Forbruget af traditionel tv (flow tv) endte i 2017 stort set på niveau med 2016.
Vi hører meget om at forbruget af flow-tv går tilbage, altså den traditionelle tv-seening af tv, live eller forskudt.
Forbruget er godt nok også faldet de senere år, men det var fra et ekstraordinært højt niveau under finanskrisen. Kriser har det med at rykke familierne sammen om det nære, og så stiger forbruget af tv.
Betragtes tv-forbruget derimod over en 10-årig periode, så er der – for nuværende – blot tale om at forbruget er nået tilbage på niveauet fra før finanskrisen satte ind i 2008.
Korrigeret for forskelle i målemetoder der ser tv-forbruget sådan ud for perioden 2000 til 2017:
Det største ‘fald’ skete i 2016, hvor forbruget af flow-tv dalede fra 2 timer og 52 minutter ned til 2 timer og 38 minutter, og det gav dengang anledning til flere historier om flow-tvs snarlige død.
Men fra 2016 til 2017 er ændringen kun ca. 2 minutter, fortæller medieforskerne fra DR i rapporten ‘Medieudviklingen 2017’.
Tallene i tv-seeningen er godt nok faldet med 8 minutter, men det fald skyldes hovedsaglig en ændring i målemetoden, hvor man er gået fra at opgøre seeningen i tv-husstande (dem med tv) til nu at opgøre tallene på baggrund af alle danske husstande.
Korrigeret for metodeændringer skønner forskerne at faldet i forbrug fra 2016 til 2017 blot var 2 min. Altså i praksis det samme niveau i 17 som i 16.
Det svarer til forbruget af flow-tv i årene 2000 til 2007, før finanskrisen fik os til at tænde mere for tv-apparaterne.
Vi streamer mere nu, men vi streamer også flow-tv, både live og forskudt. Så selvom der er tilbagegang i tv-pakker og klassiske tv-tilslutninger, så ser det ikke ud til at have påvirket det samlede forbrug af flow-tv sidste år.
Hvad fremtiden byder på må vi vente at se, men lige nu og her er udmeldingerne om flow-tvs snarlige død stærkt overdrevne.