Forside Styling Layout: Uden komm.

Anmeldelse af Velodyne MicroVee subwoofer

 


Indledning


Amerikanske Velodyne har lanceret deres seneste SubWoofer, nemlig Velodyne MicroVee. Ordet Micro er ganske velvalgt, for det er den mindste SubWoofer jeg nogensinde har været i nærheden af, og i øvrigt også den mindste SubWoofer som Velodyne har produceret.


Kravene til at også en SubWoofer skal have stort et WAF (Wife Acceptance Factor) potentiale betyder åbenbart også meget for producenterne. Det myldrer frem med små højtalere, hvor der dels gøres meget for at begrænse størrelsen på disse, og hvor man dels samtidig forsøger at give disse små højtalere en rimelig lyd. Eksempler på relativt små, men ganske vellydende højtalere, er f.eks. KEF, Elac, Focal og B&W m.v. Alt andet lige er der trods alt begrænsninger i hvor langt ned i størrelse man realistisk kan gå, og stadig ved hjælp af udviklingen af højtalere, og øvrige komponenter opnå en god lyd.


 


 
Velodyne MicroVee. Tryk på billedet for et større


 


Design og byggekvalitet


Jeg har flere gange været inde på, at design og dermed smag ikke kan diskuteres. Smag er forskellig fra person til person. Dog vil jeg mene, at den her anmeldte SubWoof kan finde tilgivelse hos den kvindelige halvpart, og accept og velvilje hos den mandlige kundekreds. I mine øjne er Sub´en rigtig lækker.


Kabinettet er opbygget i nydeligt ?rippet? aluminium, og sortlakeret. Den rippede aluminiums opbygning har formentlig også til hensigt at stabilisere det lille kabinet. Da SubWoofen indeholder en aktiv bashøjtaler placeret i fronten og 2 passive enheder placeret i hver af siderne, er disse enheder afdækket med matchende højtalerstof. Dog således, at frontstoffet kan aftages.


Subwoof´en fylder meget lidt, og den bør kunne finde en plads selv i ret trange stuemiljøer.


Byggekvaliteten afspejler god kvalitet i samlinger, i valget af materialer og komponenter.


 



Velodyne MicroVee tv. og Velodyne SPL-800i th. Tryk på billedet for et større


 


Lydkvalitet


Lad mig først redegøre for hvad jeg forstår ved god lydkvalitet, også for en SubWoof. For mig er en god lydkvalitet et lydbillede, hvor musikinstrumenter lyder naturligt, og hvor man i videst muligt omfang kan genkende de enkelte musikinstrumenter. Jeg har da bemærket mig, at mange mennesker for SubWoof området ofte lader sig imponere af en dyb, rungende og ?jordskælvsagtig? bas. Jo bevares, men denne type af bas lyder måske imponerende, men gør bare ikke nødvendigvis lyden mere realistisk eller korrekt. Hvad kan det hjælpe, at skud med et håndvåben fremstilles med en dyb alt opslugende bas ? når der med skud fra disse våben i virkeligheden ikke er de helt store bastoner. Imponerende og spændende, men bare ikke korrekt.


Det er ud fra de samme anskuelser som jeg anmelder Velodyne MicroVee, og i øvrigt i et vist omfang holder denne op i mod min egen Velodyne SPL-800i. Min hårdt prøvede overbo fortæller mig dog, at der til tider var ?ringe? i hans kaffe, så jo – den lille Velodyne kan bidrage med et fornuftigt lydtryk.


Bedømmelsen af Velodyne MicroVee i forhold til min egen Velodyne SPL-800i, er faktisk en af de sværeste anmeldelser jeg har udarbejdet. I bund og grund ? overordnet set – er der ikke den store forskel mellem de to rent lydmæssigt ? og alligevel.


Når talen omfatter musik, det være sig alt lige fra klassisk, henover rock og øvrig populærmusik, så bidrager den lille Velodyne med en ganske realistisk og vellydende bas. Og baslyden virker på visse musikstykker en smule mere detaljerede ved lavere lydstyrke (volumen op til 50 på Onkyo TX/SR606), for så der efter at falde lidt bagud i forhold til Velodyne SPL-800i. Ikke sådan at forstå at den lille Velodyne ikke lyder godt ved højere lydstyrke, men den lidt mindre bashøjtaler kan bare ikke helt klare den samme detaljeringsgrad som tidligere. Det samme sker for SPL-800i, bare ved en volumen omkrig 55-60. Men helt ærligt, hvor mange spiller med en højere volumen i et mindre rum, og med et mindre højtaler set-up.


