Sensationen udeblev
Sensation er en fin Android-smartphone, men den er slet ikke så sensationel, som man skulle forvente.
HTC Sensation er designet i aluminium med runde former, og en 4,3 tommer skærm, med det kraftige, brudsikre Gorilla-glas.
Materialevalget har sendt mobilen op på 148 gram, som er med til at understrege en hvis form for følelse af kvalitet.
Når Sensation holdes i hånden føles den lækker – men den er også lidt stor – særligt fordi den er tykkere end Samsung Galaxy S II (11,3 mm mod 8,5 mm.). Oplevelsen er, at Sensation fylder langt mere i lommen end Galaxy S II – hvilket ikke altid er en fordel.
Sensation er endnu en smartphone fra HTC, som ligner alle de andre fra producenten. Det er med andre ord stadig svært, at føle sig som noget særligt i forhold til andre, når man går rundt med HTC Sensation.
Målt på konstruktions-kvalitet, er HTC Sensation bestemt oppe i superligaen blandt smartphones. Desværre kniber det på indholdssiden, hvilket du kan læse mere om i denne test.
HTC Sense version 3.0
Det mest iøjenfaldende på Sensation er brugerfladen HTC Sense, version 3.0, der har fået et stort grafisk løft.
Forside-skærmene skifter nu i 3D og HTCs klassiske vejrudsigt med animeret grafik, er blevet endnu mere lækker at se på. Desuden er der kommet et række små justeringer, som samlet set har øget lækkerheds-værdien af den overflade på Android-systemet, som HTC er blevet så kendt for.
Jeg holder særligt meget af låseskærmen, hvor man efter eget valg kan definere fire genveje til programmer, der kan hurtigt kan åbnes, blot ved at trække ikonet ned på lås op-ringen.
Fremragende skærmlås – men!
Idéen med skærmlåsen er absolut godkendt, men HTC har desværre ikke formået at gøre idéen færdig, og funktionen er ikke konsekvent lavet.
De fire genveje kan som sagt aktiveres ved at trække dem ned på ringen. Men ringen kan ikke trækkes op på ikonet – hvilket egentlig er okay, hvis det var konsekvent.
Men når alarmen eller mobilen ringer, kan ringen pludselig godt trækkes op på løft rør eller udsæt alarm – men det kan også gøres modsat, altså ved at flytte f.eks løft rør ned på ringen.
Inkonsekvente valg skaber efter min mening forvirring hos brugerne – og det ville klæde HTC at holde sig til én beslutningen i udviklingen.
Flere tilpasninger af låseskærmen
Til låseskærmen findes et sæt forskellige muligheder, for at gøre den mere dynamisk. Den kan fungere som slideshow, vise statusmeldinger fra Facebook via Friend Stream, fremvise aktiekurser, ur osv.
Og når der modtages en SMS, vises et preview af den – hvilket ser fantastisk lækkert ud. Og her skulle man tro, at låseringen kunne placeres på SMS-previewet for at åbne den modtagne besked – men nej. Det fungerer ikke. Man må i stedet aktivere SMS-genvejen, der så blot åbner SMS-listen – og altså ikke beskeden der lige er modtaget. Helt ærligt HTC!
Hvad værre er; jeg har ledt og ledt og ledt – men intet sted, har jeg fundet muligheden for at deaktivere SMS-previewet. Det er bare IKKE godt nok, at dette ikke er gjort tydeligt eller muligt for brugeren.
I øvrigt kan musikafspilleren betjenes direkte fra låst skærm – og også her, er der gjort meget ud af grafikken – men igen, kan man ikke gå til musikafspilleren fra denne visning, ved at benytte låseringen.
Forbedret SMS-funktion
Beskeden-funktionen har i forhold til HTCs tidligere smartphones, fået et løft på SMS- og MMS-delen.
Det er nu lettere at overskue sendte og modtagne beskeder i en tråd, da de har forskellige farver – og afleverede beskeder, markeres med et lille flueben. Også MMS beskeder fremgår på en lækker måde – og det er let både at åbne og zoome i billeder, som man har modtaget.
Skærmtastaturet kan sættes til både standard T9 samt QWERTY (fuldt layout) med ÆØÅ. Ordbogen er god til at gætte ens input, og mobilen vibrerer en smule som feedback, når tasterne rammes.
Det mest irriterende er, hvis man vil besvare en tidligere modtaget besked i en lang tråd, og samtidigt gerne vil se det man svarer på, mens der skrives – så er dette ikke muligt. Besvarboksen er altid i bunden af en SMS-tråd og man kan således ikke scrolle i beskederne uafhængigt af tekstboksen.
Overordnet set, er SMS på Sensation godkendt – med ganske små detalje-mangler.
Dual-core – hvorfor?
Der er ingen tvivl om, at Qualcomm Snapdragon dual-core processoren (1,2 GHz) er en fordel for brugerne, da der dermed er meget motorkraft i mobilen. Men ærligt vurderet, så oplever jeg ikke HTC Sensation hverken langsommere eller hurtigere end mobiler som HTC Incredible S og HTC Desire S.
Det er bestemt ikke sådan jeg tænker wow – her går det bare stærkt, og jeg kan konstatere, at mobilen bruger lang tid på bløde og fancy overgange.
