Pricerunner står bag den første store undersøgelse herhjemme, af hvad det egentlig koster at se TV. Check priserne på de forskellige TV pakker, fra alle udbyderne. |
Indledning
Det er første gang herhjemme, at vi står med en stor undersøgelse af prisen på at se TV. En undersøgelse som går på tværs af udbyderne på kabel, satellit, bredbånd og egen antenne. Prisguiden pricerunner.dk står bag denne statistik.
?Hele TV pakke markedet er en jungle ? det er umuligt for den almindelig forbruger at få sig et godt overblik?, udtaler Martin D. Andersen, Adm. Direktør for PriceRunner. ?Udgiften forbrugerne kommer til at betale er ikke tydeligt og forbrugerombudsmandens krav om 6 mdr. mindstepris skaber intet overblik?.
Pricerunner tager udgangspunkt i total prisen per år. Det vil sige prisen inklusiv alle faste omkostninger, såvel i det 1. år som i det 2. Prisen i det næste år, og det næste igen, er jo på mange måder mere interessant. For i det første år er der måske ekstra udgifter til tilslutning, eller ekstra rabatter for at blive kunde, men hvad koster det så år for år, når man først er blevet kunde?
Undersøgelsen går ikke i detaljer med hvilke tv-kanaler der så er i de forskellige TV pakker, ligesom det selvfølgelig vil være forskelligt, hvad man har adgang til at benytte af TV udbydere i husstanden.
Kabel TV og fællesantenne
Det forudsættes at der er en brugbar kabel tv tilslutning i husstanden. Hvis ikke, vil der ydermere komme et startgebyr på et sted imellem 1.000 kr. og 3.500 kr. for installationen. For nogle fællesantenneanlæg måske endnu højere.
Priserne herunder tager ikke højde for tilvalgte ekstra omkostninger udover grundprisen, eksempelvis leje af en digital tv-boks og det ofte nødvendige kortgebyr i den forbindelse.
Desværre har man sjældent mulighed for at shoppe kabel tv udbyder. Er der kabel tv eller fællesantenne i området, er det normalt kun én udbyder, og de ejer kablerne ude i vejen.
Undersøgelsen medtager ikke de lokale private fællesantenneanlæg og antennelaug.
I følge Gallup er 66,7% af de danske husstande tilsluttet et kabel-tv eller fællesantenne anlæg.
Priser:
Kilde: pricerunner.dk. Tryk på skemaet for at se flere detaljer.
Satellit TV
De to udbydere af satellit TV herhjemme, er på flere måder vidt forskellige. De er konkurrenter, men deres fokus virker til at være forskelligt.
Canal Digital er den førende udbyder af HDTV herhjemme, og de holder en høj teknisk kvalitet. Viasat er den førende udbyder af sport herhjemme, men den tekniske kvalitet af deres kanaler er ofte genstand for kritik.
Derfor vil det endelige valg af udbyder indenfor dette område, nok mere tage udgangspunkt i hvilke typer af TV kanaler der ønskes, end prisen på dem.
Satellit TV er dog almindeligvis ikke i den billige ende. En del af forklaringen på dette er højere omkostninger, både til distribution og til indhold. Eksempelvis betaler satellit operatørene også for kanaler, der gratis kan modtages med egen antenne.
I følge Gallup modtager 15,1% af de danske husstande TV via satellit.
Priser:
Kilde: pricerunner.dk. Tryk på skemaet for at se flere detaljer.
Bredbånds TV
Dette er de forskellige former for TV via fiber og bredbånd under et. Priserne tager ikke højde for eventuel forsendelse, men leje af modtager boks er inkluderet.
Ved bredbåndsforbindelserne er kun medtaget priser for 10 Mbit/s eller bedre, for at sikre en nogenlunde sammenlignelig kvalitet.
Omkostninger til eventuel oprettelse af bredbånd er ikke medtaget, ligesom der på fiberforbindelser også kan være et abonnement til firmaet bag (typisk 50-100 kr/måned). Typisk for den type fiber forbindelser, er der valgfrihed på indhold. Eksempelvis valg imellem flere udbydere af TV pakker.
