Vi har ventet og ventet, men nu er den her. Den nye kabel-TV boks fra YouSee, og vi har testet den til bunds. Var den ventetiden værd?
Recordere.dk har testet boksen fra YouSee, og har brugt den som vores primære kilde til kigning på YouSee’s kanaludbud. I denne anmeldelse går vi boksen igennem.
Udpakning og installation.
Den nye YouSee boks er væsentlig mindre end den gamle Samsung boks (Mål BxHxD = 23,9 x 4,9 x 17,5 cm), og kommer med det meste af hvad der skal bruges for tilslutning.
Kassen indeholder udover boksen, fjernbetjening, HDMI kabel, antennekabel, ethernet kabel og en lille strømforsyning.
På bagsiden finder man alle typer forbindelse. Der er både HDMI, SCART, Phono, S/PDIF optisk ligesom der er et lille stik til en infrarød forlænger så du kan gemme boksen helt. Du skal dog købe IRDA-forlængeren løst til 299 kr.
Der er også et Ethernet stik så du kan tilslutte boksen til dit netværk, og til sidst er der et USB stik som vi endnu ikke ved hvad kan bruges til.
På forsiden er der tænd/sluk knap. Der er ikke noget LED display, og du kan derfor med fordel gemme boksen helt væk.
Inde i boksen gemmer der sig en 2.5″ Seagate harddisk på 1TB, som kan optage fra flere tunere samtidigt (op til tre). Harddisken er baseret på Seagates Video 2.5 familie som er optimeret til at fungere i PVR bokse.
Boksen er baseret på HUMAX hardware (model YSR-2000), og understøtter opløsning op til 1080p.
Boksen kører Linux som operativ system, og har 16GB RAM internt som bruges til arbejdshukommelse og cache ved optagelser og afspilning af streamede udsendelser.
TV-boksen skal være tilsluttet en internet-forbindelse, enten via kabel eller trådløs (kun 5 Ghz WiFi). Dette både for at starte op og for mange af funktionerne som programinfo, tv-guide, tv-arkiv mm.
En spøjs detalje ved denne tv-boks er at antenne-signalet ikke kan loopes igennem tv-boksen. Så hvis der ønskes TV-signal til både tv-boks og TV, og man ikke har 2 stk. TV-udtag i væggen, så skal der investeres i en antennesplitter ved siden af.
Boksen er næsten helt lydløs. Den er blæserløs og kun harddiskens “pludren” høres svagt hvis der lyttes tæt nok på.
Den nye fjernbetjening
Den medfølgende fjernbetjening er lavet i hård plast, og virker virkeligt lækkert designet med god afstand mellem knapperne.
Der er ikke for mange knapper, så den virker let overskuelig. Jeg undrer mig dog over der ikke er en infoknap. Der skal man bruge TV Guide knappen, for først at se hvad der vises nu, og så en gang til for at se guiden. Der ville jeg nok have foretrukket at man så brugte OK knappen til at vise program info, da den alligevel viser program titlen når man trykker på den.
Jeg syntes at layout er godt, og personligt ligger start forfra knappen meget bedre end på den gamle.
Boksen reagerer prompte når man trykker på fjernbetjeningen, og i det hele taget, så er det en fornøjelse at skifte mellem kanalerne og alt det andet indhold.
Der er en knap der kan programmeres til at tænde/slukke for TV’et, så man kun behøver denne ene fjernbetjening for at se TV igennem YouSee-boksen.
Fjernbetjeningen er ikke retningsfølsom. Den behøver ikke pege direkte mod boksen for at virke.
Indstillinger
Under indstillinger er der valg af kablet/trådløs netværk (kun 5 GHz) og strømbesparelse (normal/dyb dvale ved stand-by) samt tiden til automatisk stand-by hvis boksen efterlades ubetjent.
Til lyd vælges stereo eller surround og skærmformat kan være 4:3 eller 16:9 med opløsningerne 720p, 1080i eller 1080p.
Fra indstillinger er det også muligt at slette alle optagelser eller alle optagelser der ikke er beskyttet, samt formatere harddisken.
Flere tunere, flere optagelser og hurtigere zap.
YouSee boksen har flere tunere indbygget, og selvom de har reserveret nogle til kanalskift, er der stadig rigeligt med tunere til at optage op til 3 udsendelser samtidigt.
De andre tunere bruges til at finde kanalerne før og efter den du står på, så et skift kan gøres på under et halvt sekund, til at se TV, til PIP samt multirum (lanceres senere).