Ikke alt i interfacet sker nødvendigvis fuldstændig flydende – hvilket kan undre når Sensation jo ellers burde have kræfter nok.
I galleriet laver mobilen stadig grå bokse (hvor grafikken ikke vises) hvis man scroller hurtigt gennem billederne, et problem som samtlige andre smartphones fra HTC også har – dual-core eller ej.
Det jeg kan forholde mig til er, at selv på den gamle iPhone 3GS, sker dette ikke. Med andre ord – ikke godt nok HTC.
Jeg er ikke imponeret over dual-core muligheden i HTC Sensation, som jeg stadig ikke helt ved, hvad jeg skal bruge til. Jo – jeg har fået flot 3D-grafik og lidt hurtigere visning af hjemmesider – og tak for det.
Men når man sammenligner brugeroplevelsen i Sensation med Samsung Galaxy S II vinder Samsung ganske klart. Her virker det for alvor som om, at man får power i dagligdagen.
Internet med autotilpasning og Flash
HTC Sensation egner sig fortrinligt til at gå på store websites fra – også dem der bruger Flash, som f.eks. Ekstra Bladet TV eller DR.dk/nu
Og udover at siderne indlæses hurtigt, er det bedste nok tilpasningen af teksten på websites til skærmbredden. Det er klart noget HTC, i forhold til konkurrenterne, gør bedst – og det er en kæmpe fornøjelse ikke at skulle scrolle fra side til side, for at læse hele teksten i en artikel.
Deling af internetlinks, markering af tekst – inklusive hurtigt Google-opslag af markerede ord er helt klart oppe i superligaen, når det kommer til mobilt internetbrug.
Som alle andre HTC-telefoner med Android-systemet kan også Senation synkronisere kontakter, kalender og mail med blandt andet Google og Microsoft Exchange.
Kameraet imponerer ikke
I forhold til HTC Sensations klassifikation som topmodel, er kameraet ikke med til at trække op på point-skalaen.
Godt nok starter kameraet hurtigt – og autofokus er ligeledes kvik i vendingen. Men trods 8 megapixels er fotokvaliteten ikke imponerede, og er klart set bedre.
Videooptageren optager i op til 1080p-HD kvalitet, men afspilningen hakker en smule – både på mobilen, og når det kommer over på computeren.
Dertil kommer, at galleriet (som nævt tidligere i testen) ikke er helt optimalt, og det er voldsomt irriterende, at galleriet ofte åbner på det ældste foto og ikke det nyeste – særligt når man har mange billeder liggende er dette voldsomt træls.
Derimod er der pluspoint for, at fotos kan deles på både mail og Facebook fra galleriet.
Billeder taget med HTC Sensation
Batteritiden skuffer
Batteriets kapacitet er på 1520 mAh, men HTC Sensation holder hverken kortere eller længere, end de øvrige aktuelle smartphones fra HTC.
Hvis man er heldig når den at få 18 timers drift hjem – men så SKAL den også i opladeren. Det er ærligt talt skuffende – særligt af en helt ny model.
Men der er bonus for en velfungerende strømsparefunktionen, der automatisk kan afbryde synkronisering, deaktivere WiFi, skue ned for skærmlyset m.v., når batterikapaciteten når ned på et bestemt niveau.
Alt det løse
Videotjenesten HTC Watch, der giver mulighed for at købe og leje film, indeholder lige nu kun otte trailers – øv.
Skærmen er pæn – men klarer sig ikke specielt godt i sollys, og i forhold til Samsung Galaxy S II er Sensation pænt bagud – øv.
Bluetooth forbindelser kører ikke helt perfekt. Nogle gange afbrydelser, andre gange må ting parres flere gange – øv.
Der er ingen intern hukommelse til musik, fotos m.v., og kun 8 GB microSD-kort i salgspakken – øv. Der er dog 1 GB plads til installation af applikationer.
Opladerstik (microUSB) er placeret i venstre side fremfor i bunden – øv!
Konklusion: Sensationen der udeblev
Jeg havde faktisk glædet mig til at teste HTC Sensation – men overraskelsen og sensationen er udeblevet. HTC har tilføjet endnu en mobil til rækken, som nok primært vil blive solgt på det visuelle layout i HTC Sense 3.0.
Godt nok er samtalekvaliteten fin, designet robust, og man får både Google Maps Navigation, samt en fin musikafspiller – og en brugeroplevelse man kender.
Men i forhold til Samsung Galaxy S II, der må siges at være den direkte én til én konkurrent, får man bare for lidt. Skærmen er dårligere, intern hukommelse mangler, opladerstik sidder forkert, dual-core forøger ikke brugeroplevelsen væsentligt osv. osv.
Dertil kommer, at Samsung Galaxy S II aktuelt er en smule billigere (uden abonnement).
Vi ender på tre ud af seks stjerner og med et HTC der viser, at de ikke længere er specielt innovative.
HTC Sensation har styresystemet Android 2.3.3 ved salgsstarten, men HTC lover, at mobilen kan opdateres til nye Android-versioner i 18 måneder frem, såfremt hardwaren understøtter det.
Video
Anmeldt af: John G. Pedersen, mobilsiden.dk