2018 er et vigtigt år for Samsung’s QLED TV. Det er nu at Samsung for alvor skal vise, at der stadig er liv i bag-belyste LCD TV. Vi har testet Samsung’s Q9FN 65 tommer topmodel for 2018
Vi har haft Samsung’s 2018 QLED topmodel på besøg i en lille uge, og det har vi så lavet en lille test på. Som jeg også skriver senere i testen, så er denne test ikke baseret på målinger, men baseret på brugeroplevelser ved daglig brug som helt almindelig TV bruger.
Udpakning og Installation
Samsung Q9FN 65 tommer kommer i en stor transportkasse på hele 161,2 x 95,9 x 19,5 cm. Og det hele vejer 43 kg. Når TV’et så er pakket ud, og hængt op på væggen fylder det kun 145,01 x 83,04 x 3,89 cm. Selve displayet vejer ca. 27 kg. Uden fod.
Designet er simplistisk, og Samsung har lavet en megt flot og diskret ramme rundt om TV’et. Der er ikke lys i Samsung logoet mere som sidder diskret i centrum på den nederste ramme, og det er en god ting. På bagsiden af skærmen finder man kun én connector, og den forbindes til One Connect Box’en som vi skriver om længere nede i anmeldelsen.
I kassen finder man også Samsung’s “Premium One Remote Control”, som den eneste fjernbetjening, også den skriver vi mere om senere i anmeldelsen.
Som standard kommer Samsung Q9FN med en diskret fod, der ikke fylder meget i landskabet, og det specielle kabel som forbinder skærmen med One Connect Box’en, kan gemmes inde i foden noget af vejen.
Installationen er hurtig og let, man kan enten bruge sin Android telefon, og så få overført mange af indstillingerne (f.eks. trådløst netværk og Samsung konto), hvis man har app’en Samsung SmartThings installeret. Da vi startede installationen virkede app’en ikke, men dagen efter kom der en officiel opdatering til SmartThings på Google Play Store, og så virkede forbindelsen fortrinligt.
Så vi installerede manuelt, og det er en øvelse, der ikke tager meget mere end 5 minutter. Vi testede igennem hele perioden TV’et på YouSee kabel-TV, og kanal-indlæsning foregår ved at man vælger YouSee under kabel-tv, og så klarer TV’et resten.
Netværk kan enten være trådløst eller kablet, og i vores test kørte vi kablet. På HDMI brugte vi ARC (Audio Return Channel) porten, som på dette TV er HDMI port 4.
Når man tilslutter noget til HDMI, kører Q9FN en analyse om det er en enhed som Samsung kan styre, og kender den ikke enheden, kan man søge efter den i Samsung’s database.
Men alt i alt, så er installation af et nyt Samsung TV anno 2018 ikke noget der giver de store problemer. Det er let og godt forklaret på dansk.
Den smarte One Connect Box
Samsung Q9FN kommer med deres One Connect Box, der nu har fået strømforsyningen til skærmen indbygget. Det gør at den ikke længere let kan gemmes bag et TV møbel, da den er blevet kæmpe stor.
Til gengæld går der kun ét 3,35 mm kabel op til skærmen, og det fører både strøm og billede fra One Connect Box’en. Det medfølgende kabel er 5 meter langt, men ønsker du at gemme boksen endnu længere væk, kan man købe et 15 meter langt kabel, og så kan man jo nærmest flytte den ud i garagen, eller ned i serverskabet, hvis man har sådan et.
Der er 4 HDMI 2.0a porte, og 3 USB 2.0 porte, som bl.a. kan bruges til at tilslutte en USB disk, og så bruges til optagelse af udsendelser.
Det trådløse netværk understøtter både 2.4 og 5 Ghz, og kablet netværk understøtter 100 Mbit, og netværk med IP6 understøttes også.
Den understøtter DVB-T2/C/S2 x2, så du kan bruge TV’et med både Kabel-TV og Boxer. Jeg har ikke testet satellit-TV, men også det understøtter den.
På bagsiden finder du også et optisk kabel til lyd, ligesom Samsung har gjort plads til et CI+ 1.4 interface hvis du f.eks. har kodede kanaler på kabel-tv eller Boxer TV.
Der er også et multistik, hvor man kan tilslutte ældre enheder der ikke har HDMI. På siden finder man de tre USB 2.0 porte.
