Der er i dag faldet dom, der fortæller at teleselskaberne ikke skal udlevere personlige oplysninger om sine kunder.
Østre Landsret har her til formiddag afsagt dom i en sag om udlevering af personoplysninger. Telia er tilfreds med, at selskabet nu har rettens ord for, at danske teleselskaber ikke skal udlevere personlige oplysninger om sine kunder.
”Vi er glade for dommen. Set fra et data-beskyttelses perspektiv er det en vigtig sejr for Telias kunder,” siger Telias administrerende direktør Morten Bentzen i en kommentar til dommen.
”Resultatet er forventet. I Danmark er teleselskaberne forpligtet til at logge rigtig mange personlige oplysninger om vores kunder. Det er et meget stort ansvar, som vi i Telia tager meget seriøst. Vi udleverer kun data om vores kunder til politiet og kun, hvis der foreligger en dommerkendelse,” understreger Morten Bentzen
Telia har rejst sagen efter, at et advokatfirma har krævet, at blandt andre Telia skulle udlevere kundedata til brug for retssager ført af rettighedshavere mod privatpersoner. Men det strider mod formålet med lovgivningen.
”Formålet med lovgivningen er terrorbekæmpelse og bekæmpelse af grov kriminalitet. Telia skal ikke udlevere vores kunders data til andre formål. Telia er på kundernes side i denne sag,” siger Morten Bentzen
Telia har gennem hele forløbet nægtet at udlevere data om sine kunder.
Slut med OPUS hetz?
Det betyder at selskaber som OPUS law i fremtiden skal have en dommerkendelse per sag, for at kunne sende rykkerbreve ud til folk de vurderer har hentet ulovligt indhold på nettet.
Det bør i praksis nu betyde at omkostningen for firmaer som OPUS bliver for høj til at de vil fortsætte deres trusselsbreve mod en større mængde internetbrugere.
Læs også: Nu hives forbrugere af piratfilm i retten