Forside * Tests

Anmeldelse af Motorola Xoom tablet


 


Værdig iPad konkurrent


Xoom er Motorolas tablet computer, og en Android-tablet med power. Mobilsiden.dk har haft den under luppen.


For omkring 4.500 kroner får du 713 gram tablet-computer baseret på Googles Android-styresystem for tablets, Honeycomb 3.0.1. Men du får også en tablet som er noget mere “nørdet” end iPad – men dog stadig en værdig iPad-konkurrent.


Selve hardwaren og designet føles lækkert og er af god kvalitet, men efter kort tid bliver enhedens fysiske udformning lidt bøvlet. Selvom små 100 gram i vægtforskel, i forhold til iPad 2, ikke virker som det store, er vægten alligevel rimelig afgørende under det daglige brug.


Motorola Xoom er en buttet sag, og sammen med vægten bliver den simpelthen ganske tung at stå eller sidde med.


Bagsiden er buet og ikke flad, det betyder at den ligger og vipper når den anvendes på et plant underlag, som f.eks. et bord, hvilket gør Xoom direkte uanvendelig på denne måde.


Samtidigt er den for stor til at betjeningen kan ske fornuftigt med to hænder. Alternativet er at have enheden liggende på ens ben under anvendelsen, hvilket på ingen måde er optimalt.


 



Bagsiden på Motorola Xoom er buet  (Foto: recordere.dk)


 




Motorola Xoom kan sættes til TV via HDMI-stik i bunden af enheden.  (Foto: Mobilsiden.dk)


 



Motorola Xoom. Her ses genveje til de seneste funktioner. (Foto: Mobilsiden.dk)


 


Brugerfladen kræver øvelse


I forhold til en iPad, så er der noget mere at sætte sig ind når, når det handler om brugerfladen på denne Android-enhed. Hvor iPad blot har ikoner, som er genveje til programmer (apps), så byder Motorola Xoom på mange flere tilpasningsmuligheder for brugeren.


Udover almindelige genveje, har systemet også widgets, som er interaktive programmer der kan placeres på de fem forskellige forside-skærme.


Et personligt udtryk med ens favorit-indhold er fordelen ved widgets, men ulempen er, at der er noget mere at sætte sig ind i for brugeren. Dertil kommer systemets egne genveje og små menuer hist og her. Der går lige nogle timer, inden man helt forstår hvorfor tingene fungerer som de gør.


Særligt notifikationerne med beskeder om f.eks. nye mails samt systemindstillingerne i højre hjørne, er i starten noget forvirrende.


 



På bagsiden sidder on/off knappen, sammen med kamera og led-blitz  (Foto: recordere.dk)


 


Hurtig betjening


Jeg har testet en del billigere tabletcomputere som desværre alle langt fra var pengene værd. Men Motorola Xoom er anderledes.


Processoren på 1 GHz (dual-core) giver en ganske hurtig oplevelse af Xoom. Her starter programmerne hurtigt, internet-browseren åbner let selv større hjemmesider og man har på ingen måde fornemmelsen af, at der mangler power.


Men alligevel kan maskinen godt blive træt og gøre mærkelige ting, der ender med at gøre en genstart nødvendig.


Generelt er Motorola Xoom smidig og flydende i menuerne, her er vi næsten på “iPad-niveau”.


Skærmen på 10,1 tommer (1280 x 800 px) står klart og tydeligt, men der skal ikke ret meget sollys til, inden betjeningen nærmest er umulig på grund af genskin. Så Xoom egner sig ikke til brug udendørs.


 



Motorola Xoom (Foto: Mobilsiden.dk)


 


Internet-browseren har Flash og kan køre det


Med Motorola Xoom kan “det rigtige internet” benyttes – (næsten) uden begrænsning. Det er Adobe Flash som gør dette muligt.


Du får altså mulighed for at se DRs live web-TV eller benytte f.eks. YouSee web-TV direkte i browseren. Og Xoom er kraftig nok til at trække disse tjenester i fuld skærm. Derimod har vi haft store problemer med at få Ekstra Bladets web-TV til at køre ordenligt.


Heller ikke TV 2 Sputnik kan køre på Zoom, men det hænger tilsyneladende sammen med manglen på det browserplugin der hedder Microsoft Silverlight.


Zoom på websites sker med to fingre, ganske som på iPad – og siden kan flyttes mens der zoomes. Denne del virker helt fantastisk. Desværre tilpasses tekstsider ikke til bredden på skærmen, så her må du finde dig i, at skulle scrolle fra side til side, hvis der er zoomet tæt ind på noget.


Der er i øvrigt faneblade i browseren, så man kan have flere websites åbne på én gang.


Du skal ikke forvente at kunne bruge netbanken i browseren via denne tablet, med mindre din bank har en applikation.


 




Motorola Xoom (Foto: Mobilsiden.dk)


 



Motorola Xoom (Foto: Mobilsiden.dk)


 


Velfungerende skærmtastatur, men


Når der skal skrives tekst, så sker det på et komplet QWERTY -tastatur som vises på skærmen – inklusive de danske karakterer æ, ø og å.


