HTC Evo 3D (Foto: Mobilsiden.dk)
HTC Evo 3D – stor og måske træls?
HTCs 3D-mobil er voldsomt stor, ret dyr og 3D – er temmelig lige meget. Men det er stadig en rimelig smartphone.
Velkommen til 170 grams Android-smartphone med den nyeste, og såkaldt smarte 3D-teknologi. Navnet er HTC Evo 3D. Mobilen er i direkte 1:1-konkurrence med LG Optimus 3D, der er præcis lige så klodset som HTCs mobil.
Selve konstruktionen af Evo’en er ellers HELT godkendt. Den opleves som god kvalitet hele vejen igennem og den nubrede bagside får den til at lægge godt i hånden.
Men uanset hvordan man vender og drejer det, så er denne smartphone virkelig tung og fylder voldsomt lommen. For ikke nok med den er stor, så er den også pænt tyk.
Froten har fire berøringsfølsomme taster, som i sig selv fungerer fint, men de har også visse ulemper. F.eks. hvis man skal vise billeder eller video frem for nogle, så kommer de med næsten hundrede procents garanti, til at ramme touch-tasterne, og dermed lukke programmet ned. Sådan noget burde efter min mening fanges i produktets udviklingsproces.
Skærmen er 4,3 tommer stor og har en opløsning på 540 x 960 pixels.
HTC Evo 3D (Foto: Mobilsiden.dk)
Velfungerende smartphone, men!
Overordet set, er HTC Evo 3D på mange områder en velfungerende smartphone. I denne anmeldelse vil jeg ikke gå dybt ind i disse funktioner, da de grundlæggende er næsten ens med det der findes i HTC Sensation. Anmeldelsen af Sensation beskriver smartphone-delen nærmere (læs den her).
Jeg vil her konstatere, at brugerfladen HTC Sense 3.0, der er lagt oven på Android 2.3.4 Gingerbread, stadig giver den brugeroplevelse som HTC er blevet kendt for.
Evo’en har som Sensation en “3D-karrusel” som forside-skærmene er bygget op omkring. Det giver altså nogle mere fancy overgange, når der skiftes fra en skærm til en anden.
Låseskærmen er også i denne HTC-smartphone blevet udstyret med valgfrie genveje til f.eks. beskeder, kamera, opkald osv. Men som jeg tidligere har beskrevet, er der en række ulogiske programmeringer i denne del, der ikke gør funktionen helt så intuitiv som den kunne have været. (Flere detaljer i anmeldelsen af HTC Sensation).
Evo har i test-perioden også gjort mystiske ting. F.eks. virker strømsparefunktionen, der skal deaktivere strømkrævende funktioner ved lavt batteriniveau, ikke optimalt. Det er ikke alle de ting man har bedt den deaktivere, at den rent faktisk slår fra. Og skærmlyset går heller ikke altid ned på “lavt niveau”, når strømspare-delen aktiveres.
Jeg har også oplevet at selvom skærmlyset er skruet langt ned, så går det tilbage på kraftig styrke, hvis mobilen har ligget standby lidt. Det er ganske simpelt som om, at HTCs software-udviklere, har haft lidt for travlt.
HTC Evo 3D (Foto: Mobilsiden.dk)
3D, wow? Eller: Hvor?
Når HTC Evo 3D er startet op, er der ikke meget 3D at få øje på. Der er ikke som på LG Optimus 3D en særlig 3D-menu hvor mulighederne er præsenteret. Så Evo’en ligner altså en hvilken som helst anden HTC-smartphone, blot større.
Foto- og videokamera er et par af stederne, hvor man kan se og bruge 3D. En 2D/3D-vælger er placeret på toppen af mobilen, ved siden af en enorm kameraudløser-knap, hvilket gør det hurtigt at vælge, det format der skal benyttes.
Mobilen er rimelig hurtig til både at tage billeder og starte videooptagelse i 3D. Og ja, det virker rent faktisk, det der med at tage billeder og filme i 3D.
Billeder taget med 3D har en flot dybde og er endda ret skarpe hele vejen igennem.