Fjernbetjeningen
Samsung leverer kun én fjernbetjening med, og det er deres “Premium One Remote Control”, der har et flot og simpelt design. Den har kun 11 knapper, men et hav af funktioner.
På en knap kan du skrue op og ned for volumen, og samtidigt kan du også bruge den til mute. Det samme gælder for kanal op og ned, som også har en guide funktion, og holder du knappen endnu længere, så viser den en kanal liste.
Det i sig selv er smart nok, men lad mig slå det fast med det samme. Jeg kan ikke leve uden en fjernbetjening med tal på. Det fordi jeg stadig bruger text-tv, og skifter mellem flere kanaler via deres numre istedet for igennem guiden.
Skal man bruge nummertasterne skal man bruge en speciel knap, der giver et numerisk display på skærmen. Det er fint nok, men ikke godt nok, så derfor brugte jeg hurtigt min gamle Samsung fjernbetjening fra TV’et i soveværelset i stedet for den fine fjernbetjening som Samsung giver med.
Billedkvalitet på Q9FN
Jeg vil lige skynde mig at slå fast, at jeg ikke er billedespecialist, og vil ikke lave målinger på TV’et. Hvis du vil læse en test med display målinger, så vent på f.eks. flatpanels.dk’s anmeldelse som kommer inden længe.
Jeg tester som almindelig forbruger, i en almindelig stue med store vinduer og lysindfald fra sol og gadebelysning.
Og ved netop lysindfald performer Samsung Q9FN helt fantastisk. Jeg har et stort vindue der står lige modsat TV’et, og selv på en solrig dag, var det let at se fodbold.
Der er ingen tvivl om at Samsung QLED er blandt de bedste skærme du kan få inden for LCD TV. Når det gælder sort-niveau er det lige nu det bedste jeg har set inden for LCD TV, selvom det stadig ikke helt kan slå sortniveauet fra et OLED, så er de godt nok kommet tæt på. Til gengæld så lammetæver Samsung Q9FN OLED når det gælder lys og kontrast.
Samsung bruger Full-array local dimming (FALD), og det gør også at man har kunne hæve hvor meget lys som Samsung Q9FN kan levere fra dioderne. Q9FN kan levere helt op til 2000 nits i lysstyrke. Samsung har ikke fortalt hvor mange dimming områder der er på deres topmodel, men ifølge kilder udenfor Samsung er det omkring 500.
Samsung’s local dimming er virkeligt god, og det ses f.eks. på Star Wars film, hvor kontrasten mellem mørk og lys er meget imponerende. Samsung Q9FN leverer et billede med så høj kontrast og lys, at man selv i dagslys bliver imponeret. De 2000 nits er dog ikke noget du vil se brugt i særligt mange HDR film, da de oftest er optimeret til omkring 1000 nits.
Samsung Q9F skærmen leverer fyldige farver. Jeg valgte “standard” billedekvalitet, og den holdt jeg mig faktisk til uanset om jeg så film, Nyheder via kabel TV (YouSee), eller streaming via Netflix og DRTV. Når jeg spiller med min PS4 Pro, er der godt nyt. Samsung har optimeret deres game-mode, så latency er nede omkring 15 ms.
Jeg er ikke i tvivl om at billede-eksperter kan få endnu mere ud af Q9FN ved at kalibrere det til den enkelte kunde, og der er masser af indstillinger til at optimere billedet yderligere.
Samsung har deres Q Engine som er deres billedebehandlingschip, og den analyserer hver enkelt scene i realtid for at kunne gengive det efter Samsung bedste billede.
Når det gælder HDR (High Dynamic Range), så skuffer Samsung ikke. Q9F understøtter HDR10, HLG og HDR10+.
Både 4K og 1080p står rigtigt flot, til gengæld er opskaleringen af SDR billeder ikke super imponerende. Men det er vel også snart på tide at efterlade de udsendelser og kanaler, der ikke er fulgt med tiden.
På “Planet Earth II 4K/HDR” imponerer Samsung Q9F med både flotte farver, høj kontrast og flot sort niveau. I afsnittet “Ørkener”, er der masser af lys når nødvendigt, og i afsnittet “Byer” er der et imponerende sort niveau.
Men alt i alt, så har Samsung Q9F et mere end godkendt billede.