Jeg har funderet lidt over hvad der kan give en lidt mere detaljeret bas hos MicroVee´en i forholdet til Velodyne SPL-800i, måske er det de to passive enheder, der bidrager, for bashøjtaleren i sig selv er jo lidt mindre end på Velodyne SPL-800i. Selv en Obo ved klassisk musik er godt understøttet.


Når talen falder på film, understøtter Velodyne MicroVee disse på fornem vis. Sub´en er både kontant, hurtigt reagerende og bastant, og man kan overraskes over lyd aktiviteterne på bas siden. Når jeg skriver overrasket er det jo fordi, at man i bund og grund ikke forventer ret meget detaljeret bas fra så lille en Sub, men tro mig, bas kan den fabrikere.


Det eneste som jeg er faldet over, er den lidt mindre understøttelse af hvad jeg vil kalde ? Det underliggende stemningsbillede?. Hermed mener jeg den underliggende musik/bas som ind i mellem er indlagt i visse filmscener, for at skabe en bevidst form for stemning, inden den næste scene vises, og ?Helvede bryder løs?. Jeg bemærkede det specielt i filmen ?Die Hard 4.0?. Jeg afspillede den samme scene gentagne gange med begge Sub´s for at være sikker i min sag. Til gengæld, når ?Helvede så er brudt løs?, så står den lille Sub ikke tilbage for den lidt større bror.


Jeg eksperimenterede en del med den lille Sub´s placering. Og det er min opfattelse, at ejeren af denne lille Sub virkelig skal finde den korrekte placering. Alt andet lige, så er det en lille bas enhed, og den er derfor mere afhængig af den rigtige placering end sine større artsfæller. Jeg kom i øvrigt til det resultat, at den i det mindste i det afprøvede rum, lydmæssigt vinder ved at blive placeret i f.eks. 30 cm højde. En anden vigtig detalje er, at eksperimentere med ?cross-over? indstillingen, denne betyder nemlig også meget.


 



Velodyne MicroVee se bagfra. Tryk på billedet for et større


 


Tekniske data, betjening og tilslutninger




  • 1 aktiv 6.5″ bashøjtaler
  • 2 passive 6.5? passive ?radiators?
  • 1000-watt RMS amps (forstærker)
  • Volumen, auto on/ofr, low-pass crossover, internal x-over/subwoofer direct, fase omskifter 0/180 grader.
  • L/R klemforbindelser til speakerlevel input og output samt jack´s for LFE Y-kabler.
  • Effektforbrug, typisk under testen: 15 – 17 Watt
  • Standby forbrug: 13,2 Watt.

 



Konklusion


Jeg bilder mig ikke ind, at Velodyne MicroVee er egnet som SubWoofer til det lokale høstbal i forsamlingshuset. Men som Sub til det mindre lydanlæg, i et lokale op til omkring 30-35m2, kan den lille Velodyne levere en ganske korrekt bas understøttelse både til musik og film, og den kan såmænd også hvis det ønskes, levere den overraskende og ret imponerende bas til f.eks. actionfilm.


Sub´en er forsynet med et ?auto sluk funktion?, som efter ca. 15 minutter uden tilgang af lyd fra den tilsluttede forstærker skal slukke for Sub´en. Jeg ved ikke om det er mig der gør noget forkert, for den funktion har jeg aldrig fået til at virke, hverken på min egen Velodyne, eller den her anmeldte MicroVee.


 


Tak


Tak til  CSN Teknik  for udlånet til denne anmeldelse.


 



Spørgsmål?


Har du spørgsmål til denne anmeldelse er der oprettet et emne i forummet.


Spørgsmål til anmeldelsen


 


 







Grejet på testbænken


Testbænken hos recordere.dk var til denne anmeldelse udstyret med:



  • Surround : Onkyo TX-SR606
  • Højttalere : Elac BS133 Jet, B&W M1 og Velodyne SPL-800i
  • Blu-ray afspiller : Panasonic DMP-BD30
  • HDMI kabler: Supra
  • Højttaler kabler: Nordost Wyre Wizard
  • Blu-ray film: Die Hard 4.0Pearl HarborCasino Royale.
  • DVD film: Diverse DTS Demo
  • CD´er: Pink FloydCloser to the Music (Stockfisch Records), Robert Palmer


 



 

Annonce:
Her på recordere.dk elsker vi en god dialog. Blot det holdes i en pæn tone, uden personhetz og indenfor emnet. Tak fordi du bidrager positivt. Kommentarer modereres.