Det er ikke alle motiver der fungerer lige godt i 3D. Oversigtsbilleder giver ikke mening i 3D, men så snart du sætter noget foran – det kunne være en person, så kan man tydeligt 3D-effekten og dybden. Præcis det samme gør sig gældende ved videooptagelse.
Vi har også testet en række 3D-spil fra Gameloft (medfølger ikke). Lets Golf 2 3D, Nova 3D, GT Racing 3D, ser alle lækre ud i 3D.
Som cornflakes-gimmick
De fleste jeg har mødt er meget imponerede over 3D-funktionerne men næsten alle siger, at det er lige som i gamle dage, hvor der var et lille billedekort i cornflakes-pakken, som hvor et motiv kunne bevæge sig ved at vippe kortet (jeg ved ikke lige hvad fagudtrykket er for den slags).
Og de har fuldkommen ret. Hvis bare mobilen vippes en smule, så ser det “helt tosset ud”.
3D kan kun ses og opleves, ved at mobilen holdes i en HELT bestemt afstand og vinkel foran øjnene. Ellers bliver det bare en masse forvirrende mystiske indtryk. Med andre ord, så er det ikke muligt at vise indholdet til andre, uden at de selv sidder med mobilen i hånden. Det gør 3D til en “en personsoplevelse”.
3D virker i øvrigt uden brug af 3D-briller.
Selvom Evo 3D er udstyret med 1,2 GHz dual-core processor, så er det stadig ikke lykkedes for HTC, at lave en gallerioplevelse, der virker flydende. Hvis man som jeg har over 1000 fotos på hukommelseskortet, så kommer man stadig ud for grå bokse, hvor man skal vente på at billedet bliver vist.
Kan du leve uden 3D?
3D-funktionen kræver koncentration hos brugeren og man skal ikke sidde ret lang tid, inden man bliver helt vanvittig i hovedet. Derfor er 3D kun sjovt og anvendeligt som demonstration. Der er det til gengæld rigtigt fedt – og noget der kan imponere omverdenen.
Med de udfordringer som jeg har beskrevet, synes jeg det er yderst vanskeligt at få øje på, hvad vi skal med 3D. Billeder og video kan kun bruges på mobilens skærm, eller en den tilsvarende model. Så mulighederne er yderst begrænsede.
Jeg brugte 3D meget i starten, men nu er det lagt i baggrunden, og HTC Evo 3D anvendes egentlig kun som smartphone. Og til det formål, er den alt for voldsom.
I øvrigt så kan 3D-billeder konverteres til 2D når de f.eks. skal sendes som mail eller MMS. Men det gør ikke noget godt for billedekvaliteten.
2D-billeder taget med EVO 3D
Kraftigt batteri
HTC Evo 3D har et ret kraftigt batteri på hele 1730 mAh men det er bestemt også påkrævet, 3D-delen trækker nemlig en uhyrlig mængde strøm.
Man kan tage afsted om morgenen med fuldt opladet batteri. Men når man når starten af aftenen er der kun cirka 15-20 procent strøm tilbage – altså hvis man har været flittig med brugen af 3D. Bruges der derudover en masse andre smartphone-funktioner, så går det endnu stærkere med at tømme batteriet.
Når 3D ikke anvendes, så kommer Evo 3D fint igennem en arbejdsdag – men så trænger den også til strøm igen.
HTC Evo 3D (Foto: Mobilsiden.dk)
Konklusion: 3D er trættende og dyrt
Med en 3D mobil betaler du klart ekstra, for at få adgang til denne nye smarte feature. En feature, som efter min mening blot viser, hvor meget vi NU kan med vores mobil.
3D er trættende for hoved og øjne at anvende, og det bliver hurtigt kedeligt. Men jeg medgiver, at det virkelig ser fedt ud – når altså telefonen er i den helt rigtige vinkel.
Til 4.700 kroner, som HTC Evo 3D aktuelt koster, så findes der andre og bedre mobiler. Er du til 3D, så er der godt 500 kroner at spare, ved at købe LG Optimus 3D.
I forhold til 3D-delen så lander vi på fem ud af seks stjerner. For det er bare noget der virke. Så man får det man bliver lovet.
Bruger du HTC Evo 3D som almindelig telefon, lander vi på tre til fire ud af seks stjerner.
Anmeldt af John G. Pedersen, mobilsiden.dk