Forside * Fokus

Kineserne vil have danske lydspecialister


 


Kineserne mangler kompetancer indenfor højttaler-produktion, og vil hente ekspertise fra Danmark.


Danmark er med helt fremme når det gælder viden om lyd og højttaler-produktion, og den ekspertise vil kinerserne gerne gøre brug af.


Den aktuelle interresse kommer som led i en større investering i Huadu-distriktet i den kinesiske Guangdong-provins. Området der også kaldes Audio Valley huser i dag 80% af verdens højttaler-produktion.


Kineserne vil gerne styrke udvikling og produktion af lyd, og dette gerne med danske eksperter. Derfor har en kinesisk delegation været i Danmark for at besøge virksomheder med spidskompetencer indenfor lyd og design, og snart drager en dansk delegation til Kina for at se om deres kompetancer kan sælges.


Selvom det kan betragtes som at sælge ud af arvesølvet, så fortæller indehaver Ulrik Skov fra iCapture til elektronikbranchen.dk: “Set med mine øjne, er det en naturlig udvikling den kinesiske akustisk industri foretager i disse år – og denne udvikling, må vi erkende, startede med, at vi selv outsourcede først produktionslinierne og siden hen prototypeværkstedet, hvilket er meget krittisk mht. at opretholde vidensarbejdspladser i Danmark.” og han fortsætter:


“Man kan vælge at sige notorisk, at man ikke vil være med, fordi det stjæler vores produktions- og på sigt vidensarbejdspladser, men på den anden side, hvis kineserne ikke får hjælp fra os, så får de det fra nogle andre. Så langt har vi i iCapture ikke taget stilling til, om vi vil bidrage til mere viden sendes til Kina, eller om vi skal betragte et hvert kinesisk firma som endnu en klient, som har behov for den process, de metoder og teknologier vi tilbyder det globale marked”.


iCapture har specialiseret sig i simuleringsmodeller til brug for bl.a. højttalerindustrien.


Hos netværksorganisationen Dansk Lydteknologi, der har spillet en aktiv rolle i at formidle kontakter og besøg, ser man heller ikke så sort på tingene.


“Der er ingen tvivl om, at samarbejds- og afsætningsmuligheder i og med Kina vil øges markant i de kommende år, hvis de danske virksomheder forstår at passe deres besøgstid. Det er nu, fremtidens alliancer på det store kinesiske marked og verdensmarkedet indgås,” fortæller Rasmus Duong-Grunnet, rådgiver ved Innovationscentret i Shanghai, til elektronikbranchen.dk


Kineserne vil investere op mod 600 mio. kroner i at styrke udvikling af deres lydindustri og kompetencer hertil i Audio Valley.


 


Kilde: elektronikbranchen.dk


 







Kommentar fra Dansk Lydteknologi


Kommentarene fra læserne her på recordere.dk giver udtryk for en frygt omkring samarbejdet med kineserne. Jan Larsen fra Dansk Lydteknologi giver følgende svar:


Netværk for Dansk Lydteknologi har med interesse læst de kommentarer som har fulgt artiklen om netværkets nyeste samarbejde med Kina på hjemmesiden recordere.dk.


Den frygt som kommer til udtryk, især når det drejer sig om ?salg af kompetencer?, er naturligvis reel og noget, som vi i Netværk for Dansk Lydteknologi er meget opmærksomme på.


Som innovationsnetværk er vi støttet af Forsknings- og Innovationsstyrelsen, og vores grundlæggende vision er, at Danmark er et førende land i verden inden for lydteknologi, når det gælder viden, forskning og uddannelse. Hovedformålet er således at bidrage til at sikre forsat innovation og udvikling som sikrer vækst, indtjening og arbejdspladser i Danmark.


Vi er naturligvis ikke interesserede i at bidrage til, at Danmark sælger sine kernekompetencer, derimod er vi interesserede i at bevare styrkepositionen i Danmark dvs. et stærkt integreret miljø af forskning, uddannelse og produktion. Vi er p.t. i gang med en række konkrete tiltag for at sikre dette på forskellige områder inden for lydteknologien.


Grunden til, at vi mener, at det er påkrævet at intensivere samarbejdet med Kina er, som både Ulrik Skov og Rasmus Duong-Grunnet giver udtryk for i ariklen, ganske simpelt at Kina er et vækstmarked. I en global markedsøkonomi kan vi naturligvis ikke sidde denne mulighed overhørig.


Vi har siden 2010 haft et tæt samarbejde med Innovationscentret i Shanghai og China Audio Industry Association for at udvikle og undersøge mulighederne for samarbejde, og der er ingen tvivl om, at vi har skabt en position, hvor danske virksomheder og organisationer er i første række at deltage i deres satsning om at etablere en Audio Alley i Guangdong-provinsen.


Netværkets rolle er at facilitere disse muligheder, men det er naturligvis op til de enkelte aktører at indgå konkrete aftaler om salg, joint ventures, mm. Der er en række firmaer både inden for lydteknologi og andre brancher, som allerede har etableret sig, og vi har også til hensigt at rådføre os med disse for at skabe en ?best practice?.


Salg af produkter og serviceydelser er måske ikke kontroversielt mens ydelser knyttet til viden og kompetenceopbygning er langt mere problematisk. Der vil dog stadig være velkendt state-of-art viden inden for området (ikke nyeste forskningsbaseret viden), som Danmark kunne eksportere gennem konsulentydelser, certificerede uddannelsesforløb, test og afprøvning af produkter.


Den vækst og indtjening som skabes er grundlaget for, at vi kan investere i ny forskning og udvikling, dvs. styrke vores position.


 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.