Kompakt design på en powerfuld smartphone, der holder hvad den lover. Her er testen af Xperia Ray.
De fleste top-smartphones har en ret stor touchskærm på 3,5 tommer og opefter. Og de store skærme er nærmest blevet synonymet med en “rigtig smartphone”. Således har Sony Ericssons aktuelle topmodel Xperia Arc en skærm på hele 4,2 tommer, hvilket klart kan være en ordenlig moppedreng at have i lommen.
Alternativet har hidtil været at købe en smartphone i en mindre fysisk størrelse, men dette går næsten altid ud over brugeroplevelsen, der bliver markant dårligere. Tag f.eks. HTC Wildfire, som virkelig er LANGT væk fra topmodellen HTC Sensation.
Her er Sony Ericsson Xperia Ray dog en undtagelse. På forunderlig vis giver mobilen både kraftig ydelse og et kompakt design, uden man bliver frustreret over manglede power og performance.
Skærmen er 3,3 tommer (480 x 854 pixels), processoren 1 GHz, kameraet 8,1 megapixels og den kan optage video i HD-kvalitet – nå ja, så vejer den forresten kun 100 gram.
Sony Ericsson Xperia Ray (Foto: Mobilsiden.dk)
Veludført brugeroplevelse
Brugerinterfacet ligner det, som vi så på Xperia Arc og Xperia Neo. Det vil sige Android 2.3.3 (bliver opgraderet til 2.3.4 senere på året), tilført Sony Ericssons tilpasninger af menu og brugeroplevelse, så selv gamle Sony Ericsson-fans kan føle sig velkomne.
Menuen på Ray kan, som på de øvrige modeller, vise programmerne efter alfabetisk orden, mest anvendte osv. Derudover har Sony Ericsson lavet deres egne tilpasninger i Android-systemet, uden at det “ødelægger” Android, men er med til gøre det mere overskueligt.
Det er faktisk overskueligheden og letheden i betjeningen, der i forhold til HTCs Android-brugerflade, HTC Sense, er kendetegnet ved Sony Ericsson nyere modeller. Hos HTC er Sense efter min mening blevet mere og mere rodet i takt med lanceringen af nye mobiler.
Sony Ericsson kunne dog have forbedret oplevelsen yderligere, hvis man havde taget de fire hjørneikoner der kendes fra Xperia Mini, med over på Ray.
Sony Ericsson Xperia Ray (Foto: Mobilsiden.dk)
Hvor meget hænger det så?
Kombinationen af en lille smartphone og gode specifikationer bringer tankerne hen på, om det overhovedet kan lade sig gøre på fornuftig vis. Og her er svaret et højt og rungende JA!.
Jeg ved ikke præcist hvad Sony Ericsson har gjort. Men konklusionen bliver, at den daglige betjening opleves som let og flydende. Jeg har slet ikke haft fornemmelsen af, at bruge en “mid-range”-mobil.
I de fleste tilfælde har oplevelsen af Ray været som på Arc – blot i et mindre fysisk layout.
Musik og radio i Sony Ericsson kvalitet
Xperia Ray er også en rigtig fin musikmobil, hvor der endda er mulighed for at søge sangtekster og YouTube videoer, direkte fra “spiller nu”-vinduet.
Radioen er helt straight og fungerer uden problemer.
Headsettet er derimod ikke noget, der kan skrives positive ting om. Det ligger i den absolut billigste ende. Heldigvis kan man så tilslutte sine egne hovedtelefoner, da stikket er standard 3,5 mm jackstick.
Forrygende godt kamera
Jeg synes Ray overrasker ganske meget på kameradelen. De 8,1 megapixels med sensortypen “Exmor R”, gør det virkelig godt.
Som du kan se i galleriet nedenfor, er billederne pæne – selv i modlys.
Kameraet starter desuden ganske hurtigt op, så ens motiv ikke forsvinder, mens man venter. Som på andre mobiler, er billeder i mørke omgivelser ikke så gode, hvilket altså er som forventet.
Der er autofokus og scenegenkendelse så kameraet altid benytter den bedst mulige optagetilstand, men under motorhjelmen findes også en lang række andre indstillinger, som forøger værdien af kameraet, blandt andet “touch fokus”, hvor man med et prik på skærmen, kan flytte fokuseringspunktet.
Oven i dette kommer, at Ray har et godt galleri som indlæser selv store fotosamlinger ganske hurtigt. I galleriet integreres også fotomapperne fra Facebook.
Fotos taget med Xperia Ray
God til SMS, fornuftig til internet
Er du en SMS-haj er Ray en mobil du bør overveje. SMS-delen er lækkert udført, og hurtig at betjene. Der er endda små “flueben”, der markerer om en besked er blevet afleveret til modtageren.
Tastaturet kan enten være standard T9-layout eller fuldt QWERTY , hvor alle bogstaverne er på skærmen. Begge dele fungerer fint, men mine meget store fingre rammer desværre ikke altid de rigtige bogstaver. Heldigvis redder ordbogen så i mange tilfælde mine stavefejl.
Internet-browseren er til trods for skærmens lille størrelse helt fornuftig at bruge. Selv de store hjemmesider kan benyttes, uden man skal vente en evighed.
Sony Ericsson Xperia Ray (Foto: Mobilsiden.dk)
Bruger ikke meget strøm
Smartphones bruger normalt RIGTIG meget strøm. Men det er som om, at Sony Ericsson har optimeret en hel del ting i forhold til strømforbruget i Xperia Ray.
Jeg kommer gennem arbejdsdagen og hele aftenen uden at mangle strøm. Og det til trods for et højt dataforbrug, synkronisering af tre mailkonti samt Facebook. Samtaler og SMS’er har jeg heller ikke sparet på.
En dag havde jeg hele 17 timers drift, og så var batteriet i øvrigt stadig på 20 procent.
Der er desuden en strømspare-funktion der kan deaktivere synkronisering, GPS, Bluetooth osv., når batteriet når ned på en bestemt niveau. Dette kan trække ekstra lang driftstid ud af mobilen. Men funktionen husker ikke altid at slå alle funktionerne til, når batteriet igen kommer over det kritiske punkt.
Sony Ericsson Xperia Ray (Foto: Mobilsiden.dk)
Konklusion: Holder, hvad den lover
Sony Ericsson Xperia Ray ligger godt i hånden og passer fint i ens bukselomme. Designet med en fysisk home-knap, og to touchfølsomme taster på fronten, fungerer godt i dagligt brug.
Jeg er ikke blevet lovet en top-featured smartphone, da jeg fik Ray ind af døren, men det er næsten som om, det er endt med at være oplevelsen. Ray yder meget mere end man kan forvente – og bestemt mere end salgstrommerne har lovet mig.
Desværre er Ray lidt for dyr. Topmodellen Xperia Arc kan lige nu fås ned til 3.000 kroner uden abonnement (ifølge Mobilpriser.dk). Prisen på Ray er cirka 2.800 kroner.
Ray er en smartphone til seks ud seks stjerner, men prisen er for høj. Derfor ender vi på fem ud af seks.
Anmeldt af: John G. Pedersen, mobilsiden.dk