksystem med Spotify Connect.


Spotify Connect er også dukket op i musiksystemer som Samsung WAM og Denon Heos. Så det er også noget der integrerer sig med Sonos-konkurrenterne indenfor trådløs multirum.


 


Onkyo og Pure 


Onkyo har indgået en aftale om trådløse musikprodukter, med High Quality Audio i et Sonos-lignende system.


Imagination Technologies og Onkyo har annonceret et samarbejde, om at bygge næste generation af trådløse musiksystemer til hjemmet.


Førstnævnte er moderfirmaet bag Pure, kendt for DAB-radioer o.lign. Onkyo har købt licens til deres teknologier til trådløs multirum, baseret på noget de kalder Caskeid og FlowCloud.


Caskeid benytter noget de kalder Jongo-højttalersystemer, som giver apps mulighed for at levere musik til en serie højttaler i hjemmet baseret på en kombination af Bluetooth og Wi-Fi.


Det interessante ved Caskeid er at den hævdes at have audiofil kvalitet, og stereo-afspilning til med en nøjagtighed på max. 25 mikrosekunder i forskel imellem højttalerne i multirum.


FlowCloud er teknologien til at højttalerne kan forbinde til internettet, for opdateringer og indhold streamet fra cloud-services og internet-radio.


Onkyos og Pures trådløse højttalerne vil kunne arbejde sammen, som et trådløst musiksystem i hjemmet.


Det forlyder ikke hvornår Onkyo ventes klar med de første trådløse produkter.


 


 


Efterord


Udover de nævnte, så er der allerede andre Sonos-konkurrenter på markedet: Simple Audio og Bluesound.


Om få år vil det meste “distribution” i hjemmet være trådløst, så det er et voksende marked.


Derfor er der plads til flere konkurrenter end tidligere, og 2014 lader til at blive året hvor de trådløse multirum musiksystemer for alvor tager fart.


Dette ikke mindst fordi de store, med Samsung, LG, Panasonic og senest Denon, nu kaster sig ind i kampen.

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.