Brancheforening er bekymret for at det nye mobile bredbånd kan ødelægge TV signalerne. Også for kabel-tv kunder.
BFE er paraply forening for repræsentanter for producenterne af forbrugerelektronikudstyr, medierne, tv-operatørerne, antenneforeninger og antenneinstallatører, ligesom der er et tæt samarbejde med detailhandlen.
Nu advarer de om farene ved brugen af de nye frekvenser.
?Vi er bekymrede for, at mange seere risikerer at få ødelagt deres tv-signal, når de trådløse telefon-signaler opgraderes,? indleder direktør Kurt Frausing, Branchen ForbrugerElektronik en pressemeddelelse.
MUX7 er afsat til telefoni og mobil bredbånd
Tv-signaler sendes i det der teknisk kaldes Multiplex?er. De hedder forkortet MUX1-MUX8 og samler de frekvenser, som Danmark råder over.
Via MUX 1 og MUX2 sendes de gratis kanaler fra DR, TV 2, lokal-tv og Folketinget. Via MUX 3-6 sendes de kanaler, som Boxer TV udbyder mod betaling. MUX 8 skal ligeledes anvendes til tv og radio, men vil først blive tage i brug om en række år.
Sidste år besluttede politikerne imidlertid, at MUX7 som den eneste MUX skal anvendes til andre formål end tv og radio, nemlig telefoni og bredbånd.
Advarer nu
?Vi vil gerne advare om, at der kan opstå kraftige signalforstyrrelser mellem de signaler, som vil komme fra den nye sendepakke (MUX7) og de sendepakker, der allerede er i brug,? siger Kurt Frausing.
?Vi frygter, at radio- og tv-butikker, antenneinstallatører, antenneforeninger og tv-operatører vil blive bestormet af forbrugere, der lige pludselig vil opleve et meget dårligt signal eller i værste fald sort skærm,? siger Kurt Frausing.
?Derfor må det være et krav, at politikerne sørger for, at problemerne med signalforstyrrelser (interferens ? red.) bliver løst,? lyder det fra Kurt Frausing.
Alle kan blive berørt
Problemerne kan risikere at ramme alle husstande, da der f.eks. kan komme forstyrrelser, hvis naboen til en kabelkunde bruger mobiltelefon eller bærbar pc baseret på signalerne fra MUX7.
?Så mens ca. 20 % af seerne risikerede at blive ramt af sort skærm ved det analoge sluk, så er alle så at sige i risikogruppen, når det gælder forstyrrelse fra MUX7. Det kan ingen være tjent med,? fastslår Kurt Frausing.
Kilde: BFE pressemeddelelse