Afsnit af denne anmeldelse
1. Del: Anmeldelse af Samsung C8705 3D TV – del 1
2. Del: Anmeldelse af Samsung C8705 3D TV – del 2
3. Del: Anmeldelse af Samsung C8705 3D TV – del 3
Indledning
Søndag kiggede vi på udpakningen og lige en hurtig første dags indtryk. Nu er hverdagen begyndt at indtræffe sig, og i dag skal vi kigge på sortering af programmer, harddisk optager, internet@tv og DLNA afspilleren.
Opsætning og sortering af kanaler
Som vi skrev søndag, er det ikke noget problem at finde de mange kanaler som f.eks. YouSee gemmer. Vi har dog ikke testet med den indbyggede S2 (Sattelit) tuner, da jeg ikke har parabol, men flere brugere i forumet har fortalt at det virker med Canal Digital.
Viasat tilbyder ikke CAM til deres løsning, så der er man overladt til en ekstern boks.
Som sagt, er det let nok at få kanalerne ind, men at sortere dem er en frygtelig oplevelse. På Sony og Philips er det meget intuitivt at sortere og flytte rundt på sine kanaler. På Samsung er det en langtsommelig operation, der tager timer hvis man har adgang til mange kanaler.
Man skal ind i kanal oversigten, og på hver enkelt kanal vælge at flytte kanalnummeret ved manuelt at indtaste det. Jeg er vant til “træk og slip”, hvor man flytter kanaler rundt på en let måde. Det er et kæmpe minus at et ellers så avanceret TV har en så elendig brugervenlighed på en så vigtig funktionalitet.
Og endnu værre bliver det, at den tager den kanal der ligger på det nummer og sætter den på den kanal du flytters nummer. Så hvis TV2 kommer med en ny kanal du vil have ind i listen, så venter der brugeren en lang arbejdsdag.
En god ting er dog, at når man endeligt har sat det op, er det let at tage en sikkerheds kopi af opsætningen til USB drev. Og lige så let at genskabe dem fra samme drev.
Men her er der virkeligt et område, der gerne må indtænkes i en firmware opdatering. Og meget gerne den næste.
Jeg hentede i øvrigt den nyeste firmware fra Samsung, og den har ikke løst problemet. Så det må blive næste firmware.
Internet@tv
Sidste års store “buzzword” var Internet gadgets / widgets på TV. Og selvom mange TV kom med deres egen fortolkning af hvad der er godt, så har de fleste skuffet med bl.a. Yahoo widgets eller andre rigtigt kedelige af slagsen.
Samsung lagde hårdt ud på deres stort anlagte pressekonference på CES 2010 i Las Vegas, hvor de bredt fortalte at de nu ville lave deres egne applikationer, og tilbyde et API som kendt fra Apple, så de apps du udviklede til TV også virkede på telefoner og omvendt.
For at kunne bruge Internet@tv, skal dit TV være tilsluttet Internettet. Det kan ske via det indbyggede Ethernet stik, eller via en trådløs dongle som skal købes seperat til omkring 500 kr.
Donglen bruger USB, så man bruger altså en af de to USB stik der er i TV’et. Og bruges nummer to til harddisk optager som vi vender tilbage til, så skal man frakoble andet hver gang man ønsker at bruge USB til andet. (f.eks. Skype video chat)
Når du er koblet på nettet, kan du på fjernbetjeningen trykke på Internet@tv knappen. Første gang tager ekstra langt tid, da TV’et skal installere de gadget som Samsung har valgt for dig
De fleste er lige til at slette igen, men nogle få er rigtigt gode, og entydigt for dem alle er at performance er rigtigt meget bedre end f.eks. de Yahoo widgets som er på de nye Sony TV.
YouTube
Fungerer rigtigt godt. Søgningen bruger T9 ordbog. Det er både godt og skidt, men det virker ihvertfald bedre end Sonys måde at indtaste tekst på.
Endnu bedre bliver det, hvis man bruger iPhone / iPad fjernbetjenings app’en. Hvor man kan bruge QUERTY tastaturet. Og på den måde taste tekster med den.
