Det danske fjernbetjeningskoncept: Baand Remote (Foto: Kristian Ulrich Larsen)
Dansk fjernbetjeningskoncept
Før sommer fik vi et smugkig på et spændende nyt dansk fjernbetjeningskoncept. Nu er der flere detaljer.
Kristian Ulrich Larsen har netop afsluttet studiet i interaktionsdesign på Designskolen i Kolding. Det med et fjernbetjeningskoncept, der vækker en naturlig interesse omkring hans arbejde, med at forbedre den måde vi betjener forbrugerelektronikken på.
Kristian er dog ikke uvant med opmærksomhed omkring hans projekter. Tidligere på året blev han eksempelvis inviteret til Barcelona, for at fortælle om et af hans øvrige projekter – konceptet Flip Phone – i forbindelse med udstillingen Mobile World.
Baand Remote, som hans fjernbetjeningskoncept hedder, var samtidig hans afgangsprøve på Designskolen. Og han bestod.
Fleksibel fjernbetjening til Smart TV
Ideen bag er at lave en fjernbetjening der tager højde for Connected TV, Smart TV hvor TV og internet smelter sammen og de interaktive muligheder bliver flere og flere. Denne mangfoldighed i betjening og navigation er de nuværende fjernbetjeninger dårlige til at håndtere.
I Kristians koncept er knapperne på fjernbetjeningen udskiftet med en berøringsfølsom skærm, som det kendes fra smartphones og tablets. Men placeret på en elipseformet enhed.
I forhold til en smartphone, eller en trykfølsom fjernbetjening som der findes eksempler på allerede i dag, så kræver denne koncept-fjernbetjening ikke to hænder for betjening. Og man skal ikke tage blikket væk fra TV’et, for at trykke på skærmen.
Sådan virker den
Fjernbetjeningen er i princippet en stor berøringsfølsom skærm, som det kendes fra smartphones. Men her formet som et elipse “hjul”, et scroll-hjul.
Ved at scrolle sig frem til menuen, filmen, indslaget kan betjeningen foretages meget hurtigt. Altså forudsat at layout i TV’ets menuer tager højde for den type betjening. Så sådan et koncept kan ikke stå alene, TV’ets menuer skal forstå den type betjening.
Selve fjernbetjeningen har kun 3 knapper. Tilbage, frem og OK. Resten af betjeningen styres via touch skærmen (se video herunder).
Selve betjeningen – brugerens interface – ses samtidig på både fjernbetjening og TV.
Tanken bag er at betjeningen kan ske, ved kun at se på TV skærmen. Man behøver ikke tage øjnene væk fra skærmen, for at lede efter en knap eller skifte applikation. Men kigger man aligevel ned på fjernbetjeningen for at orientere sig, ses samme menu dér som på TV skærmen.
Video
Denne video demonstrerer konceptet. Selve betjeningen foregår i interaktivitet med TV’et.
Endnu kun et koncept
Hele projektet er dog kun et koncept. Det er ikke et produkt der kan købes – endnu.
Hvis du vil se mere til koncepterne af interaktionsdesigner Kristian Ulrich Larsen, så besøg siden her.
Hvad syntes du? Kunne dette være et bud på fremtidens fjernbetjening?