Tunere (8 stk DVB-C):
- 1 allokeret til Live TV
- 3 allokeret til PVR (mulighed for 3 samtidige optagelser)
- 1 allokeret til Multiroom
- 1 allokeret til Picture-in-Picture
- 2 allokeret til Fast Channel Change (kanal zap)
Lækker flad og simpel brugerflade
Hele brugerfladen har fået et voldsomt designløft, som virker mere app orienteret end det kedelige gamle design de havde på deres forrige YouSee Plus boks, der til sit forsvar har for mange år på bagen.
TV Guiden viser 7 kanaler samtidigt, med et featured billede, og hvor langt man er kommet ind i udsendelsen. TV Guiden viser samme format som “Nu og Næste”, så du har ikke en timeline visning, og selvom der nok er nogle som hellere vil have en mere traditionel guide visning. Det får man når man går frem og tilbage i tiden. Jeg er dog vild med det lette og lækre nu og næste visning på den aktuelle tidslinie.
Alt indhold på boksen præsenteres på en yderst lækker måde, og selv indstillingsmenuen er let og overskuelig.
“Min side” bliver hurtigt det rigtige sted at starte
YouSee har lavet en “Min side”, hvor man kan se sine optagelser og favorit udsendelser, og det undrer mig at YouSee ikke sender folk til den side når de starter boksen, i stedet for den senest brugte kanal, eller i det mindste gør det til en valgmulighed for brugeren at vælge det.
Når YouSee godt ved at streaming er vejen frem, burde det have en meget mere prominent plads ved opstart. Det kunne jo også være anbefalinger af nye film og serier.
Min side er ihvertfald den side jeg bruger mest, når jeg søger efter indhold. Og den virker rigtigt godt. Jeg er vild med hvor let det er at finde sine optagelser frem, og afspille – eller slette dem.
Start forfra på den smarte måde
YouSee har altid været stærke på start forfra, og med den nye boks er det let at bruge på aktuel udsendelse, men også fra udsendelser der var tidligere. Fra både Nu og næste og TV guiden kan man starte udsendelser forfra, og det virker godt.
Kvaliteten er dog ikke på toppen, men YouSee lover at de løfter kvaliteten på Start forfra meget snart.
En ting jeg dog savner i Start forfra, er muligheden for at spole. Lige nu er det ikke en mulighed, så hvis man f.eks. ser TV3+, og der kommer en reklame pause er man tvungen til at se den, da man jo ikke kan skifte kanal uden at forlade Start forfra, og så igen skulle starte forfra. Dumt…
Optagelser og serieoptagelser
Ligesom sin foregænger kan den nye YouSee boks optage både enkelt- og serieoptagelser. Står man i TV Guiden kan man med et enkelt tryk på “optag” knappen optage en udsendelse, hvor imod står man på en TV serie. f.eks. Krøniken, og trykker to gange på optageknappen, så optager den hele serien efterhånden som den sendes.
Man skal dog være opmærksom på at boksen endnu ikke er klog nok til at fravælge genudsendelser, så hele tre gange optog den afsnit 1 af Krøniken, da DR genudsender serien i det uendelige.
En anden ting jeg savner ved boksen, er at jeg selv kan sætte hvor meget tid boksen skal sætte til efter en udsendelse. Det er ekstremt frustrerende at have sat boksen til at optage en fodboldkamp eller et Formel 1 løb, og opdage at man har mistet slutningen, fordi kampen er gået i forlænget, eller at løbet har været afbrudt af rødt flag. Det bør være mig som bruger der vælger om jeg vil bruge harddiskplads på f.eks. 60 min. ekstra efter en udsendelse.
Man kan selvfølgelig løse det ved at optage udsendelsen efter, men det er ikke hensigtsmæssigt i min optik.
Start forfra og serier med et kæmpe bagkatalog
Som skrevet tidligere, så kan man med den nye boks starte udsendelser forfra, også selvom de er forbi. Og her er et af den nye YouSee boks store fordele. Den har nemlig anbefalinger på samme måde som f.eks Netflix, så hvis du har set en serie, så anbefaler den andre serier inden for samme genre.
Motoren bag er ikke top tunet endnu, men det er rart at man hurtigt kan finde noget nyt at se, når flow-TV ikke har noget spændende at byde på.
