Ifølge engelske medier så har BBC fået lov til at sniffe i private WiFi-forbindelser i jagten på sortseere.
Pejlevognen rykker på nettet. Det skriver avisen The Telegraph.
I Storbritanien har BBC fået dispensation til at sniffe private WiFi-forbindelser i jagten på sortseere på nettet.
Ifølge de seneste regler for licens, så er BBCs streamingtjeneste iPlayer nu også underlagt licens, så alle der benytter den skal betale ved kasse 1.
De nye pejlevogne skulle være i stand til at sniffe trafikken på WiFi-netværk og spore anvendelsen af iPlayer.
For at imødekomme frygt for at sporingen afslører anden brug af nettet, så fortæller BBC at deres licens-inspektører ikke kan spionere på folks vaner.
Kritikere: Pejlevogne findes ikke
Flere kritikere, blandt andet blogger Adam Banks, mener at det er en ren skræmmekampagne.
Han tror ikke på at der findes pejlevogne til sporing af TV-forbrug, hverken via antennesignaler eller via internettet, og de biler og varevogne som hævdes at kunne dette blot indeholder skræmmeteknologi uden praktisk anvendelse.
Danske pejlevogne fandtes
Herhjemme anvendte DR pejlevogne fra 1969 og op til kort efter årtusindskiftet, og ifølge opfinderen Knud Ørsted så kunne de spore tændte tv-apparater.
På spørgsmålet om pejlevognene rent faktisk virkede:
“Ja. Man kørte hen til en vej, hvor man vidste, hvor mange der betalte licens. Når man kom ud til vejen, kunne man se, at der måske var seks lejligheder, hvor der kom signaler fra, men kun tre, der betalte. Så ringede man på døren”, fortalte Knud Ørsted i 2012 til Berlingske.
Pejlevogne til WiFi?
Den nye generation af pejlevogne, som BBC hævner at have klar, kan selvfølgelig ikke helt sammenlignes med tidligere tiders mulige afsløring af tændte tv-apparater på en villavej.
Her hævder de at kunne lytte på WiFi og få noget brugbart ud af det, som anvendelsen af programmet eller app’en til streamingtjenesten iPlayer.
Teknisk set vil det være muligt at sniffe netværkstrafik på åbne WiFi-netværk, men hvad gør de med andre beskyttet af kodeord og med krypteret trafik, og ville det ikke være lettere at logge den slags i internettets knudepunkter fremfor at køre landet tyndt i biler?
Sandheden er derude.
Senere opdatering
BBC har udsendt en udmelding om at de ikke bryder loven og indsamler data fra private WiFi-netværk, men iøvrigt ikke ønsker at debatere deres metoder på området.
Bilerne, der drives af selskabet Capita, kører ud fra 1. september.
Eksperter har været ude med teorier om at iPlayer kan udsende datapakker med et særligt bitmønster på WiFi-netværket, og at det via “packet analysis”-teknologi kan afsløre brug af streamingtjenesten, uden at bilerne indsamler nogen data.
Statement in response to reports about TV Licensing and watching BBC iPlayer pic.twitter.com/yMHNBUgROs
— BBC Press Office (@bbcpress) August 7, 2016