Google har ladet deres cookies omgå den del af Safari-browserens sikkerhedsfunktioner, der stopper for videreafgivelse af informationer om brugerens surf- og computeradfærd. Men det mener de ikke, der er noget i vejen med, for det var nemlig ikke med vilje.
Det har den amerikanske handelsmyndighed, FTC (Federal Trade Commission) også accepteret. Men de brød sig ikke om, at Google på den måde brød en aftale. Og det har Google nu fået en bøde for på over 22 millioner dollar – den største bøde af sin art nogen sinde.
Det er Google gået med til, efter søgegiganten for et halvt år siden af en forsker fra Stanford blev afsløret i at indsamle informationer fra Apples Safari-browser, selvom brugeren havde sat tekniske foranstaltninger i værk, der skulle gøre dette umuligt. Da Wall Street Journal bragte historien, skyndte Google sig at rette fejlen.
Men det ændrer ikke på, at Google har en 20-årig aftale med FTC om, at de ikke må gøre den slags og samtidig glemme at fortælle brugeren det. Og det er DET, som FTC-sagen, der nu er blevet forhandlet på igennem seks måneder, går ud på.
Google har indgået et forlig med FTC, der betyder, at de skal betale tæt på 130 millioner danske kroner for at have glemt at fortælle om, at de indsamlede informationer…ikke for at have indsamlet dem. Google har ikke indrømmet nogen skyld i sagen, hvilket har fået de amerikanske forbruger-organisationer helt op i det røde felt.
De mener, at Google bør tvinges til at tage ansvar for informationsindsamlingen, og at denne skal kendes ulovlig. Bøden er den største, der nogensinde er uddelt i en sag om brug og indsamling af privates informationer.