Mød det nye skønne bæst på HiFi-scenen. Bang & Olufsen BeoLab 90 tager musikken til nye højder med en aktiv highend højttaler der byder på imponerende teknologi og lyd.
Skønheden eller udyret? – BeoLab 90 er B&Os nye vidunderbarn.
En højttaler med en teknologi ulig noget verden før har set – eller hørt – pakket ind i et anderledes design.
Det er en ond højttaler, i ordets bedste betydning. Et bæst og et vilddyr der skal tæmmes. På samme tid er det en blid højttaler, en der virkelig kan kræse for dine øregange og løfte musikken op i nye højder.
Prisskiltet siger 250.000 kroner per styk, og selvom det lyder voldsomt så skal man også se på hvad der følger med.
Et komplet highend stereoanlæg
BeoLab 90 er et komplet highend stereoanlæg med effektforstærker, forforstærker, digital rumkorrektion og nogle unikke højttalere. Der er ikke brug for en dyr effektforstærker, monotrin, dyre kabler, ekstern rumkorrektion osv. Det hele sidder indbygget i disse højttalere.
Hver højttaler består af 18 højttalerenheder: 4 basenheder, 7 mellemtone og 7 diskant – alle fra den anerkendte danske producent af kvalitetsenheder, Scanspeak.
Højttalerenhederne drives af 18 forstærkere, hvor basenhederne har 1000 watt Heliox-forstærkere bag mens mellemtone og diskant har hver 300 watt ICE-power-forstærkere. I alt 8.200 watt forstærkereffekt – per højttaler.
Der er 18 Burbank D/A konvertere, to avancerede lydprocessorer (DSP) der arbejder ved 192 Khz.
De to stereohøjttalere arbejder aktivt sammen om at sikre rumkorrektion og optimal frekvensgang.
Baggrunds-video
På denne video fortæller Tonmeister hos Bang & Olufsen, Geoff Martin, om filosofien bag BeoLab 19.
Han går i dybden med “Active Room Compensation”, “Beam Width Control” og “Beam Direction Control” og forklarer hvad B&O ønsker at opnå med dette.
De officielle produktbilleder
16.400 watt forstærkertrin
Det er forkert at omtale BeoLab 90 som én højttaler. Det er et highend stereoanlæg med onde 16.400 watt og 36 højttalere i ryggen. Ok, det er selvfølgelig ikke 16.400 watt kontinuerlig effekt – det ville jo kræve et mindre kraftværk i baghaven at levere strøm nok til det.
Men for at disse bæster kan arbejde for fuld styrke, så kræver de hver sin elgruppe. Der skal simpelthen en gruppe/fase ud til hver højttaler – grupper der ikke benyttes til andet end det ene formål: At sikre vellyd i stuen.
Højttalerne har dog mulighed for at dele en el-gruppe, så vil de bare ikke kunne arbejde for fuld kraft længere.
Prototyper af BeoLab 90
Sorte, ikke grønne
Nu tænker du måske 16.400 watt? Sluger det ikke både strøm og afsætter varme? Jo, det gør det. Det er en af grundene til at højttalerne er så store og vejer 135 kg/stk.
Hele det tykke aluminiumskabinet på 65 kg er ikke kun nødvendigt for at mindske resonans, kabinettet udgør også en gigantisk køleplade til de 18 forstærkere og øvrige elektronik-kredsløb.
Grønne er disse power-bæster da heller ikke. Selv ved lav volumen med lyden kommende fra et TV, der bruger højttalerne her ca. 320 watt tilsammen. Når de går i stand-by er det under 1 watt, men strømforbruget ved drift er fra 300 watt og opefter.
Video: Produktionen
Galleri: Produktionen
En unik lytteoplevelse
Når der lyttes til en højttaler så er det normalt kun ca. 1% af lyden der kommer fra højttaleren selv, den øvrige portion af lyden kommer fra det omgivende rum. Fra reflektioner på vægge, møbler osv. Mange af disse reflektioner er uønskede da de tidsmæssigt er forskudt i forhold til den “rigtige” lyd og de er med til at gøre det samlede indtryk mere mudret.
Det er anderledes med BeoLab 90. Når bæstet her er blevet tøjlet og lytterne lader sig glide hen til det som denne intelligente highend højttaler kan levere, så opleves hvordan lydbilledet præsenteres nøjagtigt og præcist – med den uønskede forstyrrende lyd fra det omgivende rum elimineret.
Det giver en unik lytteopevelse. Som at sidde i noget nær den perfekte koncertsal, blot hjemme i stuen.