Priserne kan umiddelbart godt virke høje, men det skyldes at den type produkter oftest kombinerer TV, internet og evt. telefoni i prisen.
I følge Gallup modtager godt 3% af de danske husstande TV-signaler den vej.
Priser:
Kilde: pricerunner.dk. Tryk på skemaet for at se flere detaljer.
Antenne TV
Denne kategori er svær at bruge til sammenligninger lige nu. Det skyldes at Boxer, som bliver eneste kommercielle udbyder på området, er i en opstartsfase. Det er først per 1. november i år, at de starter op sådan rigtigt. Men de har tyvstartet i Jylland og København nu, og derfor er de med her også.
Lige nu er der 9 kanaler i Boxers midlertidige pakke, samt en enkelt ukodet kanal (Gaming TV). Når Boxer starter op rigtigt vil der være 29 kanaler til rådighed, fordelt på omkring 18 små TV pakker. Men priserne på dem kendes ikke endnu. Med de gratis kanaler som alle kan modtage, vil den samlede mængde TV-kanaler via egen antenne nærme sig 40 stk. på sådan en installation.
I følge Gallup modtager 26,5% af de danske husstande TV-signaler via egen antenne. Bemærk at dette kan være i kombination med andre former for TV modtagelse, eksempelvis satellit til husets primære TV og egen antenne til de øvrige.
Priser:
Kilde: pricerunner.dk. Tryk på skemaet for at se flere detaljer.
Tip og generelle råd
Kabel, Parabol, Antenne eller Bredbånds TV ?
Gør dig klart hvilken slags forbindelse der skal være. I en lejet bolig eller i boligforening er valget måske taget for dig, men i egen bolig kan der være flere valg. Det ene udelukker ikke nødvendigvis det andet, man kan godt kombinere eksempelvis egen antenne med satellit. Bredbånds TV kan være både via telefonkabler (kobber) og via fiber.
Installation ?
Skal der en ny installation til. Parabol eller antenne på taget, eller graves et kabel ned ude fra vejen og ind til huset. Den type installationer kan let løbe op i pris, og have betydning for det endelige valg. Nogle udbydere tilbyder dog installationen billigt, eller som en del af abonnementet, eksempelvis satellit udbyderne.
Flere TV ?
Er der flere TV i husstanden, kan det også spille ind på valget af udbyder. Alt digitalt TV kræver en digital modtager, settop boks eller indbygget tuner. Og der skal et abonnementskort til hver eneste modtager, og så løber det hurtigt opad med prisen for at se TV. Pricerunners undersøgelse dækker kun prisen for husets første TV apparat, så er der flere TV er det værd at undersøge om det er muligt at leje ekstra abonnementskort og hvad de koster, samt hvad der kræves af selve installationen for at udnytte det.
HDTV ?
Er der interesse i at få HDTV på fladskærmen, så vær opmærksom på at der er meget stor forskel på både mængden af kanaler og kvaliteten af disse, alt efter hvilken udbyder der vælges. Og nogle udbydere tilbyder slet ikke HDTV kanaler.
Hvilken pakke?
Måske bliver valget af pakke, foretaget sammen med valget af TV udbyder, hvis valget af udbyder ikke kun sker på baggrund af prisen, men også indholdet. Grundpakkerne indeholder de mest gængse kanaler, dog med variationer. Dertil findes typisk både større pakker, og forskellige tilvalg. Tilvalgspakker kunne være HD kanaler, fremmedsprog eller filmkanaler.
Omkostninger ?
Første år kan både være dyrt og billigt. Dyrt hvis der kræves ekstra penge til installationer og oprettelsesgebyrer, billigt hvis der er en form for rabat eller velkomstpakke. Derfor kan det også være relevant at se på, hvad det koster fra det 2. år og frem. Husk at tage højde for både abonnementspris, og eventuelle ekstra udgifter til leje af tv-boks, kortgebyr, ekstra kort osv.
Bestilling ?
Nogle udbydere giver ekstra rabat, hvis man bestiller via internettet. Det er udbydere som Canal Digital, TDC og Telia. Så det kan ind imellem betale sig at surfe lidt rundt før bestilling.
Debat
Spørgsmål og debat til denne artikel i forummet.
Statistik: pricerunner.dk