Tastaturet virker fuldt ud lige så godt, som det der findes på iPad. Men Xoom har en klar ulempe.


Som tidligere nævnt i denne test, så buer bagsiden på enheden en smule. Den kan altså ikke ligge plant på et bord, men ligger og vipper når man taster. Dette umuliggør en fornuftig skriveoplevelse.


 



Motorola Xoom. Her ses bundstikkene. (Foto: Mobilsiden.dk)


 


Ingen USB-oplader


Motorola vinder klar prisen for den grimmeste og mest uhensigtsmæssige oplader; En stor klods med lang ledning – og i øvrigt Motorolas eget ladestik.


Med andre ord, så kan enheden ikke lades op via et standard USB-stik.


Dertil kommer, at ladestikket tilsluttes i bunden af enheden. Den kan dermed kun svært stå og balancere, hvis der skal oplades samtidigt med brug.


Denne konstruktion er noget af det mest usmarte jeg længe har set!


 




Motorola Xoom med “Stock Alert – Tablet Edition” (Foto: Mobilsiden.dk)


 



Motorola Xoom med “USA Today for Tablet” (Foto: Mobilsiden.dk)


 


Begrænset mængde applikationer


En tabletcomputer kommer først rigtigt til sin ret når der findes et stort udvalg af applikationer som udnytter den store skærm. Præcis her har de Android-baserede tablets et KÆMPE problem.


Mens der kun findes meget få tablet-apps til Android, er der lige nu over 100.000 til iPad. Og dem som findes til Android er umådelige vanskelige at få øje på i Android Market.


Jeg begriber ikke, hvorfor Google ikke på en mere tydelig måde “flasher” de tablet-apps der trods alt findes. I sidste ende betyder det nemlig, at forbrugeren er mere tilbøjelig til at købe en iPad, hvor udvalget både er større og lettere at finde.


I testperioden har jeg dog fundet et par tablet-apps som er ret fede. “Stock Alert – Tablet Edition”, “USA Today for Tablet”, “CNN App for Android Tablet”, “IMDb Movie & TV” og “AccuWeather for Honeycomb”.


Køber du denne tablet skal du dog ikke regne med Facebook. Der findes nemlig ikke en Android-tablet version af “Facebook for Android” – og standardudgaven kan man ikke hente. Dermed er man henvist til at benytte Facebook i en internetbrowser.


 



Motorola sælger bl.a. dette etui som ekstra tilbehør. Det er dog upraktisk at strømstikket sidder i bunden, så der ikke kan være tilsluttet strøm imens.


 


Husk tilbehøret


Inden du smider en lille fem-tusind krone efter Motorola Xoom så husk tilbehøret.


En eller anden form for docking-enhed til at placere Xoom i når der oplades, eller en transportlomme med mulighed for at stille enheden skråt, er absolut undværlig. Særligt hvis du vil bruge Xoom til web-TV eller film.


I salgspakken medfølger ingen form for tilbehør. Alt er ekstra. Der er dog 32 GB indbygget hukommelse, men denne kan ikke udvides.


Et kæmpe plus er, at Xoom kan tilsluttes et TV via HDIM-stik uden man behøver at købe noget ekstra.


Du kan se udvalget af tilbehøret til Motorola Xoom på Motorolas-website.



 



Motorola Xoom. Her ses programlisten (Foto: Mobilsiden.dk)


 



Motorola Xoom. Her ses hvordan forsideskærmene kan tilpasses (Foto: Mobilsiden.dk)


 


Konklusion: Er den så ALT dét?


Motorola Xoom er IKKE perfekt, men den er LANGT bedre end hovedparten af de Android-baserede tablet-computere som jeg indtil nu har testet.


Tidligere var der reelt kun ét når det kom til tablets, nemlig valget mellem iPad / iPad 2 og Samsung Galaxy Tab. Men Motorola Xoom kommer efter min mening flot ind på hylden, hvor den klart er en overvejelse værd.


Men ikke alt er godt. Særligt den buede bagside og den generelt uhåndterlige konstruktion trækker ned. Derimod er det positivt, at man kan køre web-TV fra f.eks. YouSee direkte som fuld skærm i browseren.


Det trækker naturligvis også op, at batteritiden er rimelig god.


YouTube-folket får med Xoom en rigtig lækkerbisken i form af en virkelig flot YouTube-app – og heller ikke musikfolket bliver skuffede.


Motorola Xoom skal have fire store flotte stjerner ud af seks mulige. Vejen til at slå iPad er ikke så lang som den har været.


 



Den buede bagside er et minus. Det betyder at den ligger og vipper på bordet.


 


Plus


+ Hurtig at betjene
+ Kræfter nok til store websites inkl. web-TV
+ Relativt stabil
+ Flot skærm der reagerer præcist
+ Kan tilsluttes TV via HDMI uden efterudstyr


 


Minus


– Stor grim oplader med underligt stik
– Har behov for genstart i ny og næ
– Buet bagside så den ikke kan ligge fladt
– Høj vægt og klodset design
– Mangler tablet-apps


 


Anmeldt af: John G. Pedersen, mobilsiden.dk 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.