Det er derfor at denne højttaler kan være kandidat til “verdens bedste højttaler” til privat brug.
For modsat almindelige højttalere der er “tunet” og “kalibreret” til én opgave – et lydudtryk – så kan BeoLab 90 ændre lydprofil blot ved tryk på en knap – i en app.
Her er ét sæt HiFi-højttalere der på en og samme tid kan benyttes som sweetspot højttalere for de kræsne HiFi-lyttere, levere musik til en bredere gruppe af lyttere til en komsammen eller spille en større sal op til festen med 360-graders lyd der fylder rummet.
Video: Indledende tests og målinger
Mange tilslutningsmuligheder
Af tilslutninger savnes intet. Der er USB-audio, digital optisk (Toslink), digital coax, analog RCA, ballanceret analog XLR og analog powerlink (B&O), trådløs WISA samt trådløs digital powerlink som også er det højttalerne kommunikerer med indbyrdes.
Så det er blot at tilslutte musikkilderne til den ene højttaler, så klarer de selv resten inklusiv automatisk at vælge den kilde som musikken kommer på.
Disse højttalere har indbygget egen webbrowser, som den tilhørende app også kan styre. Det betyder at alle smartphones, tablets, computere mv. på hjemmets netværk kan fjernbetjene disse højttalere. Så man behøver ikke vente på at der udvikles en app til eksempevis Windows 10 mobil – det vil allerede virke via en almindelig browser.
Design og førstehåndsindtryk
Designet er noget man lige skal vænne sig til. Højttalerne har en pæn volumen og det er pakket ind i de mangekantede flader af stof med træ nederst.
Al indpakning kan dog skiftes ligeså let som at skifte frontstof på en almindelig højttaler, og selv om den i første omgang udkommer i sort med lys træ forneden, så er det let for B&O senere at udgive BeoLab 90 i andre farvekombinationer.
Men hvordan lød de så? Ganske fantastisk.
Vi fik hørt dem med et bredt spektre af musik, og de her højttalere kan skabe et lytterum som er helt unikt. Koncertsalen og lydstudiet rykker ind i stuen.
Video: Design
Galleri: Design
Skønheden eller udyret?
Men er det så skønheden eller udyret?
Tja, selv efter at have tilbragt en dag i selskab med BeoLab 90 og folkene bag, synes jeg ikke at det spørgsmål helt blev besvaret.
Måske er BeoLab 90 nærmere “skønheden OG udyret” fremfor enten/eller. For den favner bredt, overrasker positivt og kærtegner musikken blidt og nænsomt – samtidig med at man hele tiden fornemmer vilddyret indeni – bæstet med den rå power.
PR Video fra B&O
Pris og tilgængelighed
Bang & Olufsen BeoLab 90 kan opleves i udvalgte B&O-butikker når B&O fylder rundt. De har 90 års fødselsdag d. 17. november.
De første kunder vil kunne få højttalerne leveret inden årets udgang.
Prisen er kr. 499.990,- for et sæt (2 stk).
Læs mere om højttalererne på BeoLab 90.
Bang & Olufsen BeoLab 90
Materials: Aluminium, fabric and oak wood
Dimensions (W x H x D): 23.5 x 125,3 x 74,7 cm
Weight: 137 kg each
Speaker drivers:
- TWEETER: 7 x Scan-Speak Illuminator 30 mm
- MIDRANGE: 7 x Scan-Speak Illuminator 86 mm
- WOOFER: 3 x Scan-Speak Discovery 212 mm
- FRONT WOOFER: 1 x Scan-Speak Revelator 260 mm
Amplifiers (custom-designed for BeoLab 90):
- FOR TWEETERS: 7 x Bang & Olufsen ICEpower AM300-X
- FOR MIDRANGE DRIVERS: 7 x Bang & Olufsen ICEpower AM300-X
- FOR WOOFERS: 3 x HELIOX AM1000-1
- FOR FRONT WOOFER: 1 x HELIOX AM1000-1
Digital signal processor:
- DSP TYPE: 2 x Analogue Devices ADSP-21489 – 450 MHz
- SAMPLING RATE: 192 kHz fixed
Inputs
Analogue (Master loudspeaker)
- Power Link
- RCA
- XLR (fully balanced)
Digital:
- USB Audio (24 bit/192 kHz)
- S/P-DIF (24 bit/192 kHz)
- TOSLINK (24 bit/96 kHz)
Digital: (Master and slave loudspeaker)
- Digital Power Link (24 bit/192 kHz)
Wireless:
- Wireless Power Link (24 bit/48 kHz)
- WiSA (24 bit/96 kHz)