Picasa
Foto album online virker godt og hurtigt.
Skype Video Chat
Jeg havde desværre ikke adgang til webcam, men både interface og hastighed var rigtigt god.
Vejr og History channel er meget sjove, men ellers syntes jeg det er ret tyndt med apps lige nu. Det skal blive spændende og se om Samsung får succes med deres egen App strategi. Personligt ser jeg hellere at TV fabrikanterne satser på f.eks. Android TV, så man får et bredere udvalg af apps, og en browser til TV’et der er til at bruge til noget.
Harddisk Optager / PVR
En rigtig god feature, er muligheden for at tilføje en ekstern harddisk til TV’et og så har man pludselig indbygget harddisk optager i TV’et. Man kan ikke bruger USB sticks, eller i hvertfald ingen af de 4-5 sticks jeg prøvede. Men 2.5″ harddiske uden ekstern strømforsyning virker fint.
Man tager et godt langt kabel, og så kan man gemme harddisken f.eks. i en reol under TV’et. Harddisken skal formateres i et ikke standard filsystem, og af copyright årsager kan man ikke tage harddisken fra TV’et over til en PC og så afspille filerne derfra. Jeg kan derfor heller ikke fortælle hvad format de optages i, men da den optager HD og SD udsendelser, må det være et mpg4 kompatibelt format.
Harddisk optageren understøtter to funktionaliteter “TimeShift” og Timer Optager.
Med TimeShift kan du midt i en udsendelse vælge at trykke pause, og så begynder harddisken at optage med det samme, eller du kan instillet TV’et til at have en automatisk buffer i Timeshift. Trykker du pause, så kan du forlade TV’et og komme tilbage og fortsætte hvor du slap. Det er en rigtig brugbar feature, som man kender fra mange digitalt TV bokse, og som man let får stor glæde af. Det gør også at man kan spole i en udsendelse, så man lige kan få gentaget hvad en person sagde, hvis man ikke hørte det første gang.
Desuden kan man med harddisk optageren opsætte timer optagelser, og det kan man gøre enten fra guiden eller ved at stå på udsendelsen og så trykke på REC knappen. Eneste ting her, er at Samsung tror man som bruger bliver enormt glad for at der på TV’et kører et “Recording” ikon rundt på skærmen, og som ikke forsvinder af sig selv, eller kan fjernes for den sags skyld. Det kunne jo være at farmand gerne ville se en udsendelse live, mens mor gerne vil se den når hun kom hjem fra byen, så er det altså trælst at skulle se på det ikon.
En anden ting, er at man ikke kan skifte kanal hvis man optager. Det er fair nok fordi der kun er én tuner, men hvis nu man optager f.eks. TV2, og gerne ville se noget på DR1, så er begge disse kanaler på samme transponder (frekvens), og derfor burde man kunne se dem. Dette gør sig også gældende på tværs af tuner type. Man kan ikke se T mens man optager noget på C elller S for den sags skyld. Man kan heller ikke bruge Media Playeren og DLNA enheder mens man optager.
Til gengæld kan man godt se film fra HDMI / ETX indgangene samtidigt med TV’et optager. Ligesom man godt kan slukke TV’et efter man har sat en optagelse i gang.
Det at man kan optage er en super fin feature. Desværre ville den være endnu bedre med dobbelttuner, men alt i alt kan man kun klappe i hænderne over featuren. Og så kan man jo skifte harddisk og størelse så tit man har lyst.
Men når samsung alligevel skal fixe sortering af kanaler, må de gerne gøre det valgbart om det ikon skal vises hele tiden. En anden ting man skal være opmærksom på, er at man IKKE kan optage fra analoge kanaler.
Media Player / DLNA
Det er efterhånden standard at moderne TV kan afspille medier fra USB og netværks kilder. Og dette TV er ingen undtagelse, men jeg har aldrig oplevet et TV, der kan spille så mange af de formater man som filmelsker bruger i det daglige.