Ambient mode
Dem som kender Samsung’s “Frame TV”, ved at Samsung for et par år siden introducerede et Lifestyle TV, som udover at være et ganske godt LCD TV, også kunne fungere som en kunst-ramme, der kunne vise billeder når TV’et var “slukket”.
Den funktion er nu bygget ind i QLED modellerne, og du kan selv vælge om du vil vise kunst eller gallerier af fotografier. Samsung mener faktisk at det er så vigtig en funktion, at den har fået sin egen knap på den i forvejen begrænsede fjernbetjening.
Personligt er det ikke en funktionalitet jeg vil bruge, men der skal nok være nogle det er hyggeligt at have gallerier af børn og børnebørn kørende i stuen når TV’et ikke er tændt.
De indbyggede højttalere og trådløs lyd
Samsung Q9FN’s interne højttaler yder ganske godt. Samsung har ikke fortalt hvad højttalere, der er indbygget, men på specifikationerne kan man læse at der må være 4 tweetere / mellemtone højttalere og to woofere.
Lyden er god, og tale er tydelig. Samsung understøtter Dolby Plus, men kan ikke afkode HD lyd selv, så der må du via din receiver hvis du skal have HD lyd overført.
Udover de indbyggede højttalere, kan du også bruge både trådløst netværk og Bluetooth, hvis du ønsker trådløs lyd. Så om aftenen hvor der er Champions League, eller klassisk koncert, kan man tage sine gode hovedtelefoner, og så lytte med.
Det er let at sætte eventuelt forsinkelse mellem lyd og billede. Det oplevede jeg dog ikke der var med mine B&O Beoplay H9i.
Samsung har stadig det smarteste smart-tv
Samsung’s smart-tv platform Tizen, er ikke længere en platform men fuldt integreret økosystem i TV’et.
Det gør at du ikke som i gamle dage skulle ind på en smart-tv side, for at vælge hvad app, men nu direkte mens du ser TV kan vælge hvad funktion du ønsker at bruge.
Uanset om det er YouTube, Netflix eller andre af de mange apps som Samsung har i sit Tizen univers, så kan du ved hjælp af et enkelt tryk på fjernbetjeningen straks se, hvad der er aktuelt på de forskellige tjenester du bruger.
Jeg er imponeret over den hastighed som der tilbydes når apps skal startes. Både YouTube og Netflix er lynende hurtige, og videostreaming starter også hurtigt uanset om det er hbbTV eller apps.
Desværre var YouSee’s app ikke klar, så vi kan ikke fortælle hvordan den virker, men der er rigtigt mange af de streamingtjenester som mange danskere bruger. Du finder Amazon Prime, Netflix, TV2-Play, Viaplay, Spotify, YouTube og mange flere.
Du kan også tale med Q9FN. Desværre understøtter den ikke dansk, så du skal tale engelsk, hvis du f.eks. vil se sjove videoer, kan du sige “Show me russian drivers on YouTube”.
Samsung har lært af tidligere, og nu skal du holde en mikrofon-knap ind på fjernbetjeningen, mens du taler, så Samsung lytter ikke med hele tiden mere.
TV’et har også Steam-Link og GameFly, der gør at man nu kan spille sine spil på TV’et. Det er imponerende hvor hurtigt grafikken kan vises, selvom der er tale om streaming. Du kan bruge et utal af joysticks via USB for at spille.
Du kan iøvrigt bruge Samsung SmartThings sammen med Q9FN, så du kan styre både enheder, og fjernstyre TV’et via SmartThings på appen. Det fungerer også rigtigt godt.
Konklusion
Samsung Q9FN er et fantastisk TV. Det er i min optik noget af det bedste inden for LCD lige nu, og hvis man ikke vil have OLED teknologi, så er QLED LCD TV et godt alternativ.
Du får et rigtigt godt billede, et godt smart-tv og masser af funktionalitet i en og samme boks.
En af de ting man skal overveje er når man er oppe i den pris, er om man også skal overveje at kigge på OLED. Men man skal naturligvis veje fordele og ulemper ved begge teknologier. Der er stadig en lille chance for burn-in på OLED, og har man den frygt, så er Q9FN QLED TV’et et rigtigt godt TV.
Men der skal også mange penge på bordet. Q9FN 65 tommer koster lige nu ca. 30.000 kr. Q9FN findes også i 55 og 75 tommer.