Bang & Olufsen er klar med det seneste flagskibs-tv: BeoVision Avant. Er du B&O-entusiast, så er det nu du skal holde godt fast på pungen, hvis du ikke skal gå sommeren i møde med et træk på kontoen.
Stod du og trykkede næsen flad mod butiksruderne i 90’ere, og sendte misundelige blikke mod det ikoniske BeoVision Avant TV fra Bang & Olufsen, mens du nøje overvejede argumenterne overfor bankrådgiveren, så forbered dig på at den historie kan gentage sig her i 2014.
BeoVision Avant var det første 16:9 bredformat tv fra B&O. Et TV der trods sine beskedne 28-tommer dengang, introducerede en form for biografoplevelse til stuen, når “gardinerne” på skærmen gled til siden og åbnede for underholdningen.
Det var et billedrørs-tv, og havde også dybden som et. Men via et snedigt design-trick, så lignede den en fladskærm forfra. Dette vel og mærke længe før de flade displays dukkede op til TV-brug.
Design
Designet på BeoVision Avant ændrer karakter alt efter om det er tændt eller slukket.
Antirefleks-skærmen omsluttes af en aluminiumsramme, og en ting der falder i øjnene er at der ingen synlige skruer er. Hverken foran eller bagpå. Dette er et TV der er designet til at kunne være præsentabelt fra alle vinkler.
I tændt tilstand er højttalerne synlige med sort frontstof og aluminiumsgrill, i slukket tilstand er de væk.
Historie
Det har taget 2 år at udvikle BeoVision Avant anno 2014, og denne gang er det – selvfølgelig – en rigtig fladskærm.
Det er samtidig det første 4K UHD TV fra Bang & Olufsen, og et TV der har særlige design-elementer som bestemt også har mulighed for at ende som ikoniske for B&O-kunderne.
Men i 2014-udgaven handler det mere om bevægelser – i TV og gulvstander, bordstander eller vægophæng.
Selvom TV’et i denne første udgave er 55″ stort, så er udtrykket mere diskret elegance i slukket tilstand.
Tidligere måtte et TV med motoriseret fod stå lidt udenfor væggen, for at der var plads til at dreje skærmen uden TV’et stødte mod væggen.
Men her er gulvstanderen til Beovision Avant anderledes elegant. Den kan dreje i flere led.
Det betyder at TV’et kan stå “parkeret” diskret tæt ved væggen, og først når det “vækkes” så folder det sig ud.
Foden er i stand til at flytte TV’et op til ca. 45 cm ud i rummet, så det kommer tættere på og samtidig selv skaffer plads i forhold til væggen, til at kunne dreje skærmen til siderne.
Når Avant tændes så glider de tre højttalerne (venstre, center og højre) frem fra deres skjul forneden og afslører at dette er et TV og ikke en monitor.
Hele denne “åbnings-ceremoni” foregår lydløst, med en afstemt elegance i bevægelsesmønsteret. Dette i det tidsrum hvor TV’et aligevel gør den øvrige elektronik klar i baggrunden.
B&O fortæller at dette er den mest avancerede motorstyring de har bygget til dato, og det tager sig da også lækkert ud. Desværre er selve oplevelsen af bevægelserne svære at gengive med billeder og video. Den del skal opleves.
BeoVision Avant fås også med en bordstander, en fod til reol og tv-møbel. Den har ingen drejeled, til gengæld kan den hæve TV’et op.
Skal det istedet op på væggen, kan B&O levere en motoriseret “svingarm”, hvor Avant kan svinge ud fra væggen.
BeoVision Avant billede
Det nye TV leveres kalibreret fra fabrikken, og barren er sat højt denne gang i forhold til at levere noget for selv de mest kræsne TV-kunder.
B&O går samtidig skridtet videre i forhold til ISF-kalibrering, ved også at kalibrere grundfarverne.
En ny automatik giver mulighed for at TV’et skifter imellem kalibreringer på baggrund af farvetonen i rummet, en funktion de kalder “Chromatic Room Adaptation”. Læs mere om den del i afsnittet om kalibrering.
Selve glasset foran displayet har et coating af anti-refleks matriale på begge sider, der ifølge B&O dæmper reflektioner med op til 98%.
Selve displayet og hele billedbehandlingen internt i TV’et er native 4K. Dvs. de bearbejder signalerne i den fulde opløsning.
Det gælder dog ikke inputsiden. Her er BeoVision Avant begrænset til at 4K-video kun kan modtages via HDMI, dvs. ikke via interne tv-apps, via USB-enheder el.lign.
Samtidig er TV’et i denne første udgave kun udstyret med HDMI 1.4 indgange, der ikke kan modtage 4K i 50/60Hz. B&O fortæller dog at TV’et får HDMI 2.0 i en senere software-opdatering.
BeoVision Avant lyd
Hvor et almindeligt højttaler-setup er statisk, så er det hos B&O mere dynamisk.
Med 3 indbyggede højttalersystemer (venstre, center og højre), 8 kanaler på trådløs highend audio, og 10 kanaler på kabel, der er Avant også det hidtil mest avancerede lydsystem fra B&O.
Disse i alt 21 audio-kanaler kan surround-processoren jonglere med, og blande dynamisk, opskallere og nedskallere “on the fly”.
En ny fjernbetjening
BeoVision Avant er samtidig premiere på en ny fjernbetjening i “Beo4-klassen”. Den hedder BeoRemote One, og er en slank fjernbetjening i blankpoleret aluminium.
Betjeningen er især optimeret omkring valg af kilder og personlige indstillinger. Nu er det mulige løbende at gemme alt om TV’et lige nu, inkl. fodens position, kanal mv. til genkald senere.
Via små infrarøde sendere tilsluttet TV’et, så kan fjernbetjeningen også styre eksternt AV-udstyr. Så en B&O-fjernbetjening har mulighed for at blive en universal-fjernbetjening, men tættere integeret med TV’et.
Apple TV og harddisk
Bag på TV’et er der plads til både en harddisk og en medie-afspiller i Apple TV størrelse.
Mål og vægt
Slukket, hvor højttalerne er skjult, fylder TV’et 128,3 x 72 x 9,7 cm (B x H x D).
Tændt fylder TV’et 128,3 x 79,5 x 9,7 cm.
Vægten er 54,50 kg. (uden fod eller vægbeslag).
Video fra den officielle præsentation i København 8/5 2014. Video: recordere.dk
Pris og tilgængelighed
BeoVision Avant koster kr. 55.000,- inkl. BeoRemote One fjernbetjening.
Dertil kommer den obligatoriske fod, stander eller vægophæng. I motor-udgaverne er det +11.000 kr.
Se også
Beovision Avant: Surround med 21 kanaler
Ny B&O-fjernbetjening: BeoRemote One
BeoVision Avant billigere end BeoVision 11
Ingen Netflix 4K i Beovision Avant
B&O: Avants kalibrering er bedre end ISF
Musiktjenesten Deezer kommer til B&O TV
Om BeoVision Avant hos Bang & Olufsen