Både DivX og MKV er blevet testet og godkendt. Det er det første TV jeg har oplevet med MKV support, og den spiller også med DTS lyd som flere har spurgt om i forumet. Undertekster embeded i MKV filer har jeg ikke fået til at virke, men i manualen står følgende undertekst understøttet (.ttxt, .smi, .srt, .sub og .txt).
Men en hurtig gennemgang af videoformater er: .avi, .mkv, .asf, .wmv, .mp4, .3gp, .vro, .mpg, .mpeg, .ts, .tp og .trp. Det er næsten lige så godt som TVIX, og for rigtigt mange vil TV’ets indbyggede kodeks være godt nok. Alle kodeks kan afvikles i op til 1900×1200, så der mangler intet der.
Den afpiller lige nu traileren til Avartar i 1900×1200 i MKV format, og den spiller via nettet og helt uden hakken. Det er imponerende, og MKV kan den spille i op til en bitrate på 25 mb/sek, og .ts i mpg2 helt op til 30 mb/sek.
Jeg testede også for sjovt en MKV film med 2 lydspor. Og den gik lige igennem. Igennem tools menuen kan man vælge lydspor, og vælge Family Guy på enten tysk eller engelsk.
En bruger spurgte i øvrigt om man kunne afspille film og musik fra USB, og svaret er et rungende ja. Og man kan læse USB stick med FAT, FAT32 og NTFS. At den kan læse NTFS er super, for så kan man afspille mediefiler der er større end 4 GB. Man kan ikke bruge mac format eller EXT3/4 fra linux. Men mon ikke de fleste er glade for NTFS.
Man kan ikke spille AVCHD filer fra Media Playeren.
Lyd på Media Playeren
Nu bliver jeg aldrig manden som bruger mit TV til at afspille musik. Til det har jeg mit SONOS anlæg, men da TV’et kan uden problemer afspille min musik samling. Jeg savner dog at den viser det embedded coverart, når den nu alligevel viser et musik ikon.
Og så savner jeg at man kan søge, eller i det mindste springe i alfabetet. Der er altså utroligt langt til T, hvis man skal finde et nummer med “Take That”, når man skal bladre et album af gangen. Derfor vil jeg blot konstatere. Den kan spille musik i wma og mp3 formatet. Den understøtter også DRM fri musik købt på iTunes.
Billeder
Omkring billeder, har jeg et Panasonic Lumix, der tager 12 mpix billeder,og de kunne let vises via USB, men via DLNA fik jeg det ikke til at virke. Om det er min NAS eller om det er TV’et tør jeg ikke sige.
Sammenfatning af Media Playeren. Det er en fantastisk videoafspiller. Den kan alt hvad man drømmer om, og det i de formater man kan håbe på. Den mangler nogle småting omkring undertekster på MKV, men jeg tror ikke det er noget Samsung vil rette op på, da det vist er i gråzonen for hvad man som spiller på filmmarkedet kan være med til. Men videoafspilning direkte fra TV’et står til 6 stjerner med pil op ad.
Musik afspilleren er jeg ikke så begejstret for, men den kan hvad den skal, og andre vil sikkert være tilfredse. Men det at man skal bruge langt tid på at kravle ned i sin samling, kan godt blive et irritationsmoment.
Billedefremviseren virker som den skal, og man kan afspille slideshows i en fin kvalitet og med baggrundsmusik.
Tak
Tak til Licotronic (Samsung Elite partner) for udlån til denne anmeldelse.
Glæd jer til 3. del
I 3. del skal vi til at kigge med briller. Vi skal se på 3D film og vi skal kigge på billedkvalitet. Jeg checker betragtningsvinkel, genskær, Ghosting, sort og sortseere. Jeg måler ikke noget, men har haft et par 3D specialister på besøg, der har stor erfaring i 3D.
Billedkvaliten vil blive sammenlignet med andre TV i samme prisklasse; Ikke med grafer, men med holdninger.
Husk at fortsætte med at stille spg. I forum.
Afsnit af denne anmeldelse
1. Del: Anmeldelse af Samsung C8705 3D TV – del 1
2. Del: Anmeldelse af Samsung C8705 3D TV – del 2
3. Del: Anmeldelse af Samsung C8705 3D TV – del 3