Og det er godt at se at YouSee har inviteret andre “indenfor”, så man kan se HBO Nordic, C More og også snart se Netflix via sin TV boks. Der kunne det selvfølgeligt have været fedt, hvis YouSee’s boks ligesom Waoo! havde mulighed for 4K streaming.
Søgning
Søgefunktionen har fået et kæmpe løft i forhold til tidligere og i forhold til hvad man normalt oplever i tv-bokse.
Der søges på tværs af indhold, så der vises resultater fra fremtidig tv, nu og her tv, arkiv tv, optagelser, film og tv-serier.
Så abonneres på C More film og tv vises det indhold også som en del af søgeresultaterne.
Lejefilm
YouSee tilbyder deres eget filmunivers, så det er ikke Blockbuster.dk som man får med i boksen, men YouSee film.
Også selvom det er samme udbud, så undrer det mig at man ikke bruger Blockbuster brandet på boksen. Hvis man planlægger 200.000 bokse ude inden for et par år, så ville det jo være med til at løfte Blockbuster navnet.
Filmlejen ligger fra 19 kr. op til 49 kr. for enkelte blockbuster film, men mange nye film ligger til 39 kr. (eksempelvis The Martian).
Der er filmtrailere til filmene, som man kan tjekke ud før leje. Man skal registrere sit kreditkort hos YouSee for at leje film.
Film
Film-sektionen er alt det der ikke er lejefilm. Det er her der er adgang til de filmtjenester det måtte abonneres på.
Her ved premieren er det C More og HBO Nordic.
Da det er abonnementstjenester som afregnes med en månedlig pris, så kan filmene i denne sektion frit ses uden yderligere omkostninger.
I den gamle YouSee-boks med abonnementet YouSee Plus, der var der adgang til 100 gratis film. Den mulighed er skåret væk i den nye boks, for at holde prisen nede.
TV-serier
TV-serierne har fået sig egen sektion. De serier der er adgang til her også er en del af de streamingtjenester der abonneres på særskilt.
Så ligesom for film så vil der herfra premieren være de tv-serier som C More og HBO Nordic har.
Børn
Børnene har fået sin helt egen side i tv-boksen. En side der samler alt indhold for børn, små som store.
Det er live tv, arkiv tv, film og tv-serier for børn. Så bare slip poderne løs i denne sektion.
Hastigheden er mere end acceptabel
Over de uger vi har testet boksen har vi været ramt af småfejl, men kigger vi på boksen sammenlignet med den gamle YouSee Plus boks, så er det en kæmpe forbedring.
Både billedkvalitet og hastigheden man skifter kanaler (tjek zappe-hastighed på video ovenfor) med er mere end godkendt.
Det samme gælder opstarten af optagelser fra den indbyggede harddisk.
Stadig ramt af fejl
Mens vi har testet boksen, er der kommet mange opdateringer, men vi oplever stadig enkelte fejl vi ikke kan forstå at YouSee ikke har prioriteret at få løst inden launch.
DVB undertekster på enkelte kanaler virker ikke, selvom de vises på et almindeligt DVB-C TV, glimrer de ved deres fravær på YouSee boksen, ligesom tekst-tv endnu ikke virker.
Men YouSee har fokus på hurtig fejlrettelse, og vil opdatere boksen med forbedringer og nye funktioner hver 6. uge.
Konklusion
Den nye boks er en kraftig opdatering fra den gamle. Det er næsten som at opdatere fra en iPhone 3 til iPhone 6S, både på brugerflade og performance.
Fjernbetjeningen fungerer rigtigt godt, og man kommer ikke til at savne udgange uanset hvordan man vil tilslutte den til sit TV.
Prisen på de 30 kr. for YouSee kunder er ikke urimelig. For man får en super PVR boks, der let slår harddiskoptagere til 2-3.000 kr (dog uden Blu-ray drev). Boksen kan i øvrigt returneres kvit og frit inden for 30 dage, hvis man ikke er tilfreds med den.
Boksen skal nok finde sin plads under en del TV, men man kan godt være bange for at det er for sent at vende udviklingen, hvor folk vælger TV fra og streaming til. Det er derfor også rart at se at YouSee har valgt at lukke C more, HBO Nordic og snart Netflix ind i deres hardware.
Men det er dejligt at YouSee ikke har glemt hvor de kommer fra. Nu skal de bare være knivskarpe på hvor de er på vej hen.
Testen opdateres Denne anmeldelse er et øjebliksbillede af den nye YouSee boks her ved premieren 18/4 2016. Vi følger udviklingen og opdaterer når der er nyt. |